Samsun'da kentsel dönüşümde ölüm sessizliği

TAKİP ET

Türkiye'yi yasa boğan depremlerin ardından Samsun'da vatandaşlar evlerinin güvenli olup olmadığını sorgulamaya başladı. Kentsel dönüşüm yada risk tespit çalışmalarında ise adeta 'ölüm sessizliği' yaşanıyor.

Kahramanmaraş merkezli 11 ili vuran depremlerde 42 bin vatandaşımız hayatını kaybederken, yüzbinlerce bina yerle bir oldu.

'Asrın felaketi' olarak adlandırılan deprem felaletlerinin ardından Samsun'da vatandaşlar, oturdukları evlerinin deprem açısından güvenli olup olmadığını sorgulamaya başladı. 

Kuzey Anadolu Fay Hattı'na 80 km uzaklıkta bulunan Samsun'da vatandaşlar evlerinin depreme dayanıklı olup olmadığını, zemin etüt sonuçları gibi kriterleri araştırmaya başladı.

Dönüşüm çalışmalarının durduğu kentte, binaların durumu ile ilgili yapılmış bir çalışmada bulunmuyor. 

SOSYAL MEDYADAN 
PAYLAŞIM YAPIYORLAR
 

Vatandaşlar, kentsel dönüşüm çalışmalarının başlatılmasını ve risk analizlerinin gerçekleştirilmesini sosyal medya hesaplarından paylaşım yaparak talep ediyor. İlkadım'da vatandaşlar evlerinin durumunu fotoğraflayarak sosyal medya hesabından paylaşıyor. Samsun'un İlkadım ilçesinde Hastanebaşı, Kökçüoğlu, Anadolu, Zeytinlik, Cedit Kadifekale gibi binlerce insanın yaşadığı mahalleler, yıllardır dönüşüm bekliyor. 

ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ NEDEN YAPMASIN?

Samsun'da riskli binaların tespiti için yapılmış kapsamlı bir çalışma bulunmuyor. Vatandaşlar, Çevre Müdürlüğü'nden çalışmanın başlatılmasını istiyor. 

Samsun'un İlkadım ilçesinde Hastanebaşı, Kökçüoğlu, Anadolu, Zeytinlik, Cedit Kadifekale gibi binlerce insanın yaşadığı mahalleler, yıllardır dönüşüm bekliyor. Sosyal medyada vatandaşlar evlerinin kötü durumunu gösterirken, dönüşüm için grup kuran bile bulunuyor. 

VATANDAŞLAR VALİ DAĞLI'YA SESLENDİ

Samsun Valisi Zülkif Dağlı'da, depremin vurduğu Kahramanmaraş'ta çalışmaları koordine ediyor. Vatandaşlar, Vali Dağlı'ya sosyal medyadan mesaj gönderdi.  Zekeriya FIRAT