Samsun'da Göğüs Hastanesi Acili'nin kapatılması bakın ne içinmiş!

TAKİP ET

Samsun'da Dr. Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin pandemi sonrası acil servisinin kapatılması ile ilgili Sağlık İl Müdürlüğü açıklama yaptı.

Sağlık İl Müdürü Muhammet Ali Oruç, Gazi ve Eğitim Araştırma'da yapılan iyileştirmeler ile Şehir Hastanesi'nin varlığı, Göğüs Hastalıkları Acil Servisi'ne gelen hasta sayısının düşük olması göz önüne alınarak kapatılma kararı alındığını belirterek, "Yapılan, halkımızın tek noktadan en güçlü hizmeti alması çabasından ibarettir "dedi. 

Dr. Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin Acil Servisi'nin pandeminin hemen ardından kapatılması eleştiri konusu olmuştu. Sağlık İl Müdürü Muhammet Ali Oruç, konu ile ilgili yazılı açıklama yaptı. 

Oruç, "İlimizde sunulan sağlık hizmetinin daha nitelikli ve kaliteli hale getirilmesi için süreç içinde ortaya çıkan yeni durumlara göre hem fiziki alanlarda hem de bu alanlarda sunulan hizmetin işleyişinde yeni düzenlemeler ve planlamalar Sağlık Müdürlüğümüz tarafından yapılmaktadır ve yapılmaya devam edecektir. Bu çerçevede 2019 yılında yapılan düzenlemeyle Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanemizin bünyesine dahil edilerek, Dr. Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Yerleşkesi haline getirilmiş, göğüs hastalıkları hizmetinin Eğitim Araştırma Hastanemizdeki tıbbi imkanları daha rahat kullanabilmesinin önü açılmıştır. Bu ortak hareket edebilme imkanının ikinci adımı tüm dünyayı etkilediği gibi ülkemizi de etkileyen pandemi döneminde atılmış, başvuran hastalarımızın yaş ortalamaları ve solunum yoluyla ilgili problemleri de dikkate alınarak, onları Covid 19’dan korumak için, Dr. Kâmil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Yerleşkesi ‘temiz hastane’ olarak diğer sağlık tesislerimizden ayrılmıştır. Yerleşkemizin temiz hastane haline dönüşmesiyle burada sunulan acil servis hizmeti, bu sağlık tesisimizde değil, diğer hastanelerimizde sürdürülmeye devam edilmiştir "dedi. 

Samsun'da Göğüs Hastanesi'nin Acil'i de kapanmış - Habere gitmek için tıkla

'GAZİ VE EĞİTİM ARAŞTIRMA'DA KAPASİTE ARTTI' 

