Samsun'da KOBİ'ler için 'Yeşil Dönüşüm'

TAKİP ET

'KOBİ'ler için Yeşil Dönüşüm Projesi'nin dördüncü etkinliği Samsun'da yapıldı. ORKASİFED Başkanı Münevver Uğurlu "Bölgemizin kalkınması için çeşitli çalışmalar yapıyoruz "dedi.

Türkiye’nin en kapsayıcı bağımsız ve gönüllü iş dünyası örgütü Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), 120’yi aşkın ülkede faaliyetlerini sürdüren Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) iş birliği veAkbank’ın desteğiyle Şubat ayında başlatılan 'KOBİ’ler için Yeşil Dönüşüm Projesi'nin dördüncü etkinliği Samsun’da düzenlendi. 

Orta Karadeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ORKASİFED) ev sahipliğinde yapılan etkinlikte, yeşil dönüşümün iş dünyası için önemi ve kurumların Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM)kapsamındaki dönüşüme adaptasyonu ele alındı.

'BÖLGEMİZ İÇİN 
ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ'

Orta Karadeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ORKASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Münevver Uğurlu, “Samsun, Amasya, Çorum, Tokat illerini oluşturan Orta Karadeniz Sanayici İş İnsanları Federasyonu olarak bölgemizin kalkınması için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda önceliğimiz KOBİ’lerimizin katma değerli üretim, pazarlama, markalaşma çabalarına destek olmak. Çünkü bunlar sanayide sürdürülebilir üretim vedünya piyasalarında rekabet gücü elde etmek için çok önemli. Öte yandan çeşitli eğitimlerle bölgemizin tarım, yenilenebilir enerji, turizm gibi alanlarda gelişmesini sağlayarak, sürdürülebilir kalkınmaya ve yeşil dönüşüm sürecine katkı sunmayı hedefliyoruz” dedi. 

UYUM SÜRECİNE DESTEK 

Yeşil Mutabakat’ın AB ülkeleriyle ticareti yeniden şekillendireceğine vurgu yapan Akbank KOBİ Bankacılığı Pazarlama Bölüm Başkanı Melis Özdeğirmenci, “Hem üretimde hem tüketimde ortaya çıkardığı karbon ayak izinden ötürü enerji sektörü başta olmak üzere çimento, demir-çelik, alüminyum ve gübre sektörleri bu süreçten direkt etkilenecek. Bu sektörlerin mutabakata uyum süreçlerinde sürdürülebilir ve yeşil yatırımlar nedeniyle finansmana ihtiyacı da artıyor. Sürdürülebilir ekonomiye geçiş yolculuğunda, KOBİ’lere olduğu kadar KOBİ’lere hizmet veren bankalara da bu anlamda çok iş düşüyor. Akbank olarak bu konuda önümüze koyduğumuz hedefler ve yürüttüğümüz çalışmalar var. 2030 yılına kadar 200 milyar TL sürdürülebilir kredi finansmanı sağlama hedefiyle çalışıyoruz. Bugüne kadar, ‘Yeşil Dış Ticaret Paketi’, ‘Çevre Dostu Taşıt Kredisi’ gibi yenilikçi ve öncü ürünler sunduk. KOBİ müşterilerimize yönelik yaptığımız çevresel ve sosyal risk değerlendirmesiyle de sektör kredi uygulamalarından olumlu yönde ayrışıyoruz. Kurumsal ve ticari müşterilerimize yönelik yürüttüğümüz çalışmalara ek olarak KOBİ’lerimizin düşük karbon ekonomisine geçişine yönelik de bir hazırlık içerisindeyiz” şeklinde konuştu. 

İsmail AKDUMAN