Samsunspor Divan Kurulu Eski Başkanı Sadi Subaşı İstifanın Perde Arkasını Açıkladı

TAKİP ET

Samsunspor Divan Kurulu üyelerinin istifası sonrası sessizliği eski Başkan Sadi Subaşı bozdu. İstifaya giden süreci anlatan Subaşı, çarpıcı açıklamalarda bulundu ve ekledi; "Samsunspor markası yıpranıyor. Yönetim şeklini ve yanlışlıkları camianın kabul etmesi mümkün değildir."

Samsunspor Divan Kurulu üyeleri, 30 Nisan'da aldığı karar gereği istifa etti. 'Divan Kurulu Başkanlığı'dan ayrılan Sadi Subaşı, kendinlerini istifa sürecine getiren nedenleri paylaştı, Samsunspor Futbol A.Ş. ve dernek yönetimine tavsiye ve önerilerde bulundu.
Sadi Subaşı, şöyle konuştu; "Bu yönetim anlayışı geride kalan süreçte Samsunspor'un marka değerini aşındırmaya başlamış, en zor günlerde dahi Türkiye'de sevilen bir kulüp olan Samsunspor; gündemde 'sevgisiz bir kulüp' haline gelmiştir. Samsunspor'un düştüğü bu durum kabul edilemez. Çünkü Samsunspor markası yıpranıyor."

'DERNEK YÖNETİMİ' ÇALIŞAMAZ DURUMDADIR
Subaşı, "Samsunspor Kulübü Derneği ve Futbol A.Ş. ayrı görülemez. Dernek yönetiminde Başkan Yüksel Yıldırım'ın olmasından dolayı 'dernek yönetimi' de çalışamaz durumdadır. Nuri Asan Tesisleri'nde yönetim kurulunun toplanacağı bir oda kalmamıştır. Dernek yönetimine 'sözleşme şartları yerine getiriliyor mu?' diye sorduk cevapsız kaldı. Divan Kurulu olarak herkesin fikrini aldık, rapor hazırlayarak yönetime ilettik. Ancak bunların hiçbiri olmadı, istifa noktasına geldik" dedi.

BAŞKAN YILDIRIM ŞAHSIMI SUÇLAMIŞTIR
Sürecin en başına giden Sadi Subaşı, "Samsunspor'un 'şirketleşme kararı' aldığı andan itibaren 15 arkadaşım ile birlikte 'Divan Genel Kurulu'nda yer aldık. Uyarılarımıza ve önerilerimize rağmen, Samsunspor Dernek Yönetimi'nin ve tüm kurullarının işlevsiz hale getirildiğini gördük. Samsunspor'un geleceğine ışık tutması, kamuoyunca hala tam anlaşılamamış olan şirketleşme sürecinin anlaşılması açısından bu açıklama zorunlu hale gelmiştir. Bu koltuklarda oturmayı sürdürmenin bir anlamı kalmadığını gördük. 'Şirketleşmeye' destek verdik. Ancak Başkan Yüksel Yıldırım, sürekli 'şirketleşme karşıtı' olduğumuzu söylenmiştir. Şahsım ağır bir şekilde suçlanmıştır" diye konuştu.

14 MADDELİK RAPOR HAZIRLADIK
Sadi Subaşı, sözlerinde şu ifadelere dikkat çekti; "Samsunspor, kayyum yönetiminde 2. Lig'e düşmüş, kulübün borcu 55-60 milyon TL civarına ulaşmıştı. Samsunspor'un amatör lige düşebileceği hatta kulübün kapanacağı konuşulur hale gelmişti. Bu süreçte İsmail Uyanık’ın şirketleşmenin onaylanması şartıyla Samsunlu iş insanı Yüksel Yıldırım ile birlikte Samsunspor yönetimini üstleneceklerini duyurması, camiada yeni bir heyecana vesile olmuş, açıklanan yönetim planıyla umutlar yeniden yeşermişti. İsmail Uyanık'ın talebi ile benim başkanlığımda 'Danışma Kurulu' oluşturuldu. 14 maddelik bir rapor hazırladık. Bu rapor doğrultusunda 'şirket sözleşmesi' hazırlanmıştı. Samsunspor'un içine düştüğü ekonomik sıkıntı ve yönetim çıkmamasının yarattığı panik ile kapanma korkusunun artması nedeniyle 'şirketleşme' hiçbir şekilde sorgulanmadı. Samsunspor Genel Kurulu'nda 'Danışma Kurulu Başkanı' olarak söz aldım ve bu 14 maddelik şirketleşme için 'olmazsa olmaz maddeleri' içeren raporu kürsüden okudum, tutanaklara geçti."

