Samsun Termeliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği(SAMTER) Termelileri buluşturdu

TAKİP ET

Samsun Termeliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği(SAMTER) dev buluşmaya imza attı.'Büyük Termeliler Buluşması'na binin üzerinde davetli katılırken, birlik ve beraberlik örneği sergilendi.

Samsun’da hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle tanınan, Termeliler arasındaki sosyal ve kültürel bağları güçlendirme amacıyla faaliyet yürüten Samsun Termeliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nin (SAMTER) dayanışma programına, iş ve siyaset dünyasından birçok isim katılırken, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de programda yerini aldı.

Samsun’un sevilen yerel sanatçısı Ümit Kurşun’un moderatörlüğünde, Derebahçe Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen programa, SAMTER Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ormancı, Derneğin Başkan Yardımcısı Erkan Albayrak, Derneğin Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, İŞKUR İl Müdürü Gökhan Dürümlü, SAMKON Başkanvekili Müslüm Çamuroğlu, siyasi partilerin il başkanları, ilçe belediye başkan adayları, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, meslek odaları ve çok sayıda davetli katıldı. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Merasimin ardından 'Geçmişten Günümüze Terme' isimli sinevizyon gösterimi yapıldı. 

'DAYANIŞMA KÜLTÜRÜNÜ GÜÇLENDİRİYORUZ'

Programın açılış konuşmasını SAMTER Başkanı Recep Ormancı, "Samsunumuz şüphesiz bu eşsiz vatanın en önemli şehirlerinden biridir. Terme ilçemiz, 17 ilçenin en doğusunda, Samsun’un giriş kapısı, yeşilin ve mavinin biraraya gelerek buluştuğu mütevazi bir yerdir. Derneğimiz, 2022 yılı Temmuz ayında tarihimizi, kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi yaşatmak ve gelecek kuşaklarımıza aktarmak için bu gece olduğu gibi, omuz omuza beraberliğimizi perçinleştirmek amacıyla kurulmuştur "dedi. 

SAMTER Başkanı Recep Ormancı

'SAMTER’DEN TOPLUM YARARINA ÇALIŞMALAR'

SAMTER olarak sürekli toplum yararına çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Ormancı, "Kurtuluş Zaferimizin meşalesinin yakıldığı ilkadım şehrinde olan bir sivil toplum kuruluşu olarak toplum yararına çalışmalar yapıyoruz. Festival ve etkinliklerde aktif olarak yer alıyoruz. Bu şehrin en önemli parçası olan Samsunlu vatandaşlarımıza destek olmak için her zaman en öndeyiz.

Yine amatör ligde mücadele eden Termespor futbol takımımıza destek vererek her zaman yanlarında olmaya devam ediyoruz. 

Asrın felaketi olan ve büyük yıkımlara sebep olan depremlerde ve ülkemizin yaşadığı tüm afetlerde yaşamlarını yitirenlere Allah’tan rahmet, mağdur olanlara sabırlar diliyorum. 
 Biz SAMTER olarak, yangına su taşıyan karınca misali gerek deprem bölgesine ayni yardım göndererek , gerekse şehrimize gelen depremzedelerin barınma ihtiyaçlarını karşılayarak ve üyelerimizle kan bağışında bulunarak insani vazifelerimizi yerine getirdik.  Bundan sonra da bütün dernek üyelerimizle birlikte bu ülkenin  ve bu şehrin sevincini de üzüntüsünü de birlikte yaşayacağımızı belirtmek isterim. Her zaman birlik ve beraberlik içinde olacağız” diye konuştu. 

SAM-BİR ÇATISI ALTINDA GÜÇ BİRLİĞİ

Samsun’da faaliyet yürüten hemşehri dernekleri olarak SAM-BİR çatısı altında bir araya gelerek güç birliğine gittiklerini belirten Ormancı şöyle devam etti: “Şehrimizin değerlerine sahip çıkarak ve gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla Samsun’da faaliyet yürüten hemşehri dernekleri olarak kültürel ve sosyal bağlarımızı güçlendirmek için SAM-BİR çatısı altında bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bu birlikteliğimiz, coğrafi bağlantıya dayanmadan, Samsunumuza sevgi besleyenleri aynı payda altında toplayan bir birlikteliktir” dedi.


 
'ÜRETEN VE GELİŞEN TERME FESTİVALİ GELİYOR'

Termeye özgü sanayi ve tarıma dayalı ürünlerin tanıtılacağı 'Üreten ve Gelişen Terme Festivali'ni düzenleyeceklerini belirten SAMTER Başkanı Recep Ormancı, projeyle ilgili şu hususlara değindi: “Bu yıl Terme makine sanayimizde üretilen markalarımızın yanı sıra tarım ürünlerimiz ve el emeğiyle meydana getirilen tüm ürünlerimizle geniş bir sahada, firmaların da yer alacakları, 'Üreten ve Gelişen Terme  Festivali'ni birlikte gerçekleştirmek, programlarımız arasında yer almaktadır” dedi.

TERME NÜFUS DEFTERİ TANITILDI

Ormancı, Osmanlı arşivlerinden derlenerek hazırlanan, 1834-1845 yıllarını kapsayan ve o dönemde Terme nüfusuna kayıltı kişilerin isimlerinin arşivlendiği 'Terme Nüfus Defteri' isimli eserin önemine, Türk kültürüne ve tarihine olan katkısına değinerek eseri Termeli hemşehrilerinin istifadesine sunduklarını ifade etti.

Dernek Başkanı Ormancı, bu kültürel mirasın yaşatılmasında ve hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Dernek olarak amaçlarının Terme’nin güzelliklerini tanıtarak değerlerini yaşatmak olduğunu belirten Ormancı, programa maddi ve manevi  olarak destek veren değerli başkanlara, iş insanlarına ve davete icabet eden konuklara, Derneğin Yönetim Kurulu adına teşekkürlerini sundu.

GÖNÜLLERİNCE EĞLENDİLER 

Dernek Başkanının konuşmasının ardından sırayla kürsüye gelen siyasi partilerin il başkanları ve siyasi parti temsilcileri de birer selamlama konuşması yaparak Dernek Başkanı ve Yönetim Kurulunu tebrik ederek başarılar diledi.

Konuşmaların ardından Ümit Kurşun, 'Türkülerle Terme Dinletisi' isimli programıyla Terme yöresine ait sevilen Türküleri seslendirerek davetlilere unutulmaz bir müzik ziyafeti yaşattı. Sanatçıya klavyede Mücahit Yıldız eşlik etti. Türkü programının ardından Terme yöresine özgü geleneksel Keşkek Küderlemesi merasimi yapıldı. Sahneye getirilen keşkek kazanının etrafında toplanan protokol temsilcileri, birlikte kazandaki keşkeği karıştırarak küterledi.

Merasimin ardından Emrah Kuvvet’in yönetiminde Kuzeyin Uşakları Horon Ekibi Karadeniz Yöresine ait geleneksel horon oyununu icra etti. Ardından Grup Yönetmeni Fatih Baştuğ’un yönetiminde Azamat Kafkas Halk Dansları Topluluğu da Geleneksel Kafkas Danslarıyla davetlilere hünerlerini sergiledi.

Dans gösterileri davetlilerden büyük beğeni topladı. Dans gösterilerinin ardından sanatçılardan Mahir Işıtan, sazıyla sevilen Türküleri seslendirdi. Gecenin finalinde davetliler hareketli şarkılar eşliğinde sahneye çıkarak gönüllerince eğlendi. Program tebriklerin alınmasıyla sona erdi.