Samsun'da su zammı iptal halk iade bekliyor

TAKİP ET

SBB SASKİ'nin su zammını iptal eden mahkeme kararının ardından vatandaşlardan 46 aydır alınan zamlı faturaların iadesi gündeme geldi. Gözler 29 Mayıs'taki SASKİ Genel Kurulu'na çevrildi.

2019 yılı 31 Mart yerel seçimleri ile göreve gelen Samsun Büyükşehir Belediye(SBB) Başkanı Mustafa Demir, ilk iş olarak eski Başkan Zihni Şahin'in suda aldığı yüzde 15'lik indirim kararını iptal edip kentte içme suyuna yüzde 25, sayaç okuma bedeline ise yüzde 150 zam yapıp, faturalara her ay TÜFE zammı uygulanması yönünde karara imza atmıştı.   

Samsun Barosu avukatlardan Arzu Sabuncu Cabbar, bir vatandaş olarak su zammının iptali talebiyle 2. İdare Mahkemesi'ne dava açmıştı.Mahkeme zamları hukuka aykırı bularak iptali yönünde karar verirken,  SBB'nin İstinaf Mahkemesi'ne başvurusu üzerine Bilirkişi Raporu'nda yaşanan eksiklikler gerekçe gösterilerek iptal kararı bozulmuştu. Bu süreçte SASKİ Genel Kurulu'nda zamlı faturaların bir kısmının tüketicilere geri ödenmesi yönünde kararda alınmıştı. 

2. KEZ İPTAL KARARI 

Dava Bilirkişi Raporu'nda yaşanan eksiklikler giderildikten sonra Samsun 2. İdare Mahkemesi'nde yeniden görüldü. 2. İdare Mahkemesi yeniden iptal kararı verdi. Mahkeme yapılan zamları hukuka aykırı buldu. Mahkeme verdiği kararda şunları kaydetti; "Samsun Büyükşehir Belediyesi SASKİ Genel Kurulu'nun 23/05/2019 tarihli ve 10 sayılı kararının, mesken tipi aboneler için su tarifesine yüzde 25 oranında artış yapılması ile sayaç bakım ve onarım bedelinin aylık 2,50 TL olarak belirlenmesine yönelik kısmında hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmaktadır. Açıklanan nedenlerle; Dava konusu işlemin (Samsun Büyükşehir Belediyesi SASKİ Genel Kurulu'nun 23/05/2019 tarihli ve 10 sayılı kararının, mesken tipi aboneler için su tarifesine yüzde 25 oranında artış yapılması ile sayaç bakım ve onarım bedelinin aylık 2,50 TL olarak belirlenmesine ilişkin kısmının) iptaline, Samsun Bölge İdare Mahkemesi'ne istinaf yolu açık olmak üzere, oybirliğiyle karar verildi. "

Mahkeme kararına rağmen, SASKİ, 46. zammıda yapıştırdı. SASKİ, 2019 Mayıs ayından 2023 yılının Mayıs ayına kadar geçen sürede  içme suyuna 46. TÜFE zammı uyguladı. Son zam ile birlikte konutlarda suyun metreküp fiyatı 11 lira 26 kuruşa, işyerlerinde ise 23 lira 44 kuruşa yükseldi.  Zammın iptali sonrası alınan fazla fatura ücretleri, tüketiciler tarafından geri ödenmesi talep edilebilecek.

SBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Hasan İpek, "29 Mayıs tarihinde, SASKİ Olağan Genel Kurulu toplanacak. CHP Grubu olarak zamların iptali yönünde verilen mahkeme kararını SASKİ'nin dikkatine sunacağız ve mahkeme kararının uygulanmasını isteyeceğiz. Tabiki 46 aydır alınan zamlı faturaların iadesini de vatandaş adına talep edeceğiz. SBB, hukuka saygılı olmalı "dedi. 

Samsun'da suda 45. zam da dahil iptal kararı - Habere gitmek için tıkla