Samsun'daki doğa katliamından yeni ayrıntılar! KTÜ raporunu tersten okumuşlar

TAKİP ET

Samsun Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Demir'in KTÜ raporunu gerekçe gösterip son üç gününde yaptığı Bayraktepe doğa katliamında, rapor içeriğine uyulmadığı öne sürüldü. Adeta raporu tersten okuyan Demir, iş makineleri ile Milli Park'a daldı, kamu yararı yok sayıldı.

Tekkeköy Asarağaç mevkiinde heyelanı önleme çalışması gerekçesiyle başlatılan zemin kazılması ve ağaç kesilmesi işleminin, KTÜ'nün hazırladığı 78 sayfalık rapora dayanılarak yapıldığı belirtiliyordu. O raporun olumsuz görüş bildirmesi ve tehlikeleri tek tek raporda sıralamasına rağmen doğa katliamının yapılması kafaları karıştırdı. 

RAPORDA TEHLİKELER TEK TEK SIRALANDI

Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB) eski Başkanı Mustafa Demir, 31 Mart yerel seçimlerine 3 gün kala Tekkeköy Bayraktepe Milli Parkı'nda doğa katliamının talimatını vermiş, daha önce belediye meclisinden geçen Milli Park'ın Samsun-Ordu Karayolu'na bakan kısmının 400 metre içeriye doğru tıraşlanması planı kapsamında 6 bin metrekare alanda ağaçlar kesilmişti. Mimarlar Odası Samsun Şubesi'nin bölgede kaya mezarı bulunduğunu tespit etmesi ve doğa katliamının kent gündemine oturmasının ardından çalışmalar durdurulmuştu. Doğa katliamına dayanak olarak gösterilen Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin (KTÜ) hazırladığı rapora, HHALK Gazetesi ulaştı. 78 sayfalık raporda, SBB'nin Bayraktepe Milli Parkı'nın yola bakan kısmının 400 metre içeriye doğru tıraşlanmasını öngören çalışmada tehlikeler tek tek sıralandı.

'ÇOK BÜYÜK MALİYET' 

KTÜ'nün öğretim görevlileri ile birlikte zaman zaman bilirkişi olarak görev yapan ve KTÜ'nün hazırladığı 78 sayfalık raporu Jeoloji Mühendisliği uzmanlığı ile inceleyen 
Samsun Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Cem Kılıçoğlu, HHALK'a konuştu. Tekkeköy Milli Park'ının toprak hareketleri olan bir bölge  olduğunu belirten Doç.Dr. Kılıçoğlu, fayda maliyet ilişkisine dikkati çekti. Söz konusu çalışmanın çok büyük bir maliyet olacağına işaret eden Kılıçoğlu, "Planda, Samsun-Ordu Karayolu'ndaki bölümün tıraşlanması öngörülüyor. Fayda-maliyet ilişkisine bakmak gerekiyor. Türk mühendisleri herşeyi yapabilirler, ancak burada kamu yararı olmadığı gibi, orada mülk sahiplerine fayda sağlayacak bir çalışma yapılacak ve alan açılacak. Bu çalışmada kamu yararı yok. Orada tehlike var doğrudur ancak çalışma maliyetini mülk sahipleri karşımalı. Milletin parası neden harcanıyor? Set yapılabilir. Bu kadar büyük bir maliyetin gerekçesi nedir onuda bilmiyoruz "dedi. 

'AĞIR MÜHENDİSLİK AĞIR SONUÇLAR DOĞURUR'

Samsun Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç.Dr. Cem Kılıçoğlu, Bayraktepe Milli Park'ının güneyinde kaya kütlesi olduğuna dikkati çekerek, "Orada yamacın bir bölümü zarar görmüş ve bir plaza zarar görmüştü. KTÜ'nün hazırladığı raporda, bölgenin çok riskli olduğu ve yamaç hareketlerinin olduğunu ortaya koyuyor. Dinamitle patlatma usülü yapılacak düzenleme çok yüksek maliyet getireceği gibi inşaat sırasında çevresel ve ekonomik sorunlarda meydana gelebilir. Ekonomik sorunlar nedir? Orası sanayi bölgesi. Yapılacak çalışma çevredeki işyerlerine zarar verebilir tazminat durumu ortaya çıkabilir. Bölgenin ormanlık alan ve yüksek yağış alan bölge olması, yolların planlanması ve dinamitle yapılacak çalışmada toprak hareketliliğini artıracaktır. Şunuda eklemek gerekir. Tekkeköy'de hava kirliği çok yüksek. Bölgeyi ormansızlıklaştırmak hava kirliğilini artırır. KTÜ'nün raporu, MR niteliği taşıyor. Örnek vereyim; taşkın yerinden ev satıyorum alır mısınız? Almazsınız. Bu yer elverişli bir yer midir?Burası Karadeniz. Çok problemli yerdir. Bunları derste anlatıyoruz. Bungalov evleri, seyir terası yapabilirsiniz ancak ağır mühendislik yaparsanız sonuçlarıda ağır olur "ifadelerini kullandı. 

BAŞKAN DOĞAN ÇALIŞMAYI DURDURDU

SBB Başkanı Halit Doğan ise, HHALK'a yaptığı açıklamada çalışmanın durdurulduğunu, raporu inceleyeceklerini açıkladı. 

Samsun'daki doğa katliamının raporu KTÜ'nün çıktı - Habere gitmek için tıkla

samsun tekkeköy bayraktepe