Samsun'da mantardan 71 vatandaş zehirlendi

TAKİP ET

Samsun Valisi Zülkif Dağlı, Terme'de kadınların istihdam edilmesi amacıyla başlatılan mantar üretim tesisini ziyaret etti. Dağlı, doğada yetişen mantarlar arasında zehirli türlerin de bilinçsizce tüketildiğine dikkati çekti.

Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Terme Kaymakamlığı'nı ziyaret etti. Kaymakam Metin Maytalman'dan ilçe genelinde yürütülen çalışma ve hizmetlerle ilgili brifing alan Vali Dağlı daha sonra Terme Belediye Başkanı Av. Ali Kılıç, kamu kurum ve kuruluş müdürlerinin de katılımıyla ilçede devam eden yatırım ve projelerle ilgili bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantının ardından Kaymakamlık binasında bulunan vatandaşlarımızla hasbihal eden Vali Dağlı, hayırsever iş insanı Burhan Kır tarafından yaptırılmakta olan 1.500 kişilik Yeni Cami'nin inşaatında incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.

Bakım ve onarım çalışmaları tamamlandıktan sonra Terme Öğretmenevi olarak hizmet verecek olan binada devam eden çalışmaları inceleyen Vali Doç. Dr. Dağlı, Terme Belediyesi, Sanayi Bakanlığı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) iş birliğiyle yürütülen Mantar Üretim Tesisi'ni ziyaret etti.

Vali Dağlı, hem kadınların istihdam edilmesi hem de sağlıklı mantarların tüketilmesi amacıyla başlanan projede sona yaklaşıldığını kaydetti. Dağlı, bol miktarda protein değerine sahip mantarın Türkiye'de yüksek tüketim oranı olduğunun altını çizdi. 

Toplam maliyeti yaklaşık 4,5 milyon TL olan projenin yarısının Terme Belediyesi diğer yarısının ise ajans tarafından karşılandığını belirten Vali Zülkif Dağlı, "Mantarla ilgili yerleşik bir kültür var. Amacımız bunu kültür mantarı haline dönüştürmek suretiyle burada üretimin önünü açmak. Üretimde olan çadırları eğitim sürecindeki üreticilere kiralıyoruz. Eğitimin ardından kadın üreticilerimiz kendi işlerini yapmak üzere çadırlarını kuracaklar. Burası hem eğitim yeri hem de öğrenme yeri. Projeyle beraber kadın girişimciler desteklendi" diye konuştu. 

Doğada yetişen mantarlar arasında zehirli türlerin de bilinçsizce tüketildiğine dikkati çeken Vali Dağlı, "Geçtiğimiz 1 ay içerisinde ülkemizde mantardan dolayı zehirlenme vakaları ve can kayıpları yaşandı. Samsun'da mantardan dolayı can kaybımız olmadı ama bizim 71 tane mantar zehirlenmesi vakamız oldu. Bu azımsanamayacak bir rakam. Mantar zehirlenmesi ciddi zehirlenmelere yol açıyor, bu işin şakası yok. Kültür mantarı ve istiridye mantarı gibi kendi elimizde ürettiğimiz mantarların tüketilmesi de son derece önemli. Aksi takdirde doğadan toplayacağımız mantarlardan neyle karşılaşacağımızı bilemeyiz. Duyarlı olmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu. 

Özellikle kadın girişimcilerin iş sahibi olması amaçlanan ‘Alternatif Tarım ile İstihdam Katkı Projesi’ dahilinde istiridye mantarı üretim tesislerinde faaliyetler başlarken, mantar üretim tesisinde eğitimlerini tamamlayan kadın girişimciler, Vali Dağlı’dan sertifikalarını teslim aldılar.