Samsun'da Geleneksel Motifler Kenevir Tezgahlarında Gelecek Nesillere Aktarılıyor

TAKİP ET

Samsun'un Ladik ilçesinde bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ladik Meslek Yüksekokulu'nda kenevir dokuma tezgahları, öğrenciler aracılığıyla geleneksel motiflerle buluşarak gelecek nesillere aktarılıyor.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, bölümdeki çalışmaları değerlendirerek, Türk kültürünün önemli bir parçası olan kenevir halı ve kilim dokumacılığına odaklandıklarını ifade etti.

Özellikle Türk İslam motiflerini canlandırarak geçmişte Ladik yöresinde kullanılan ürünleri yeniden hayata geçirmeyi amaçladıklarını belirten Ünal, öğrencilere iş bulma veya kendi işlerini kurma konusunda destek olmayı hedeflediklerini vurguladı.

Ladik'te uzun yıllardır kullanılan ve unutulmaya yüz tutmuş kenevir tezgahlarının Ladik MYO'da yeniden faaliyete geçtiğini belirten Ünal, bu sayede Türk kültürünü ve tarihini yaşatmayı amaçladıklarını dile getirdi. Öğrencilerin tezgahlarda kenevirden ip yapma ve geleneksel motifleri öğrenerek kilim ve halılara aktardıklarını ifade etti.

Kenevir Dokuma Tezgahtarlığı Bölümü'ndeki öğrenciler, bu eski mesleği yeniden canlandırarak Türk kültürüne katkı sağlamanın gururunu yaşıyor.

Öğrencilerden Yasemin Karaahmet, kenevir ipiyle motif yapmanın inceliklerini öğrenerek, bu değerli kültürel mirası gelecek nesillere aktarma konusundaki kararlılığını dile getirdi.

samsun ladik ilçesi Geleneksel Motifler Kenevir Tezgahlarında Gelecek Nesillere Aktarılıyor geleneksel motifler kenevirden yapılma geleneksel motifler OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal Kenevir Dokuma Tezgahtarlığı Bölümü Türk kültürü kültür sanat samsun ha