Samsun'da heyelanlı arazideki istasyon satışta

TAKİP ET

SBB'nin yüzde 99 hisse sahibi olduğu SAMULAŞ'a ait heyelanlı alanda olduğu belirtilen davalık akaryakıt istasyonu, 64 milyon lira bedelle satışa çıkarıldı. CHP'li Tekcan, "Bu acele niye? Yangından mal mı kaçırıyorsunuz? "diye sordu.

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin(SBB) yüzde 99 hisse sahibi olduğu SAMULAŞ'ın kiraya verdiği Atakum ilçesi Balaç Mahallesi Alaçam Caddesi ve Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı'na cephe alanda yer alan akaryakıt istasyonunun kanunlara aykırı olduğunu savunan Mimarlar Odası Samsun Şubesi, 3.İdare Mahkemesi'ne dava açmıştı. 

SATIŞ İHALESİ 3 NİSAN'DA 

Heyelanlı olduğu belirtilen alana yapılan ve davalık olan istasyon ile ilgili SBB satış kararı aldı. Akayakıt istasyonu ile ilgili 3 Nisan günü SAMULAŞ toplantı salonunda saat 15.30'da düzenlenecek ihale ile söz konusu akaryakıt istasyonu 64 milyon lira bedelle satışa çıkacak. İhaleye katılanlardan 1 milyon 920 bin lira geçici teminat bedeli alınacak. 

İSTASYON BAŞLI BAŞINA TEHLİKE 

SBB Meclisi CHP eski Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Aday Adayı Atilla Tekcan, söz konusu bölgedeki tehlikeye dikkati çekti. SBB Meclisi'nde heyelanlı araziye istasyon yapılmaması konusunda mücadele verdiklerini hatırlatan Tekcan, "Çünkü orası akaryakıt istasyonu yapılacak bir alan değil. Kavşaklarda akaryakıt istasyonu kurulmaz. 8,5 metrelik istinat duvarı yapılarak istasyon yapılmaz. En geniş cadde olan Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı'ndan kot alınması gerekirken, Alaçam Caddesi'nden yüksek metrajlı kot aldılar, dolgu yaptılar. Bu durum İmar Kanunu'na aykırı. Türkiye, depremde yitirdiği canlarımıza ağlarken biz heyelanlı alanlara yapı yapılmaması gerektiğini her yerde söyledik. Bu istasyonun yapılması başlı başına tehlikedir. Trafiği sıkıntıya soktu. Yüksek istinatlı duvarda meydana gelebilecek bir kayma ve sonrasında oluşacak zarardan kim sorumlu olacak? "dedi. 

YATIRIMCININ OLASI ZARARINI KİM KARŞILAYACAK? 

Tekcan, "Orası 1,5 yıl önce kiraya verildi. Madem satacaktınız neden kiraya verildi? Kiracının hakları ne olacak? İstasyon ile ilgili açılmış bir dava var. Ruhsat iptal edilirse yatırımcının zararı nasıl karşılanacak? Bu satışta acele nedir? Kimden neyi kaçırıyorsunuz? İhale alıcısı hazır mı? "ifadelerini kullandı. 

AYRICALIKLI YAPILAŞMA HAKLARI 

Öte yandan, Mimarlar Odası'nın açtığı dava sürerken, bilirkişi heyeti yapının kanunlara aykırı olduğu yönünde görüş bildirdiği raporu mahkemeye sunmuştu. Bilirkişi heyetinin yaptığı inceleme sonrası hazırladığı raporda kanuna aykırılıkları sıraladı.  Heyet yaptığı incelemede, istasyonun Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ne göre aykırı olduğunu, yapılaşmada kot farkına uyulmadığını, 1/5000  ölçekli nazım imar planında ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planında uygun plan notları  olmadığına işaret etti.  Heyet, "Davaya konu 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği ile getirilen plan notlarının yapılaşmaya ilişkin hükümler olduğu ancak bu hükümlerin 1/1000 ölçekli uygulama imar planında getirilmesi gereken plan notları olduğu bu nedenle davaya konu 1/5000 ölçekli nazım planı değişikliği ile getirilen plan notlarında yer almaması gerektiği, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinin İmar planı değişiklikleri başlıklı 26. Maddesinde, plan değişikliklerinin, teknik ve sosyal donatı dengesini bozmayacak nitelikte ve ancak kamu yararının zorunlu kıldığı, parsel bazlı olarak ayrıcalığa mahal verilmeyecek şekilde, gerek plan bütünlüğüne gerekse eşitlik ilkesine aykırı olacak şekilde teknik ve nesnel gerekçelere dayanılarak yapılacağı hüküm altına alındığı, ancak davaya konu plan notlarının tek bir parsel üzerinde getirilmiş ayrıcalıklı yapılaşma hakları sağlayan bir plan notu olduğu bu nedenle davaya konu plan notlarının planlama ve eşitlik ilkesine de aykırı olduğu kanaatine varılmıştır "ifadelerini kullandı. 

SBB ise, Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı'nda meydana gelen kaymaları önlemek için geçtiğimiz günlerde bölgede fore kazıklı çalışma başlatmıştı. Zekeriya FIRAT 

SBB'nin kiraya verdiği benzinlik de davalık oldu - Habere gitmek için tıkla

SBB, heyelanlı alanda olduğu belirtilen davalık akaryakıt istasyonunu 64 milyon lira bedelle satışa çıkardı. 

Gazetemiz uyarmıştı, fore kazıklar geldi - Habere gitmek için tıkla

SBB, geçtiğimiz günlerde akaryakıt istasyonununda bulunduğu Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı'nda meydana gelen heyelanları önlemek için fore kazıklı çalışma başlatmıştı.