Samsun'da Tartışılan Millet Bahçesi teklifi Mimarlar inceliyor

TAKİP ET

Samsun'un İlkadım ve Canik ilçelerinde geniş bir alanın Millet Bahçesi olarak imarda tanımlanması, Mimarlar Odası'nı harekete geçirdi. Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Memişoğlu, "Konuyu gündemimize aldık, inceliyoruz "dedi. 

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, İlkadım ve Canik İlçe Belediyesi sınırları içerisinde 'millet bahçesi kullanımı oluşturulmasına ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği', kabul edildi. Teklifin içerisinde Samsunspor Tesisleri'ninde bulunduğu Samsun Limanı'ndan Doğupark alanına kadar geniş bir bölgeyi kapsadığı ortaya çıkınca, tepkilerde yükselmeye başladı. 

Mimarlar Odası Genel Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi İshak Memişoğlu, konuyu gündemlerine aldıklarını açıkladı. Sosyal medyadan açıklama yapan Memişoğlu, "Mimarlar Odası olarak konuyu gündemimize almış olup, tüm ayrıntıları ile ÇED komisyonumuzda incelenmektedir. Millet Bahçesi kavramı, imar planlarının tariflediği ve planlanan alanların yüzde 10'undan az olamaz olarak tariflediği aktif yeşil alanın karşılığı değildir "ifadelerini kullandı. 

MECLİS YAPISINA SERT ELEŞTİRİLER 

Büyükşehir Belediye Meclisi'nin yapısını eleştiren Memişoğlu şunları kaydetti; "Meclis üyeliği belediye başkanlarının cebindeki parmaklar konumuna indirgenmiştir. Nazım planının ne demek olduğunu bilmeyen meclis üyeleri, kentin ana planı olan nazım planını her ay değiştirmekte, kentin içini boşaltmaktadırlar. Meclis üyelerinin fonksiyonu  oy verme ile sınırlandırılmış durumda. Muhalefetin birkaç üyesi dışında, mecliste sorgulayan, tartışan üye yok. Meclis üyelerinin orada bulunma sebebi, iktidar imkanlarından yararlanmak, oluşan rantları takip etmek. Milleti temsil amacı yok. Kent boşlukları bir bir yok edilerek kentlerimiz karanlığa gömülmektedir. Kenti kaybediyoruz. Buna müsaade edilmemeli. Bu durum çok sakıncalıdır. Özellikle bu dönemde, gerek ilçe belediyelerine, gerekse Büyükşehir Belediyesi'ne ait aktif yeşil alanlar (parklar) çeşitli gerekçelerle kent merkezlerinden kentin dış sınırlarına,  alanlara taşınarak boşaltılan alanlar rant projelerine dönüştürülmekte. Ayrıca millet bahçelerinin zaman içerisinde farklı kullanımlara dönüştürülmesi olasılığı da vardır "ifadelerini kullandı.  N.Alper CABBAR