Samsun'da O Büyük Plana Dava Geliyor!

TAKİP ET

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Demir'in Batıpark'tan Doğu Park'a kadar geniş bir alanı Millet Bahçesi ilan eden imar planı yargıya taşınıyor. Plan ile ilgili tartışmalar ise başka bir boyut kazandı.  

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, İlkadım ve Canik İlçe Belediyesi sınırları içerisinde 'millet bahçesi kullanımı oluşturulmasına ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği', kabul edildi. Teklifin Batıpark'tan Doğupark'a kadar geniş bir alanı kapsadığı ortaya çıkarken, planın içinde Samsunspor Tesisleri, Valilik binası, Atatürk Kültür Merkezi gibi birçok yapı bulunuyor. Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edilen planı uzmanlar yorumladı. 

MİLLET BAHÇELERİ KARARNAME İLE UYGULANIYOR 

Mimarlar Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi İshak Memişoğlu, "Bölge, Millet Bahçesi ilan edildi. Millet Bahçeleri Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile uygulanıyor. İmar Kanunu kapsam dışına çıkıyor.Kanuna göre, bir yeşil alan ile ilgili karar alacaksanız, başka bir alanda yeşil alan oluşturmak zorundasınız. Ancak Millet Bahçesi kavramı çok farklı. Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile uygulamalar gerçekleştiriliyor. Rize'de başkan çıktı, dolgu alanlarına 'cami yapmak istiyorum' dedi, dolgu alanlarına cami yapılmasının önü açıldı. Trabzon'da başkan çıktı, dolgu alanlarına spor tesisi yapacağım dedi, dolgu alanlarına Samsun Batıpark örneği olduğu gibi spor tesislerinin önü açıldı. Millet Bahçesi kavramına ideolojik olarak yaklaşılıyor. İllerde başkanlar, Cumhurbaşkanı'na şirin gözükmek için bu tür kararlar alabiliyorlar "dedi. 

DURDURULAN PROJELER VAR 

Memişoğlu açıklamasında şunları kaydetti; "Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kültür Park'ı yıktı, içerisine ilçe terminali ve yönetim merkezi binası yaptı. Biz dava açtık, yürütmeyi durdurma kararı çıktı.Bakıldığında Milet Bahçesi ile ilgili değişikliğinin plan notunda ulaşım ile ilgili bazı tanımlamalar yapılıyor. Geçtiğimiz ay burayla ile ilgili uydurma bir planı mecliste kabul etmişlerdi. Şimdi böyle bir plan hayata geçiriliyor. Batıpark'tan Doğupark'a kadar geniş bir alanı kapsayan 700 dönümlük bir alan ile ilgili alınan Millet Bahçesi kararı, oradaki yapıların yarın ne olacağı ile ilgili bir garanti vermiyor. Yarın planda değiştirilebilir. Bunun garantisi yok. Planın açıklama notuna bakıyorsunuz, Batıpark'taki spor tesislerinin üzerine birşey yazılmazken, Samsunspor Tesisleri'nin üzeri Millet Bahçesi(MB) alanı olarak gösterilmiş.Samsun'un geleceğini ilgilendiren çok büyük bir plan. Biz teklif ile ilgili daha önce çalışmalara başlamıştık. Şimdi ise detaylarına giriyoruz. Teklif, ile ilgili itiraz sürecini işleteceğiz. Askı süreci var, ardından dava açacağız "açıklamasını yaptı. 

BAŞKAN DEMİR'İN ÖNCEKİ AÇIKLAMALARINI HATIRLATTI 

İnşaat Mühendisleri Odası(İMO)Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü ise, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in daha önce yaptığı açıklamaları hatırlattı. Öncü, "Başkanın başka hesapları olduğunu düşünüyoruz. Başkan Demir, Samsunspor Kongresi'nden sonra spor tesislerini yıkacağını beyan etmişti. Sonrasında ise böyle bir Millet Bahçesi teklifi geliyor. Planın arka planının olduğu düşüncesi bizde oluştu. İçerisinde Samsun Valiliği, Atatürk Kültür Merkezi, spor tesisleri ve birçok yapının olduğu büyük bir alan Millet Bahçesi'ne dönüştürüldü. Bu alanın zaten yüzde 95'i yeşil alandır. Samsun Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Kültür Park ve sahili kent kazandırmak için çok büyük mücadeleler verdi. Kültür Park'ın durumu ortada. Böyle bir plan hayata geçirirken kime sordunuz? Hangi sivil toplum kuruluşunun görüşünü aldınız. Bir dayatma olarak bu teklifi getiriyorsunuz. Zaten yerel yöneticilerin çoğu, göreve gelmeden önce ortak akıl mesajı verir, ardından kendi bildiğini okur. Burada Samsun'un geleceği söz konusu. Plan iyice incelenmeli. Bizde takip ediyoruz "açıklamasını yaptı. 

Tartışmalar büyüyor  

Büyük bir alanın Millet Bahçesi'ne çevrildiği imar planı ile ilgili tartışmalar sürüyor. Millet Bahçesi'nde uygulamaların Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile hayata geçirilmesi ise tartışmaları farklı bir boyuta taşıdı. 

İŞTE TARTIŞILAN PLANIN AÇIKLAMA NOTLARI;  

Samsunspor Divan Kurulu'ndan açıklama 

Samsunspor Divan Kurulu Başkanlığı,  Batıpark'tan Doğu Park'a kadar geniş bir alanın Millet Bahçesi ilan edildiği karar sonrası yazılı açıklama yaptı.

İşte o açıklama;  

Haber: Zekeriya FIRAT