Samsun'dan Uzaya Moon Camp Challenge

TAKİP ET

Bahçeşehir Koleji Samsun Cosmos Kulübü; Autodesk, Airbus Foundation ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ortaklığında düzenlenen 'Moon Camp Challenge' adlı yarışmanın ileri kategorisinde, tasarladıkları Ay kampı ile dünya ikinciliğine layık görüldü.

Moon Camp Challenge adlı yarışma kapsamında katılımcıların amacı, ilerleyen yıllarda düzenlenecek Ay görevlerinde astronotların daha iyi koşullarda yaşam sürmeleri ve araştırma yapabilmelerini sağlayacak 3 boyutlu modelleme ile bir "Ay üssü" tasarlamaktı.

Yarışma koşulları dahilinde katılımcıların tasarlayacakları kamp; astronotların besin, enerji, geri dönüşüm ihtiyaçlarını karşılayan teknolojik ve yenilikçi çözümlere, Ay’da bulunan maddeleri değerlendirebilen sistemlere ve astronotları radyasyon, meteorlar ve düşük sıcaklık farkı gibi etkenlerden koruyabilecek mimari çözümlere sahip olmalıydı.

İKİ KATLI AY KAMPI 
Cosmos Kulübü-Cosmoon ekibinin bu proje kapsamında tasarladıkları Ay kampı, iki kattan oluşmakta. Birinci kat Ay yüzeyinde, ikinci kat ise Ay yüzeyinin altında bulunuyor. Katlar arası ulaşım ise asansör aracılığı ile sağlanıyor. Kampın ana yaşam alanlarının yer altında bulunmasının sebebi, astronotları olası meteor ve güneş fırtınaları sonucu açığa çıkan radyasyondan korumak.

Ay kampının yer altında bulunan tesislerinde laboratuvarlar, yatakhane, mutfak, sosyal aktivite odası, dikey tarım ve su geri dönüşüm merkezi, spor salonu, revir ve yer altı araştırma aracı var. Yer yüzeyinde ise gözlem merkezi, araştırma laboratuvarı, haberleşme ve iletişim merkezi, robotik kol, uzay aracı iniş platformu, yer yüzeyi inceleme aracı ve enerji eldesi için güneş panelleri yer almakta.

Cosmos Kulübü’nün Cosmoon ekibi, tasarladıkları Ay kampı ile yarışma içerisinde büyük bir etki yarattı. Dünya ikinciliği sonucunda Avrupa Uzay Ajansı (ESA) astronotu Andreas Mogensen ile tanışarak kendisine merak ettikleri soruları sorma fırsatını yakaladılar.

MOGENSEN'E SORU YÖNELTTİLER
Ekip, Astronot Andreas Mogensen’e “Apollo 11 mürettebatı Ay görevleri dönüşünde karantinada kalmıştı. Bunun sebebi ise Ay’dan herhangi bir virüs taşıma riskleriydi. Bu bilgiye dayanarak Ay’da virüs yaşaması mümkün müdür, mümkünse nasıldır?”, “Yer çekimsiz bir ortamda yaşam sürdürmenin sonucunda vücudumuzda bazı değişiklikler yaşandığı tespit edilmiş. Bunlara kemik yoğunluğu, kas gücünün azalması, denge kaybı, uzay kansızlığı gibi rahatsızlıklar örnek verilebilir. Siz bunlardan herhangi birini yaşadınız mı? Yaşadıysanız eski düzeninize dönmeyi nasıl başardınız?” sorularını yönelttiler. 

Günümüz yıldızları, geleceğimizin astronotları ve mühendislerinin parlak çalışmalarına şahit olmak hepimizi gururlandırdı. Samsun’umuzun gururu olan gençlerimizi tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz. Gençlerle yıldız dolu geleceklere.

Aeroponic

Comminicasion Center

Güneş Paneli ve Ay modülü

Hobi odası

Kitchen

Labs

Moon Camp Alt Yüzey

Moon Camp Üst Yüzey

Robotic Arm

Surface Rover