Samsun'da Kadın Ziraat Mühendislerinden Kadın Çiftçilere Destek

TAKİP ET

Tarımsal üretimin artırılması hedefiyle Samsun'da başlatılan projeler kapsamında, kadın çiftçilere yönelik eğitimler ve destekler, kadın ziraat mühendisleri tarafından sağlanıyor.

Samsun'da tarımsal üretimin geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilen projelerde, özellikle kadın çiftçilere yönelik destekler dikkat çekiyor. Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP), Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), ve Samsun Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen projelerde, kadın ziraat mühendisleri saha çalışmalarıyla kadın çiftçilere eğitim ve uygulama desteği sunuyor.

Samsun, verimli ovalara sahip bir şehir olması nedeniyle tarımsal potansiyeli yüksek bir bölge. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesinde görevli kadın ziraat mühendisleri, bu potansiyeli artırmak ve kadın çiftçileri desteklemek adına projeler yürütüyor.

Ziraat Mühendisi Hicran Çıkış Kanca, şehrin tarım potansiyelini vurgulayarak, projelerin kadın çiftçilere yönelik pozitif ayrımcılık içerdiğini belirtti. 2019'dan bu yana destek verdikleri 14 bin 966 çiftçiden 7 bininin kadın çiftçi olduğunu ifade eden Kanca, kadınların projelere daha fazla katılım gösterdiğini ve daha azimli olduklarını vurguladı.

Proje kapsamında kadın çiftçilere kesme çiçekçilik, sera kurulumu, tıbbi aromatik bitkilerin yetiştiriciliği, organik tarımın yaygınlaştırılması gibi konularda eğitimler verildiği ve destek sağlandığı belirtildi. Projelerin aşama aşama yürütüldüğü, kadın çiftçilere girdi maliyetleri dışında eğitimlerle de destek olunduğu ifade edildi.

Samsun'da görev yapan kadın ziraat mühendisleri, tarım sektöründe kadınların başarılı olmasının sektörün sürdürülebilirliği açısından önemli olduğunu vurgulayarak, projelerin başarılı sonuçlarına ulaşmasının kendilerini mutlu ettiğini belirtti.

Projelerle desteklenen kadın çiftçilerden Nazike Taşpınar, kadın ziraat mühendislerinin kendilerine destek olduğunu ve işlerini takip ettiklerini ifade ederek, kadın dayanışmasının önemine vurgu yaptı. Projelerin başarılı sonuçlarına ulaşılmasının, çiftçileri mutlu ettiği ve işlerini daha keyifli hale getirdiği dile getirildi.

samsun Kadın Ziraat Mühendisleri Kadın Çiftçilere Destek tarım Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Ziraat Mühendisi Hicran Çıkış Kanca Projelerle desteklenen kadın çiftçilerden Nazike Taşpınar samsunhabe