Samsun Ziraat Odaları Ankara'ya Dosya Sundu

TAKİP ET

Samsun Ziraat Odası Başkanları, Ankara'ya yaptıkları çıkarmada CHP, İYİ Parti ve BBP'ne oda ve çiftçilerin taleplerinin yazılı olduğu 'Samsun Tarımı Sorunları' konulu dosya sundu. Dosyada; ÇKS, YEPAŞ'ın icra kıskacı, 2B arazileri ve 'Tarım Danışmanları'nın özlük haklarına dair geniş bir bilgilendirme yer aldı.

Samsun Ziraat Odaları Başkanları, Ankara'da TBMM'de temsil edilen siyasi partileri ziyaret etti. Heyet, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Özkoç, CHP Medya ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan ve İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta'yı ziyaret etti.

Samsun tarımının ve çiftçilerinin sorunlarının bir dosya halinde hem yazılı hem de sözlü olarak ileten Ziraat Odası Başkanları, özellikle YEPAŞ'ın icra kıskacını ve 2B arazileri üzerine 
bilgilendirme yaptı.

33 YIL ÖNCE VEFAT ETMİŞ!
Ziraat Odası Başkanları, Samsunlu çiftçilerin YEPAŞ tarafından haksız ve hukuksuz bir şekilde tutulan gelişigüzel kaçak elektrik tutanakları yüzünden çiftçilerin icralık olduğunu anlattı. Örnek olarak 33 yıl önce Terme'de vefat etmiş ve hiçbir borcu bulunmayan Ahmet Pala adlı şahsa 26 bin TL'lik kaçak tutanağı tutup, torununun adına icrayı kesinleştirdiklerini belirttiler.

ZİRAAT ODALARI'NIN
KAPISINA KİLİT VURULUR!

Diğer yandan Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) güncellemesini Ziraat Odaları yok sayılarak bir düzenlemeye gitmesinin en geç bir yıl sonra ziraat odalarının birçoğunun kapısına kilit vurulacağının anlamına geldiğini dile getirdiler. Oysaki; "Anayasa Mahkemesi'nin ziraat odalarının lehine oy birliğiyle vermiş olduğu kararda bir kişinin çiftçi olduğunu ispat edebilmesinin tek yolunun ziraat odalarından alacağı çiftçi belgesi ile mümkündür" denilmesine rağmen; Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu bu karara Tarım ve Orman Bakanlığı'nın uyması gerekliliğini bildirdiler.

ÇARŞAMBA ŞEKER FABRİKASI'NA
3 YILDIR ÇİVİ ÇAKILMADI

Ziraat Odası Başkanları, Cumhur İttifakı'nın ortağı olan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'ye Çarşamba Şeker Fabrikası'nın çürümeye terk edildiğini anlattı. Mustafa Destici'nin fabrikayı ziyaret etmesinden sonra fabrikanın açılacağı ümidinin daha da arttığını ama buna rağmen 3 yıldır çivi çakılmadığını öne süren Ziraat Odası Başkanları, konunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a arz edilmesini talep ettiler.

TARIM DANIŞMANLARI
ÖZLÜK HAKLARINI İSTİYOR

Heyet görüşmede BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'ye, Türkiye genelinde bulunan Ziraat Odaları, Birlikler ve serbest olarak çalışan sayıları yaklaşık 1000 civarında olan 'Tarım Danışmanları'nın özlük hakları için Meclis'te çıkmak üzere olan 'Torba Yasa'ya dahil edilmesi için ilgili bakanlıklara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimat vermesini talep etti.
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, kendisinin de bir çiftçi olduğunu ve tarımın olmazsa olmazlarının başında geldiğini, çiftçilerin bütün sorunlarını yakinen bildiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'a ve ilgili bakanlıklar nezdinde görüşmeler ve çözüm yollarını sunduğunu anlattı.

SBB BAŞKANI DEMİR
SÖZÜNDE DURMADI

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in yerelde bütün ilçelerde 2021 yılında bitirme sözü verdiği 28 mahallenin grup yolunun hala tamamlanmadığını, vermiş olduğu sözlerin birçoğunun yerine getirilmediğini kaydeden heyet, 14 Mayıs'ta yapılacak olan genel seçimlerde yereldeki bu başarısızlığın sandığa yansıyacağı endişeleri dile getirdi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a arz edilmesini BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'den talep ettiler.
Heyet, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'ye kısa bir süre önce rahmeti rahmana kavuşan kıymetli babaları için taziyele dileklerini iletti.

CHP'DEN TARIM PLANI
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ve Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu'nu ziyaret eden heyet, ziraat odalarının hazırladığı dosyanın takibi hususunda taleplerine destek vermelerini talep etti. Grup Başkanvekili Özkoç, tarımla alakalı alanında uzman komisyon üyelerinin çok titiz bir çalışma yaptıklarını, iktidara geldikleri takdirde tarımla alakalı bütün sorunların çözümü hususunda plan ve projelerinin hazır olduğunu dile getirdi.

BABAM ZİRAAT ODASI BAŞKANIYDI
CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu ise, babasının Ünye Ziraat Odası'nı kuran ilk Ziraat Odası Başkanı olması münasebetiyle ziraat odalarının sorunlarını fındık üreticisi bir ailenin evladı olması, Karadeniz bölgesinin tek geçim kaynağı olan fındığın ve tarımın sorunlarını da yakinen bildiğini dile getirdi. CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek'e ise amcasının vefatı nedeniyle Ankara dışında olduğu gerekçesiyle dosya danışmanlarına bırakıldı. Dosyadaki taleplerin yakinen takipçisi olacağını telefonda söyledi. Ziraat Odası Başkanları da taziyelerini iletti.

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta da, Ziraat Odası Başkanları'nı tek tek dinledi. Erhan Usta, ziraat odalarının ve çiftçilerinin TBMM'deki köprüsü olduğunu söyleyerek, haklı taleplerinin yanında olacağını söyledi.

SAMSUN TARIMI DOSYASI
Ankara'daki ziyarete İlkadım Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muhammer Aydemir, Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, Kavak Ziraat Odası Başkanı Süleyman Aslankaya, Alaçam Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Bedir, Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy, Asarcık Ziraat Odası Başkanı İbrahim Cengiz Koç, Yakakent Ziraat Odası Başkanı Şenol Açar, 19 Mayıs Ziraat Odası Başkanı Bayram Konuş ve eşinin baypass ameliyatı sebebiyle katılmayan Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya, yine eşinin rahatsızlığı dolayısıyla katılamayan Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç, kayınpederinin rahatsızlığından dolayı katılamayan Ladik Ziraat Odası Başkanı İmdat Demir Ziraat Odası Başkanlarının ortak talepleri üzerine birlikte hazırladıkları "Samsun Tarımının Sorunlarını" bildiren raporunun altına imzalarını koyarak mazeretlerini bildirdiler.

N. Alper CABBAR