Samsun'da Yeni Yat Limanı Projesi çevre felaketi yaratacak!

TAKİP ET

Kurupelit Marina Dayanışması Platformu, Büyükşehir Belediyesi tarafından planlanan Yeni Yat Limanı Projesinin Atakum sahilinde meydana getireceği, kıyı erozyonu nedeniyle oluşacak çevre felaketine karşı uyardı.

Kurupelit Marina Dayanışması Platformu üyeleri, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Kurupelit'te yapacağı Yeni Yat Limanının Karadeniz Sahilinde oluşturacağı bir takım felaketlere karşı basını bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Projenin, çevre, şehircilik, iklim ve yatırım planlama yönüyle bilimsel olarak uygun olmadığı ve Samsun'a zarar vereceği dile getirildi.

ATAKUM SAHİLİ 
YOK OLUYOR 

Kurupelit Marina Dayanışması Platformu Sözcüsü Dr. Nedim Ecevit, Samsun'da 8 milyon dolar harcanarak yapılan Kurupelit Marina varken, yeni Yat Limanı Projesi ile Atakum sahilinin ileride meydana gelecek kıyı erozyonu nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu öne sürdü.

'ÇEVREYİ TAHRİP 
EDEN ANLAYIŞ' 

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in bilim insanlarının raporlarını ciddiye almadığını belirten Kurupelit Marina Dayanışma Platformu Sözcüsü Dr. Nedim Ecevit, Başkan Mustafa Demir'in 'Marinaya karşı çıkan zihniyet bir tek Samsun'da var. Sanki oraları tahrip edecekmişiz gibi yansıtmalar bir tek Samsun'da rastlanır' ifadelerine tepkisini dile getirerek, kıyı tahribatına yol açan yerel yönetim zihniyetinin sadece Samsun Büyükşehir Belediyesi'nde olduğunu öne sürdü.

'KAMU KAYNAKLARI 
HEBA EDİLİYOR'

Halkın yararına bilimsel projeler için her zaman ikna olabileceklerini belirten Kurupelit Marina Dayanışması Sözcüsü Dr. Nedim Ecevit, "Biz her açıklamamızda 'Samsun için iyi olabilecek, bilimsel çevrelerce onaylanmış, halkın kabul edeceği projelere ikna olmaya hazırız' dedik. Aslında Samsun'da Marina olmasına karşı olan bir zihniyet yok. Zaten Kurupelit Marina var. Türkiye'de sadece Samsun'da olan zihniyeti söyleyelim. Kurupelit Marina olduğu halde, rant uğruna kullandırılmayan, gerekli taramalar yapılmayan Marina zihniyeti sadece Samsun Büyükşehir Belediyesi'nde var. Kıyı tahribatına yol açan yerel yönetim zihniyeti sadece Büyükşehir Belediyesi'nde var. Kentin dinamikleriyle devamlı çatışan, halkın taleplerini yok sayan, bilimsel projelere kulak tıkayan zihniyet sadece Büyükşehir Belediyesi olarak Samsun'da var. Kamu kaynaklarını sorumsuzca harcayıp, buna rağmen halkın yaşamına, mağduriyetini önlemeye katkısı olmayan yerel yönetim zihniyeti sadece Samsun'da var" dedi.

'ÇEVRE FELAKETİ YARATACAK'

Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Demir'in üslubunu ve uygulamalarını eleştiren Dr. Murat Erkan, "Bu tür yanlış uygulamaların sonuçlarının, sahilimize ve doğamıza yaptığı tahribatlar yeni değil. Örneğin Dereköy Balıkçı Barınağı'nda yaşadık bunun sonuçlarını. Kurupelit Yat Limanı'nda da yaşadık. Şimdi yeni bir Marinayla Amerika'yı yeniden keşfedeceğiz. Bir tahribat var ki biz bunu dile getiriyoruz. Ben yaptım oldu mantığı ile hareket eden bir zihniyetin Samsun gibi bir Büyükşehir'e Başkanlık yapmasını yadırgıyorum. Özellikle kendisinin üslubunun işgal ettiği makama yakışmadığını belirtmek istiyorum. Kentin kaderine karar verilirken kent için bu kadar büyük sayılacak meblağlar harcanırken, biz Sayın Demir'e gel bir kere daha birlikte istişare edelim çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.

