Samsun'da yargıdan kesin karar: O bina hukuksuz

TAKİP ET

Mimarlar Odası Samsun Şubesi'nin Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Kültür Park'ı yıkarak inşa ettiği Alo 153 binası ile ilgili açtığı ikinci davada, kesin olarak yürütmeyi durdurma kararı verildi. Mahkeme, binayı hukuksuz buldu.

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin(SBB) Kültür Park'ı yıkarak inşa ettiği ALO 153 Kent Yönetim Merkezi binası ile ilgili Mimarlar Odası Samsun Şubesi'nin açtığı ikinci davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı. 

Daha önce açılan ilk davada yürütmesi durdurulan ALO 153 Kent Yönetim Merkezi binası ile ilgili Mimarlar Odası'nın 3. İdare Mahkemesi'ne açtığı davada verilen ret kararı sonrası, dava Samsun Bölge İdare Mahkemesi İkinci İdari Dava Dairesi'ne taşınmıştı. Üst mahkeme ret kararını bozdu, proje ile ilgili oy birliği ile aldığı kararda kesin olarak durdurma kararı verdi. Mahkeme kararında, binayı kanunlara aykırı buldu, Çevre Bakanlığı'nın imar yetkisi olan konuda Büyükşehir Belediyesi'nin karar aldığına dikkati çekti. 

MAHKEME GEREKÇELERİ SIRALADI 

Samsun Bölge İdare Mahkemesi İkinci İdari Dava Dairesi özetle verdiği kararda şunları kaydetti; "Bilirkişi raporunun incelenmesinden raporda yer alan tespitlerin hükme
dayanak olabilecek yeterlik ve nitelikte olduğu anlaşılmaktadır. Uyuşmazlık konusu olayda dosyadaki bilgi ve belgeler ile bilirkişi raporunun birlikte ele alınmasından; 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği paftasında, kaldırılan park alanının konumlandırıldığı akaryakıt istasyonu alanının yerinin gösterilmediği, bu alanın tamamının 1/5000 ölçekli nazım planda park alanı olarak planlı olduğu, sadece 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği paftasında akaryakıt istasyonu alanının mevcut olduğu, bu nedenle 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğinin 1/5000 ölçekli imar planı değişikliğine uygun olmadığı, planlar arası kademeli birliktelik ilkesine uygun hareket edilmediği, diğer taraftan Kıyı Kanununda ve Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelikte kıyı bölgelerinde yapılabilecek tesis ve yapılar sayılmakla birlikte, dava konusu imar planı değişikliği ile yapılması planlanan 'Kent Yönetim Merkezi' ve 'Çağrı Merkezi (Alo 153)' yapılarının ve plan kararı ile belirlenen akaryakıt istasyon alanının (deniz araçları ve gümrüklü sahalarda deniz taşımacılığına akaryakıt ikmal imkanı veren sistem veya üniteler olmaması nedeniyle)mevzuatta sayılan tesis ve yapılar arasında yer almadığı, eşdeğer ayrılan park alanı büyüklüğünün plandan kaldırılan park alanından daha küçük bir alan olmasının ve Kıyı Kanununa ve Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğe uygun olmayan akaryakıt istasyonu alanının bir bölümünün davaya konu sadece 1/1000 ölçekli plan değişikliği ile plandan kaldırılan park alanı için eşdeğer alan olarak ayrılmasının Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliğinin 26. maddesinin 3. fıkrasına aykırılık teşkil ettiği, ayrıca kıyılarda plan onay yetkisinin 3621 sayılı Kıyı Kanunun 7. maddesi uyarınca Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığına ait olmasına karşın planın doğrudan Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanmasının mevzuata uygun olmadığı anlaşıldığından davaya konu edilen işlemlerde hukuka uyarlık görülmemiştir. Öte yandan, hukuka aykırı olarak verildiği tespit edilen işlemin uygulanması durumunda, imar planına dayalı bireysel işlemler tesis edileceğinden ve yapılaşma durumu ortaya çıkacağından ortaya telafisi güç ve imkansız zararların çıkabileceği değerlendirilmiştir. Açıklanan nedenlerle, davacı itirazının kabulü ile Samsun 3.İdare Mahkemesinin 28/09/2022 günlü, E:2022/53 sayılı yürütmenin durdurulması isteminin reddine dair kararının kaldırılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27/2. maddesi uyarınca dava konusu işlemin teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına kesin olarak, 02/11/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.”

MİMARLAR ODASI'NDAN ÇAĞRI 

Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Burak Şener, " Böylelikle Türk Milleti adına hüküm veren yargı ikinci kez, Alo 153 Kent Yönetim Merkezi binasının Yürütmesini durdurdu.  Artık Samsun Büyükşehir Belediyesi yönetimini hukuka duyarlılığa ve hukuka uyarlılığa, bu ve bunun yanında bulunan İlçe Otobüs Terminalinin ve bunlara bağlı oluşturulmaya çalışılan beton zeminlerin alanda yarattığı yeşil alan katliamlarını durdurmaya davet ediyoruz "ifadelerini kullandı.  Zekeriya FIRAT