Samsun'da görme engelli vatandaş akıllı kavşağı geçemedi

TAKİP ET

Samsun'da görme engelli kamu çalışanı, Akıllı Şehir kapsamında klavuz yolun kenarına dikilen direğe kafasını çarparak yaralandı. Daha önce iki kez beyin kanaması geçiren vatandaş, Büyükşehir Belediyesi'nden şikayetçi olacak.

Samsun 1919 Görme Engelliler  Gençlik ve Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Tiftik, görev yaptığı kamu kurumunda, mesai bitişinde Cumhuriyet Meydanı'nda yolun karşısına geçmeye çalıştığı anda kullandığı klavuz yolun kenarına Akıllı Şehir kapsamında dikilen direğe kafasını çarptı. 

BÜYÜKŞEHİR'DEN ŞİKAYETÇİ OLACAK 

Kafasında yarık oluşan ve kanlar içinde kalan Özgür Tiftik, hastanede tedavi altına alındı. Tiftik, acil serviste tomografi çektirdi. Daha önce iki kez beyin kanaması geçiren Özgür Tiftik, Akıllı Şehir projesinin uygulayıcısı olan Büyükşehir Belediyesi'nden şikayetçi olacağını söyledi. Tiftik, " İşten çıkmıştım. Cumhuriyet Meydanı'nda karşıya geçtiğimde kaldırımın ortasındaki direğe kafamı vurdum. İki defa beyin kanaması geçirdim. Bir ailem var, çocuklarım var. Bana birşey olsa ne olacak?" diye konuştu. 

YASALAR UYGULANMIYOR DENETİM YAPILMIYOR 

Kentin engellilerin erişimine uygun olmadığını vurgulayan Tiftik, "Kentlerin engellilerin yaşamına uygun hale getirilmesi için yasa çıktı. Ancak engelliler adına yapılan birşey yok. Halen yanlış işler yapılıyor. Bize engel olanlar o direkleri koyanlardır. Büyükşehir Belediyesi'nden şikayet olacağım. Görme engelli bir vatandaş olarak sosyal bir insanım. Hayatın içindeyim. Klavuz yolda yürüyorsunuz, bir bölümü var, başka bir bölümü yok, az daha gidiyorsunuz başka bir bölüm var. Sanki ben görüyorum, biraz sonra tekrar gözlerim görmüyor. Şehir plancıları, bizimle adeta dalga geçiyor diye düşünüyorum. 
Açıkçası onurumuzla oynamaya başladılar. Kaldırıma çöp kutusu koyuyorsunuz, araçlar park ediyor, tezgahlar koyuluyor. Yasalar uygulanmıyor, denetim yok "ifadelerini kullandı. 

ENGELLİLERE ENGEL OLMAYIN 

Engelsiz Eğitim Sen Samsun Temsilcisi Ahmet Uçarlı ise, kentlerin engellilerin erişimine uygun olmadığına dikkati çekerek "Samsun'da engelliler adına birşey yapıldığı yok. Kent halen engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilmedi. Görme engellilerin kullandığı klavuz yola direk konuluyor, ucu uçuruma çıkıyor yada çukura ulaşıyor. Binalara engelliler giremiyor. Kaldırımlarda yanlış park nedeniyle engelliler gidecekleri yere ulaşamıyor, ölüm tehlikesi geçiriyorlar. Bu şehri yönetenlere sesleniyorum; Engellilere engel olmayın "açıklamasını yaptı.  Zekai ANIL