Samsun Valisi Zülkif Dağlı: Turist neden Antalya, Bodrum değil de Samsun'a gelsin?

TAKİP ET

Atakum Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen Orta Karadeniz Turizm Paneli'nde Başkan Cemil Deveci, "Turisti buraya çekmenin yolunu bulacağız" derken, Vali Zülkif Dağlı, "Neden Antalya, Bodrum değil de Samsun'a gelsin?" sorusunun cevabı bulunmalı" dedi.

Atakum Belediyesi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Sheraton Grand Samsun Hotel ve Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği (KATİD) iş birliği ile gerçekleştirilen Orta Karadeniz Turizm Paneli'nde turizm sektörüne yön veren isimler buluştu. Panel, 27 Eylül Turizm Günü'nde 'Destinasyon Yaratmak' başlığı altında gerçekleştirildi.

Panele konuşmacı olarak katılan ANEX Turizm Grubu Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar, ETS Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Suat Özbek, MercanTurizm Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mengü ve ALTİD Yönetim Kurulu Başkanı Burhanettin Sili, Orta Karadeniz Bölgesi ile özdeşleşen doğal ve tarihi özelliklerin tanıtım faaliyetlerinin önemine değindi.

Sektörün önde gelen isimleri bölgenin doğasında bulunan zenginlikleri ile farklılık yaratarak turizmde marka olabileceğine dikkat çekti.
 
'KUM VAR DENİZ VAR'

Neşet Koçkar, "Kiminle konuşsak destinasyon deyince 'kum var deniz var' diye başlıyor. Ama bir de rakiplerinize bakacaksınız. İlk olarak ‘neyimiz var’ diye soru sorarak başlayacağız. Coğrafi olarak avantajlarımız, dezavantajlarımız sorusuna cevap arayacağız. Sonrasında ‘ne istiyoruz, nasıl bir şey istiyoruz’ sorularını alt alta koymamız gerekiyor. Mesela Dubai baştan oluşturulan bir destinasyondur. Ama Antalya var olanı düzenlemektir" şeklinde konuştu.

Burhanettin Sili, "En önemli detaylardan biri olan ulaşımı, ‘Biz buraya gelmeleri için ne yapmalıyız?’ sorusunu bir tespit etmemiz lazım" sözlerine yer verdi. Mehmet Mengü, "Karadeniz çok önemli bir yer bizim için" derken, Suat Özbek ise "İşin en başında iyi bir eğitime ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

AK Parti Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz ve CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu da Samsun'un sahip olduğu turizm potansiyeline işaret etti.

SAMSUN İLK ADIM KENTİDİR

Kentin yeteri kadar tanıtılamadığını dile getiren Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, şunları söyledi; "Biz bununla yetinmeyeceğiz. Biz kendi alt yapımızı, eksiklerimizi tamamlayacağız ve turisti buraya çekmenin yolunu bulacağız."

Başkan Cemil Deveci, "30 dakika ile 1,5 saatlik zaman dilimi içinde Amasya ile Tokat'ı da katarsak, 2 saatlik zaman dilimi içinde gidemeyeceğimiz yer yok. Samsun ilk adım kentidir. Dünyada Samsun’u tanımayan, Samsun’un dünya tarihindeki yerini bilmeyen, Türkiye tarihindeki yerini bilmeyen bir ülke yok. Öyle bir kentte yaşıyoruz. Karadeniz'in en güzel coğrafyasındayız. Akdeniz Bölgesi'nin 40-45 derece sıcaklığa çıktığı durumlarda Karadeniz turist bekliyor" dedi.

NEDEN SAMSUN'A GELMELİ?

Turizmi geliştirmek için Samsun'da 15 kişilik kurul oluşturduklarını belirten Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı ise, konuşmasında şu sözlere yer verdi;  "Biz, ‘ne gibi farklı şeyler yapmalıyız ki, buraya daha fazla misafirimiz gelsin’ sorusu üzerine durmaya çalışıyoruz. İnsanlarımız neden Antalya’ya değil de Samsun'a gelsin? Neden Bodrum'a değil de buraya gelsin. Başta en iyi yaptığımız işlerden biri olan 'sağlık turizmi' ve çok iyi altyapısına sahip olduğumuz 'spor turizmi' önde geliyor."

Vali Dağlı, "Konaklama tesislerinde beş yıldızlı, dört ve üç yıldızlı otellerimiz çok fazla. Nasıl bir turiste hitap etmeliyizi düşünürken konaklama tesislerini de buna uygun dizayn etmemiz gerekir" dedi. Samsun'un, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti başta olmak üzere Bafra, Vezirköprü, Ayvacık ve Çarşamba ilçelerinde pek çok doğal güzelliği sahip tam bir turizm destinasyonu olduğunu ifade eden Dağlı, "Amacımız kitle turizmi olmamalı" diye konuştu.

N. Alper CABBAR