Samsun'da onlarca inşaat ruhsatı iptal olabilir!

TAKİP ET

Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde İmar Yönetmeliği'ne aykırı şekilde kabul edilen konutlarda kat yüksekliğini 4 metreye çıkaran plan notu, yargıya taşınıyor. Mimarlar Odası, ruhsat alanlarında iptali için ayrı ayrı dava açacak. İşte ayrıntılar...

Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB) Meclisi Mart ayı meclis toplantısında İmar Yönetmeliğine aykırı şekilde plan notu kabul edildi. Yönetmelikte kat yükseliği konutlarda 3 metre 60 cm, işyerlerinde ise 4 metre olurken, yönetmeliğe aykırı olan plan notu ile kat yüksekliği her kat için 4 metreye çıkarıldı. Mimarlar Odası Samsun Şubesi, plan notunun iptali ve bu süreçte yeni inşaat ruhsatı alanların hepsinin iptali için ayrı ayrı dava açmaya hazırlanıyor. 

SBB BAŞKANI DEMİR GEREKÇESİNİ AÇIKLAMALI 

Mimarlar Odası Samsun Şubesi Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu, SBB Meclisi'nde kabul edilen plan notunun İmar Yönetmeliği'ne aykırı olduğunu söyledi. "Yine adrese teslim ayrıcalıklı bir değişiklik görüyoruz "diyen Memişoğlu, "İmar Yönetmeliği'nde konutlarda kat yüksekliği 3 metre 60 cm, işyerlerinde 4 metredir. Siz, İmar Yönetmeliği'ni yok sayarak plan notu ekleyemezsiniz. Sayıştay'ın bu yönde tespit ettiği birçok usülsüzlüğü var. Kat yüksekliğinin 4 metreye çıkarılmasını gerektiren bir zorunluluk ve gerekçede yoktur. Bu plan notunun gerekçesini SBB Başkanı Mustafa Demir kamuoyuna açıklamak zorundadır "dedi. 

ADRESE TESLİM DEĞİŞİKLİK  

İmar Yönetmeliğine aykırı plan notunun nereden geldiğini bildiğini söyleyen Mimarlar Odası Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu, "Şehir merkezinde AVM ruhsatı alamayan bazı yatırımcılara konutları AVM'ye çevirme imkanı tanınıyor. Adrese teslim ayrıcalıklı bu değişikliğin iptali için dava açacağız. Bu arada inşaat ruhsatı alanlarıda göreceğiz ve ruhsatların iptal edilmesi içinde ayrı ayrı dava açacağız. Ruhsatlarının iptal edilmesi için elimizden geleni yapacağız. Bu değişiklik kentin silüetinide bozacak ve olumsuz durumlar ortaya çıkacaktır "ifadelerini kullandı. 

İTİRAZ ETTİK AMA MECLİSTEN GEÇTİ

SBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Hasan İpek, "İmar Yönetmeliğinde 'konutlarda kat yüksekliği 3 metre 60 cm'i, işyerlerinde ise 4 metreyi geçemez' diyor. Burada her kat için 40 cm'lik yükseklik tanınıyor. Yeni ruhsat alacaklar konutları ticarethaneye çevirebilecekler. Kanunlara aykırı şekilde düzenleme yapıldı. Biz mecliste tepki gösterdik. Ancak Cumhur İttifakı meclis üyeleri evet oyu verdiler ve meclisten geçirdiler "ifadelerini kullandı. 

MECLİSTEN GEÇTİ

samsun haber ishak memişoğlu hasan ipek imar konut mimarlar odası yargı