Samsun'da kentsel dönüşüm yok! Ya deprem olursa?

TAKİP ET

Türkiye depreme yitirdiği 35 bini aşkın vatandaşa ağlarken, deprem riski bulunan Samsun'da kentsel dönüşümler halen laftan öteye gidemedi. 100 binin üzerinde kişinin imar barışından yararlandığı Samsun'da, 'ya deprem olursa' korkusu vatandaşları korkutuyor.

Tüm Türkiye, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 kentte büyük yıkımlara neden olan depremlerin yasını tutarken, 35 binin üstünde vatandaşımız hayatını kaybetti.

Yüzbinlerce insan deprem bölgesinden başka kentlere göç ediyor.

Deprem bölgesinde yeni yapılan rezidanslar, eski yapılar yerle bir olurken, yüzbinlerce vatandaşın da imar barışından faydalandığı ortaya çıktı.

Büyük depremler sonrasında 'riskli konutlar' ve 'kentsel dönüşüm' ülke gündeminin ilk sırasında yer aldı.

SAMSUN'DAN FAY GEÇİYOR

Samsun'da ise kentsel dönüşüm bekleyen çok sayıda mahalle bulunuyor. Bina yaşları ortalama 35-40 yıllık olan eski yapıların depreme 'ne kadar dayanıklı' olup olmadığı tartışılırken, 15-20 yıldır 'kentsel dönüşüm' sürekli konuşuluyor. Ancak son deprem, Samsun'un Kuzey Anadolu Fay Hattı'na yakınlığı nedeniyle 'vatandaşların birinci gündemi' oldu. Samsun'da Soğuksu, Kıranköy, Hastanebaşı, Kökçüoğlu, Anadolu, Zeytinlik ve Kadıköy gibi mahallelerdeki konutlar 'riskli alan' olarak 'acil kentsel dönüşüm' beklerken, Kahramanmaraş depremi sonrasında bölgede yaşayan mahalle sakinleri iyice tedirgin olmaya başladı.

104 BİN İMAR BARIŞI

Samsun Büyükşehir Belediyesi ve İlkadım Belediyesi'nin 'acil kentsel dönüşüm şart' dediği riskli bölgelerde henüz çivi çakılmadı. 20 senedir mahalleliler dönüşümü bekliyor. Bazı yapı sahipleri, müteahhitlerle anlaşıp yeni konutların yapılmasının önünü açarken, özellikle 'riskli bölgelerde' oturan hak sahipleri henüz anlaşma zeminini bulabilmiş değil. Yaklaşık 250 bin nüfusun yaşadığı bölgede 104 bin yapı da imar barışından faydalanması ise tehlikeli binalarda yaşamların sürdüğünü ortaya koyuyor. 

MART-2019'DA SEÇİM VAADİYDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Mart-2019 yerel seçimlerinde Samsun'da yaptığı konuşmada 'riskli alan' olarak ilan edilen mahallelerde kentsel dönüşümün başlayacağını söylemişti. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise o dönemki seçimlerde mahalle sakinlerine vaatte bulunmuştu. Geçtiğimiz 4 yıl içerisinde ise henüz bir projelendirme yapılmadı. Her SBB Meclisi'nde 'kentsel dönüşüm' konuşuluyor ancak sonuca varılamıyor.

 

Kentsel dönüşüm bekleyen mahalle sakinleri ise, yaşanan büyük deprem sonrasında şu ifadeleri kullanmaya başladı; "Riskli alan ilan edildik. 'Bugün başlıyor, yarın başlıyor' diyerek, 30 senedir çivi çakılmadı. Ortada ne belediye var ne de müteahhit. Ne zaman yapılacak, niye yapmıyolar?"

RÖNESANS REZİDANS GERÇEĞİ

Türkiye, Hatay’ın Antakya ilçesinde yapımı 2013'te tamamlanan ve 'Cennetten bir kare' şeklinde tanıtımı yapılan 12 katlı, 250 daireli Rönesans Rezidans'ın enkazını konuştu. Yaklaşık 1000 kişinin yaşadığı tahmin edilen rezidansta çok sayıda vatandaş enkaz altında kalmıştı. Rezidansın müteahhidi paralarla yurt dışına kaçarken yakalanmış ve tutuklanmıştı. N. Alper CABBAR