DERNEK YÖNETİMİ İŞLEVSİZLEŞTİ
Sadi Subaşı, "Yüksel Yıldırım ve İsmail Uyanık camia tarafından büyük destek gördü. En büyük beklenti; taraftarları ve kurumları kucaklayarak başarıya ulaşmak yönündeydi. İsmail Uyanık’ın ayrılması sonrası bu yöndeki beklentiler yerini ilerleyen süreçte Yüksel Yıldırım'ın kulübün ana organlarını dikkate almayan bir yönetim tarzına bıraktı. 'Dernek Başkanlığı'nı da üstlenmesi ile 'Dernek Yönetim Kurulu'nu büyük çapta işlevsizleştirdi" şeklinde konuştu.

KÜME DÜŞMEKTEN KURTULDUK
Sadi Subaşı, "Geçen sezon son beş maç öncesi işlerin kötüye gittiğinin görülmesi ve Tuzla maçı öncesi oyuncuların prim talebinde bulunarak antrenmana çıkmadığının duyulması üzerine 'Divan Kurulu Başkanı' olarak Yüksel Yıldırım'ı aradım, destek olmak amacıyla bazı önerilerde bulundum. Ancak, önerilerim karşılık bulmadığı gibi futbolculara ağır suçlamalarda bulunarak, "Bana akıl verme, paran varsa primleri sen ver" diyerek, önerilerimi geri çevirdi. Yüksel Yıldırım, yönetimsel hataları görmezden gelerek tüm sorumluluğu Teknik Direktör Ertuğrul Sağlam ve futbolculara kesmiştir. Üzülerek söylemek gerekirse Samsunspor; bu sezon Play-Off'tan koptuğu gibi hesapta olmayan, küme düşme sınırından Altınordu'yu yenerek uzaklaşmıştır" ifadelerini kullandı.

SORULAR CEVAPSIZ BIRAKILMAMALIYDI
"Samsunspor'un içine düştüğü bu durum kabul edilemez" diyen Sadi Subaşı, sözlerine şöyle devam etti; "8 Kasım 2021 tarihinde Samsunspor Dernek Yönetim Başkanı Yüksel Yıldırım'ın katılamadığı toplantıda yönetim kurulu üyelerine sorular ve öneriler içeren 12 maddeden oluşan raporumuzu sunarak, cevaplanmasını talep ettik. Raporumuzu; "Samsunspor’un Samsun’un en önemli markası olması nedeniyle bu markanın değerini ve kamuoyundaki saygınlığını korumak, Derneği ve Futbol A.Ş.'nin her zaman yanında" olduğumuzu belirterek noktaladık. Ancak, 18 Kasım 2021 tarihinde ulaşan cevapta birkaç soru hariç, çoğuna ya cevap verilmediği veya bu soruların kendi dönemlerini kapsamadığı söylendi. Bu sorular cevapsız bırakılmamalıydı.

RAPOR, KULÜP TARİHİNİN ARŞİV DEFTERİNE YAZILDI
12 Şubat 2022 tarihinde düzenlenen 'Genişletilmiş Divan Genel Kurul Toplantısı'nda bir kez de gündeme taşıdık. Yöneticiler soruları yine cevaplandırmamıştır. Toplantıdan çıkan sonuçlar 21 Şubat 2022 tarihinde Samsunspor Kulübü Dernek Yönetim Kurulu'na iletilmiştir. Rapor, kulüp tarihine arşiv olacak şekilde 'Divan Başkanlık Kurulu Karar Defteri'ne de işlenmiştir. Üzülerek söylemek gerekirse iyi niyetli uyarılarımız ve önerilerimiz dikkate alınmamış ve raporlarımız da değerlendirilmemiştir."

SAMSUNSPOR; SAMSUN'UN EN ÖNEMLİ MARKASIDIR
Sadi Subaşı sözlerini şu ifadelerle noktaladı; "Sabırla bekledik ancak dernek yönetiminin işlevsiz kaldığı görüldüğünden istifa kararı alındı. Bizi istifaya götüren nedenleri özetlemeye çalıştım. Samsunspor, Samsun'un en önemli markasıdır. Bu markanın değerini ve kamuoyundaki saygınlığını korumak en başta gelen görevdir. Yanlışlıkları camianın kabul etmesi mümkün değildir. Bugün Samsunspor Futbol Şubesi'nin şirketleşmesi sonucu artık bir sahibi olsa da Samsunspor; Samsun'un en önemli markası olduğu göz ardı edilmemelidir." 

Haber: N. Alper CABBAR