'ORTAK AKIL' 
ÇAĞRISI 

Samsunluların kendi kaderini ve geleceklerini ilgilendiren konulara sahip çıkmaları gerektiği çağrısını yapan Av. Fatih Yıldıran ise, "Toplum bu konuya duyarlı olmazsa yol alamayız. Samsun halkı kendi geleceğini etkileyen bu konuya sahip çıkmalıdır. Bilimsel modellemeler yapılmaması nedeniyle daha önce yapılan Kurupelit Yat Limanı ve Dereköy Balıkçı Barınağı gibi kıyı tahribatı oluşturan projelerde de kötü sonuçlar gördük. Belediye bu durumu dalga kıranlar ile aşmaya çalıştı ama başarılı olamadı. Sahil kesiminde oturan vatandaşlar gece ateş yakıp başında oturduğu sahili, sabah yok olmuş olarak buldular. Ama buna rağmen tek bir vatandaşımız bile burada bir dava yoluna gitmedi. Ya da herhangi bir harekette bulunmadı. Kamuoyu desteği olmazsa sivil toplum kuruluşlarının çok fazla yapabileceği bir şey kalmıyor. Ben kendi adıma bu konu ile ilgili AK Parti Çevre Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan'a ulaşmaya çalıştım ancak başarılı olamadım. Yeni bir Marina yapmak demek Kurupelit Yat Limanı'nın hatalı bir proje olduğunu kabul etmek demektir. O da yapılırken ortak akıl ile hareket edilmedi. Bizim istediğimiz yeni Yat Limanı Projesi ortak akılla bizim de fikirlerimiz alınarak yapılması yönündedir" şeklinde konuştu.

DENİZ 10 YILDA 80 
METRE İÇERİYE GİRDİ 

Bafra'da deniz suyunun 10 sene de 800 metre içeriye girdiğine dikkat çeken İnşaat Mühendisi Murat Şenel ise, Karadeniz gibi eski bir iç gölün yaratacağı etkilere karşı bilimsel olarak hareket etmek zorunda olduğumuza dikkati çekti. Murat Şenel, "Karadeniz gibi kıyılarda yapacağınız herhangi bir projede çok iyi bilimsel analizler yapmanız gerekiyor. Dereköy Balıkçı Barınağı ve Kurupelit Yat Limanı gibi projelerde yapılan yanlışlarla Samsun sahilinde tahribatlar başlamıştır. Sonradan dalga kıranlar ile bu sorun aşılmaya çalışıldı ancak başarılı olmadı. 8 milyon dolar harcanarak yapılan Kurupelit Yat Limanı çöp oldu. Sadece bu da değil. Tekkeköy'e tersane yaptılar o da şuan atıl durumda. Hiç bir model araştırması yok. Herhangi bir bilimsel araştırma yok ve Mustafa Demir'in nasıl bir yat limanı yapacağını da bilen yok. Hakim rüzgarları, akarsu kaynaklarını dikkate almazsan 8 milyon dolar çöp haline gelir. Bakanlık yapmış bir kişi halkın meclisinde 'lan', 'ulan' gibi ifadeler kullandı ve buna halkın seçtiği meclis üyeleri ses çıkaramadı. Bu durumu da kınıyor ve Mustafa Demir'in temsil ettiği makama yakışmadığını vurgulamak istiyorum" ifadelerini kullandı.

'DOLGU FİKRİ 
SAMSUN'A 
İHANET OLUR'

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in marina fikirleri ortaya çıktığından beri öncelikli konunun dolgu fikri olduğuna dikkati çeken Mimar İshak Memişoğlu ise, "Dolayısıyla kıyıya 200 metre bir dolgu ile alan kazanma fikri var ortada. Şu anki Kurupelit Marinanın yerine yenisinin yapılmak istemesinin nedeni, içinin dolarak sığlaşması iken, yeni projenin de bu soruna çözüm getirmediğini görüyoruz. Ulaştırma Bakanlığı Altyapılar Genel Müdürlüğü'ne sunulan raporda da bir dolgu alanı yaratma fikri ile hareket edildiğini görüyoruz ve bizim içinde en büyük tehlike budur. Bu dolgu projesi Samsun'a yapılacak en büyük ihanettir. Samsun bir kıyı kenti ve bu özelliğinin kesinlikle korunması gerekir. Bununla alakalı geçmişte yaşadığımız kötü tecrübeler var. Birinci öncelik kıyı yapısının bozulmaması, korunarak, rehabilite edilmesi, edilemiyorsa kaldırılmasıdır. Doldurmak doğru bir çözüm değil. Bu çözüm, kent için çok kötü ve talihsiz olur."

N.Alper CABBAR