Oruç açıklamasında şunları kaydetti; "Bu yeni durum ve pandemide acil servis hizmetinin önemi göz önünde bulundurularak Samsun Eğitim Araştırma ve Gazi Devlet Hastanelerimizin acillerinde köklü yenilik ve düzenlemeler yapılmaya başlanmıştır. 
Eğitim ve Araştırma Hastanemizin acilinde yeni müdahale alanları oluşturulmuş, Gazi Devlet Hastanemiz 1700 m2’lik yeni alanında hizmet verir hale getirilmiştir.
Yapılan düzenlemeler sadece fiziki değil, sunulan imkanların da geliştirilmesi şeklinde olmuş, böylece Gazi Devlet Hastanemiz kendisi 2. Basamak Sağlık Tesisi olmasına rağmen, acil serviste yapılan düzenlemeler sayesinde 3. Basamak Acil Servis Hizmeti sunar hale gelmiştir. Tabii ki Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dr. Kâmil Furtun Yerleşkesinde bu düzenlemeler yapılırken hizmet ve veri analizleri de yapılmıştır.  Bu analiz çerçevesinde acil servis başvuru sayıları, başvuran hastaların farklı bir hekim ya da ileri tetkik ihtiyacı duyup duymadığı ve göğüs acil servisinin fiziki olarak diğer acil servislere olan uzaklıkları yani hastalarımızın hizmete ulaşılabilirliği dikkate alınmıştır. Konu bu yönleriyle değerlendirildiğinde şu sonuçlara ulaşılmıştır. Acil Servis hizmeti verilen 2019 yılından pandemi öncesi dönemi arası verilerine göre acil servisin en yoğun olduğu dönemde bile 24 saatte ortalama 150 civarında hasta başvurusu aldığı (yani saatte ortalama 6 hasta) görülmektedir. Acile başvuran hastalarımızın, göğüs hastalıkları dışında farklı bir hekim tarafından da muayene edilmesi, ileri tetkik hizmeti alması gereken durumlar için Eğitim ve Araştırmayla Gazi Devlet Hastanelerimize sevk edilme oranlarına dair yapılan incelemede ise, acile başvuran hastaların neredeyse yüzde 70-80’inin Göğüs aciline yaptıkları başvuru sonrası, farklı hekimlerin muayenesi ve ileri tetkiklerinin yapılması için ilimizin sağlıkta amiral gemileri olan Gazi ve Eğitim Araştırma Hastanelerimize gitmek durumunda kaldıkları görülmüştür. Eğitim Araştırma ve Gazi Devlet Hastanelerimizin acillerinde hem fiziken hem nitelik olarak yapılan düzenlemelerin bir nedenini de zaten bu tablo ortaya çıkarmıştır. Burada hedef hastalarımızın bir hizmeti iki seferde alması gibi, sunulan sağlık hizmetini daha zor ulaşılır hale geldiği durumun ortadan kaldırılarak tek noktada tüm hizmetin verilebilir hale getirilmesidir."

Samsun'da Göğüs Hastanesi'nin Acil'i de kapanmış - Habere gitmek için tıkla

'TEK ELDEN 
GÜÇLÜ HİZMET'

Oruç şöyle devam etti; "Acil servisler arası fiziki uzaklık değerlendirildiğinde de Göğüs Hastalıkları Acil Servisiyle Gazi Devlet Hastanemizin Acil Servisinin arasındaki uzaklığın yaklaşık 1,5 km, yani araçla 5 dakika bile sürmeyecek bir mesafe, Eğitim ve Araştırma Hastanemiz Acil Servisiyle olan mesafesinin ise yine yaklaşık 3 km olduğu görülmektedir.
Yani bu planlamayla hastalarımız hem tek noktada en nitelikli acil servis hizmetini almakta, farklı bir hekim konsültasyonuna ihtiyaç duyduğunda hemen hekime ulaşabilmekte ve Gazi Devlet Hastanemizle Eğitim Araştırma Hastanemizin ileri tetkik imkanlarını rahatlıkla, ikinci bir kuruma gitmesine gerek kalmadan kullanabilmektedir.
Ayrıca daha önce acil servis olarak hizmet veren alan bu düzenlemeyle işlevsiz hale gelmemiş, şu an Günübirlik Yataklı Tedavi Alanı olarak hizmetini sürdürmekte, gün boyu tedavi alması gereken hastalarımız bu alanda, Göğüs Hastalıkları Uzmanımızın gözetiminde yatarak tedavilerini tamamlamaktadır. Bu alanda hizmet durmamış, içerik olarak zenginleşmiştir. Daha önce acil serviste hizmet veren hekimlerimiz de Gazi Devlet ve Eğitim Araştırma Hastanelerimizde görev yapmakta, buradaki sağlık kadrosuna güç katmaktadır. Özetle bu planlamada Sağlık Bakanlığımızın yurdun birçok yerinde halkımızın hizmetine sunduğu ve vatandaşlarımıza tek bir noktada, farklı kliniklerden sağlık hizmeti alma imkânı veren, sağlık hizmetine doğrudan erişimi kolaylaştıran Şehir Hastanelerindeki planlamaya benzer bir düzenleme öngörülmüştür.  Yapılan düzenleme tamamen hizmetin daha nitelikli hale getirilmesi için, Şehir Hastanesi mantalitesinde bir alt yapının oluşturulup, halkımızın tek noktadan en güçlü hizmeti alması çabasından ibarettir.  Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” Zekeriya FIRAT 

 

Samsun'da Göğüs Hastanesi'nin Acil'i de kapanmış - Habere gitmek için tıkla