Samsun'un teleferik bakımı kime emanet?

TAKİP ET

Antalya'da yaşanan ölümcül teleferik kazası sonrası, Samsun'daki teleferik hattının güvenliği gündeme geldi. Sorumlu kim diye yaptığımız araştırmada, 'yetkililerin top çevirmesi adeta tehlikeye davetiye çıkarıldığını' ortaya koydu.

Samsun'un İlkadım ilçesi Baruthane mevkiinde Batıpark, Amisos Kafe arasında ulaşımı sağlayan turistik teleferik, Antalya'da yaşanan facia sonrası, dikkatleri üzerine çekti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Samsun İl Müdürlüğü, SAMULAŞ ve SBB Makine İkmal Birimi arasındaki sorumluluk karmaşası, 'Bakımını kim yapıyor, kim denetliyor?' dedirtti, tedirgin etti.

Antalya'daki teleferik kazasında bir kişinin hayatını kaybetmesi, 7 kişinin yaralanması ve yüzlerce kişinin 23 saat mahsur kalması sonrası, benzer bir arızanın Samsun'da yaşanmaması için gözler SAMULAŞ tarafından işletilen teleferik hattına çevrildi. Samsun'daki teleferiğin durumunu merak eden vatandaşların  sorgulamalarından yola çıkarak, kamuoyunu bilgilendirmek için günboyu yaptığımız araştırmada, yetkililer adeta 'aralarında top çevirdi.' 

YETKİLİLER ADETA İLETİŞİMDEN KAÇTI

Gazetemizin teleferik hattının bakım ve onarım sorumluluğunun kime ait olduğu yönünde yaptığı araştırmada, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Samsun İl Müdürlüğü, bakım sorumluluğunun SAMULAŞ'ta olduğunu ifade etti. Ancak SAMULAŞ'tan telefonla görüştüğümüz görevliler, sorumluluğu SBB Makine İkmal Birimi'ne ait olduğunu söylemesi dikkat çekti. SBB Makine İkmal  Müdürlüğü'nden görüş almak için aradığımızda ise verilen yanıt adeta pes ettirdi. Telefona çıkan görevli, 'Sorumluluk bizde değil' diyerek adres olarak SAMULAŞ'ı gösterdi.

TELEFERİK SORUMLUSU VE DENETÇİSİ NERESİ?

Batıpark ile Amisos Kafe arasında 323 metre uzunluğa sahip olan teleferik 2005 yılından bu yana geliş ve gidiş olarak hizmet veriyor. Samsun'a turistik amaçlı gelen vatandaşlarla, Samsunluların yoğun olarak kullandığı teleferiğin bakım ve onarım ve denetimlerinde net bir yetkiliye ulaşılamaması, endişeye yol açtı. Samsunlular teleferiğin güvenliğiyle ve sorumluğuyla ilgili yetkililerden açıklama bekliyor. Hatırlanacağı üzere bölgede teleferiğin ulaştığı Amisos Tepesi'nde Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan ve işletmecinin sözleşmesini iptal etmesi sonrası atıl durumda bulunan Amisos Restorant ve tarihi kalıntılar yer alıyor. 

samsun teleferik