Samsun'da sosyal konut bilmecesi

TAKİP ET

Samsun'da TOKİ'nin üç mahalleyi ilgilendiren dönüşümünde, mülk sahiplerine Atakum ve Canik'teki sosyal konut başvuru sahiplerine sunulan Kıran'daki 600 konutluk rezerv alanı adres gösteriliyor. İlkadım'ında SBB'nin '6 kat sınırlama' kararına dava açtığı ortaya çıktı.

Samsun'a geçtiğimiz günlerde gelen Çevre Bakanı Murat Kurum, Atakum ve Canik ilçesinde yaşanan imar sorunu nedeniyle planlanan sosyal konutlar ile ilgili hak sahiplerinin İlkadım ilçesi Kıran Mahallesi'nde devam TOKİ ikinci etap konutlarına başvurabileceklerini açıklamıştı. 

İLKADIM BELEDİYESİ DAVA AÇTI 

Söz konusu 600 rezervlik konutların dönüşüm planlanan Kadıköy, Zeytinlik ve Anadolu Mahallesi sakinlerine de önerildiğinin ortaya çıkması, kafaları karıştırmıştı. Çevre Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre; Atakum ve Canik'teki sosyal konut başvuru sahiplerinin isteyenlerin Kıran Mahallesi'ndeki konutlara başvuru yapabileceği öğrenilirken, İlkadım Belediyesi'nin Kadıköy Zeytinlik ve Anadolu Mahallesi'nde 79 hektarlık alanda uygulanacak olan kentsel dönüşüm için Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan 'imarda 6 kat sınırlama' kararına dava açtığı ortaya çıktı. Davanın İdare Mahkemesi'nde devam ettiği belirtilirken, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Anadolu Mahallesi Muhtarı Şerif Yavşan ve Zeytinlik Mahalle Muhtarı Aydın Kaya, HHALK'a süreç ile ilgili konuştu. 

DEMİRTAŞ: KIRAN'DAKİ KONUTLAR KİME YETECEK?

İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Kadıköy Mahallesi'nde heyelanlı bölgede yer alan 50 kişi ile anlaşıldığını belirterek, söz konusu alanın yeşil alan olacağını açıkladı. Kadıköy, Anadolu ve Zeytinlik Mahallelerini kapsayan SBB Meclisi'nin dönüşüm kararına dava açtıklarını belirten Başkan Demirtaş, "Burada vatandaşların hakları elinden alınıyor. SBB Meclisi'nde kabul edilen karar, İmar Yasası'na aykırı. Yeterli yeşil alan yok. Hukuka aykırı olan imar planının yürütmesinin durdurulması talebiyle İdare Mahkemesi'ne dava açtık. Bakanlık ise üç mahallede dönüşüm için vatandaşlara Kıran Mahallesi'ndeki TOKİ konutlarını adres gösteriyor. Oradaki konutlar kime yetecek? "diye konuştu. 

YAVŞAN: VATANDAŞA KOLAYLIK SAĞLANMALI 

Anadolu Mahallesi Muhtarı Şerif Yavşan, mahallenin rezerv alanı olduğunu belirterek, vatandaşlara Kıran TOKİ konutları, arazi bedelleri veya yerinde dönüşüm tekliflerinin sunulduğunu söyledi. Vatandaşlara sunulan ilk tekliflerin çok düşük olduğunu belirten Muhtar Yavşan, "2022 fiyatları yeniden güncellendi. Vatandaşlar yavaş yavaş bilgileniyorlar. Bu yılın fiyatları fena değil. Benimde yerim var dönüşümü düşünüyorum. Ancak mahallemiz emeklilerin çoğunlukta yaşadığı ve maddi olarak zor geçinen insanların bulunduğu bir bölge. Mağduriyet yaşanmasını istemiyoruz. Vatandaşlara 
Kıran Mahallesi TOKİ konutları ve Canik Yeni Mahalledeki konutlar öneriliyor. Diğer taraftan mahallemize 12 kat yapılaşma hakkı istemiştik, olumsuz karar sonrası İlkadım Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi'nin imar planının yürütmesinin durdurulması talebiyle dava açtı.Biz dönüşüme karşı değiliz, vatandaşın mağdur edilmesine karşıyız. Vatandaşlarımıza kolaylık sağlanmalı "diye konuştu. 

KAYA: VATANDAŞ MAĞDUR EDİLMEMELİ 

Zeytinlik Mahalle Muhtarı Aydın Kaya ise, dönüşümü 2011 yılından buyana beklediklerine dikkati çekti. Kentsel dönüşüme karşı olmadıklarının altını çizen Muhtar Kaya, mahallelerini ilgilendiren 6 kat sınırlaması ile ilgili Çevre Bakanı ile görüştüklerini ancak dertlerini anlatamadıklarını söyledi. Kadıköy, Zeytinlik ve Anadolu Mahallelerinde 7 bin 200 konut olduğuna dikkati çeken Muhtar Kaya, vatandaşlara önerilen Kıran TOKİ konutlarında 600 konut olduğuna dikkati çekti. "İnsanların hakları verilsin "diyen Muhtar Kaya, "Dönüşüm alanı ilan edilen alan 80 hektar.Burada sadece 7 bin 200 konut var. 
İstediğin kadar konut yapabilirsin. Ancak önümüzü göremiyoruz. Vatandaşın mağdur edilmeyeceği bir sürecin işletilmesini talep ediyoruz "ifadelerini kullandı. Zekeriya FIRAT