Samsun'da Zeytin Üretimi Artacak 

TAKİP ET

Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, her işletmeye en az 3 dekar olacak şekilde 50 üreticiye, 250 dekar alanda zeytin bahçesi tesisi kurulacağını söyledi. 

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanlığı arasında; Zeytin Üretiminin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi, Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi, Kuru Fasulye Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi ile DOKAP Bölgesi Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi protokolleri imzalandı. 

250 DEKAR ALANDA 
ZEYTİN BAHÇESİ KURULACAK  

İmzalanan protokolün ardından açıklamalarda bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “İl Müdürlüğümüz ile Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının ortaklaşa yürüttüğü projelerin protokolleri imzalanmıştır. Bu doğrultuda, Zeytin Üretiminin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında; Vezirköprü, Bafra, Alaçam, Ondokuzmayıs ve Yakakent İlçelerinde tütün- buğday üretimi yapılması zor meyilli alanlarda, sulama imkânı olup taban suyu olmayan küçük alanlar ile zeytin tarımına uygun alanları bulunan küçük aile işletmelerinde, her işletmeye en az 3 dekar olacak şekilde 50 üreticiye, 250 dekar alanda zeytin bahçesi tesisi kurulacaktır. Bunun için 7 bin 500 adet zeytin fidanı temin edilerek, kurulacak zeytinliklerin; fidan dikiminden ekonomik verim çağına gelinceye kadarki izleme, takip ve eğitim çalışmaları il/ ilçe müdürlüklerimiz teknik personelince sürdürülecektir. Böylece doğru çeşit tercihi ve oluşturulacak iyi uygulama örnekleri ile üreticilere katma değeri yüksek alternatif bir üretim modeli sunulmuş olacak, bölge üreticisi zeytinciliğe özendirilerek ilimizde zeytin yetiştiriciliğinin yeniden canlandırılması sağlanacaktır” dedi. 
 
CEVİZ ÜRETİMİ 
TEŞVİK EDİLECEK 

DOKAP ile ortak diğer bir proje olan Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi hakkında da açıklamada bulunan Müdür İbrahim Sağlam, “İlimizde tütün, buğday üretimi yapılması zor meyilli alanlarda sulama imkânı olan, taban suyu olmayan küçük alanlar ile ceviz tarımına uygun alanları bulunan küçük aile işletmelerinde; en az 5'er dekar alanda olmak şartıyla toplam 250 dekar alanda 5 bin adet ceviz fidanı ve sulama sistemi desteği verilerek modern sulama sistemleri ile ceviz bahçesi tesisi kurulacaktır. Ayrıca küçük alanlarda yüksek getirisi olan çilek tarımını geliştirmek, dar alanlarda yüksek gelir sağlayarak dar gelirli vatandaşların refah seviyesini yükseltmek amacıyla, 50 üreticiye 150 da alanda 750 bin çilek fidesi, 6.750 kilogram malç naylonu ve damlama sulama sistemi temini sağlanacaktır” diye konuştu. 

Nazım AKPINAR