Samsun'da Kenevir Kumaşından Yeni Nesil Protez Soket Üretildi

TAKİP ET

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ortez Protez Bölümü, kenevir kumaşından ürettikleri protez soket ile daha hafif ve dayanıklı bir ürün elde etti. Yapılan araştırma sonucunda üretilen soket, mevcut yöntemlere göre üç kat daha sağlam ve kullanışlı.

Samsun'daki Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ortez Protez Bölümü, bir yıl süren araştırmalar sonucunda kenevir kumaşından ürettikleri protez soketle önemli bir başarı elde etti. Normal şartlarda kullanılan polyester ve pamuk karışımı çoraptan üretilen protez soketlere alternatif olarak geliştirilen kenevir kumaşlı soket, daha hafif ve üç kat daha dayanıklı.

OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Ortez Protez Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mahmut Yaran, yaptığı açıklamada, kenevirin sağlamlığı ve hafifliği nedeniyle tercih edildiğini belirtti. Yaran, "Mevcut yöntemlere göre üç kat daha sağlam ve kullanışlı bir soket üretimi gerçekleştirdik. Bu proje, uluslararası alanda da dikkat çekecek bir nitelik taşıyor." dedi.

Proje kapsamında ayrıca mikrobiyal üreme ile ilgili sorunları ortadan kaldırmayı ve güdük yaralarının önüne geçmeyi amaçlayan yeni araştırmaların da sürdüğünü belirten Yaran, kenevir kumaşının sağlık alanında daha geniş kullanım alanları bulabileceğini ifade etti.

samsun kenevir kumaşı yeni nesil protez protez soketi üretim samsunhaber gündem sağlık