Samsun'da İYİ Parti'nin çöküşü!

TAKİP ET

31 Mart yerel seçimleri İYİ Parti'nin Samsun'da adeta çöküşüne sahne oldu. SBB adayı İmren Tüfekci büyük paralar harcadığı seçimde üçüncü oldu. İttifaksız seçime giren İYİ Parti'li Necattin Demirtaş, İlkadım Belediyesi'ni AK Parti'ye teslim etti. Sadece Yakakent kazanıldı. İşte detaylar...

Samsun'da, 31 Mart yerel seçimleri İYİ Parti'nin adeta çöküşüne sahne oldu. İYİ Parti Samsun İl Teşkilatı, 2019 yılından başlayan süreçten 2024 yılına kadar girdiği biri genel ikisi yerel seçim olmak üzere 3 seçimde de seçmenden geçer not alamadı.

İLK MAĞLUBİYET 2019'DA

İYİ Parti Samsun Teşkilatı girdiği iki yerel seçimde üst üste ikinci mağlubiyetini aldı. 2019 yılında CHP ve İYİ Parti'nin ortak olduğu Millet İttifakı'nın İYİ Parti adayı olarak Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan eski CHP'li Samsun Milletvekili Hayati Tekin sandıktan çıkan 213 bin 558 oy ve yüzde 26.69'lık oranla ikinci olmuş, AK Parti Adayı Mustafa Demir'e karşı kaybetmişti.

2019 seçimlerinde Bağımsız SBB adayı olan Erhan Usta ise 168 bin 474 oy alıp, yüzde 21,05'lik oranla üçüncü olmuştu. Erhan Usta, daha sonra İYİ Parti kadrolarına geçmişti.

TÜFEKCİ SANDIKTAN ÇIKAMADI

14 Mayıs 2023'te gerçekleşen Milletvekili Seçimleri'nde İYİ Parti, kendi milletvekili adaylarıyla seçmenin karşısına çıkmıştı. Birinci sırada Erhan Usta, ikinci sırada ise İmren Nilay Tüfekci vardı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, 6'lı Masa'dan kalkmadan önce yapılan saha anketlerinde İYİ Parti'nin oy oranı yüzde 18-20 bandına görülüyordu. Meral Akşener'in masadan ayrılıp geri dönmesi Samsun'da sandığa tam tersi etki yarattı. İYİ Parti Samsun'da 111 bin 169 oy ve yüzde 12.06'lık oranla sadece Erhan Usta'yı milletvekili olarak çıkarabildi. O dönemde ikinci sırada olan ve ciddi bir seçim çalışması ve bütçesi kullanan İmren Nilay Tüfekci, milletvekili olamadı.

BU SEFER SBB'YE ADAY OLDU

Aradan geçen dönem içinde İYİ Parti Kurultayı'nda Genel İdare Kurulu Üyesi olan İmren Nilay Tüfekci, 31 Mart'ta ittifak olmayacağının açıklanmasının ardından sahalara partisinin Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak geri döndü. Seçim takviminin başlamasıyla birlikte bir oteli kapatması, algı içeren anketler, kiralık araçlar, afişler, bilboardlar, ulusal kanallarda programlarla oldukça büyük bir seçim bütçesi kullanan İmren Nilay Tüfekci, sandıktan 110 bin 692 oy ve yüzde 14.12'lük oranla üçüncü çıktı.

GENEL MERKEZE RAPOR ETMİŞTİ

Diğer taraftan İYİ Parti'nin Samsun ve ilçe teşkilatlarında; yerel seçim öncesinde toplu istifalar, bazı ilçe başkanlarının görevden alınmaları, AK Parti'ye geçişler gibi olaylar üst üste yaşanmıştı. SBB adayı İmren Tüfekci, ilçelerde teşkilatların yetersizliğini, saha çalışmalarında yaşadığı sorunları Genel Merkeze iletmişti. İYİ Parti Genel Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta'nın Samsun'daki seçim çalışmalarında bazı programların dışında yer almaması dikkat çekmişti.

İLKADIM GİTTİ, YAKAKENT GELDİ

İYİ Parti Samsun'da sadece Yakakent Belediyesi'ni Dr. Şerafettin Aydoğdu gibi halkta karşılığı olan adayla kazanabildi. Yakakent Belediyesi, AK Parti'den İYİ Parti'ye geçti. 2019 yerel seçimlerinde Millet İttifakı'nın ortak adayı olarak İYİ Parti'den İlkadım Belediye Başkanı seçilen Necattin Demirtaş ise ittifaksız girdiği 31 Mart yerel seçimlerini kaybetti ve İYİ Partili İlkadım Belediyesi AK Parti'ye geçti.

SANDIK BAŞKA, TARAFLI ANKETLER BAŞKA

HHALK Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aziz Yener Cabbar, yerel seçim sonuçlarından sonra İYİ Parti'nin şapkasını önüne koyması gerektiğine dikkat çekerek, "Genele bakarsak İYİ Parti artık erimiş bir partidir. Sayın Meral Akşener muhtemelen görevi bırakacaktır. Samsun açısından bakarsak seçmenin gözünde İYİ Parti; 2019 ve 2024 yerel seçimlerinde benzer vakaya neden olan bir partidir. İYİ Parti'nin SBB Adayı İmren Nilay Tüfekci'nin sosyal medya hesaplarından kamuoyuna servis ettiği algı anketlerinin 1 Nisan şakası olduğunu yazmıştık. Sandık başka, taraflı anketler başka" sözlerini kullandı.

samsun iyi parti yerel seçim özel haber ilkadım necattin demirtaş imren nilay tüfekci meral akşener şerafettin aydoğdu erhan usta