Samsun'da Yıllık 1850  Kilo Tıbbi Sülük Üretilecek

TAKİP ET

Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltaları gibi Türkiye'de tıbbi sülük popülasyonlarının en güçlü olduğu sulak alanlara sahip Samsun, Türkiye'nin ihraç ettiği 1500 kilogram tıbbi sülüğün büyük bir bölümünü karşılıyor.  

Tıbbi sülük yetiştiriciliği modern tıpta ilaç üretiminde ve alternatif tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Vücutta bulunan fazla ve zehirli kanın atılmasına yarayan tıbbi sülük tedavisi varis, kalp damar hastalıkları, romatizma hastalıkları, genel yorgunluk hali, metabolizma hastalıkları, cilt hastalıkları gibi çok çeşitli hastalıklara iyi geldiği biliniyor. 

ÖNEMLİ İHTİYACI KARŞILIYOR 

Türkiye, doğadan toplanan tıbbi sülüklerin ticaretinde dünyada belirleyici bir ülke konumunda bulunuyor. Dünya sülük ticaretinin yaklaşık yüzde 80’lik bölümü Türkiye’den karşılanıyor. Sülük toplayıcılığı aynı zamanda o yörenin halkı içinde önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Bu anlamda Samsun sınırları içerisinde bulunan Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltaları Türkiye’de tıbbi sülük popülasyonlarının en güçlü olduğu sulak alan kompleksi durumunda bulunuyor. Uluslararası sözleşmeler gereği doğadan toplanan tıbbi sülük ihracatına kota konuldu. 2023 yılı için Türkiye’den toplam bin 500 kilogram sülük ihracatına izin veriliyor. Bu bağlamda ihracatı yapılan 1500 kg’lık sülük miktarının büyük kısmı Samsun’daki avlak sahalarından toplanarak ihracat izni alan firmalar vasıtasıyla yurt dışına gönderiliyor. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “ Yetiştiricilik tesislerinin artması sülük ihracatında artış sağlayacaktır” diye konuştu.İHA