Samsunspor Teknik Direktörü Hüseyin Eroğlu: Tırnaklarımızla kazıyarak bu günlere geldik

TAKİP ET

Samsunspor'un başarılı teknik patronu Hüseyin Eroğlu, 'Biz bu günlere tırnaklarımızla kazıya kazıya, çalışa çalışa geldik. O günlerden bu günlere gelmek bize deneyim, iş ahlakı sağladı. Tırnaklarınla kazıyarak geldiğin yerde kalmak daha kolay oluyor' dedi

*** BİRLİKTE ÇALIŞMAYA NE ZAMAN BAŞLADINIZ?

(HÜSEYİN EROĞLU) 1984 yılında Almanya’dan Türkiye’ye kesin dönüş yapan gurbetçi bir ailenin çocuklarıyız. Yaklaşık 10 yıl önce Bucaspor’da ben a takımdaydım, Halit hocam da akademinin başındaydı. Sonrasında Altınordu’da devam ettik. Özellikle genç ve yıldız isimlerin çıkışlarını yaparken Halit hocamızın ile a takıma geçişler sağlandı. A takımda aynı teknik heyet içerisinde birlikte çalışma anlamında ise Yılport Samsunspor bizim için de bir ilk oldu. Türkiye’de şöyle bir algı var. Kardeşlerden bir tanesi iyi, diğeri de onu yanında taşıyor. Ama bizim durumumuz öyle değil. İkimiz de donanımlı isimleriz. Bizim CW’lerimize bakıldığında dolu dolu olduğu görülür. Biz ayrıca 3. Lig’de birbirimize rakip olarak da oynadık. İkimizin de Türkiye’de hem futbolculuk, hem de antrenörlük kariyerinin başladığı yer İzmir Çamdibi Gücü’dür.

*** AĞABEYİNİZLE ÇALIŞMAK NASIL BİR DUYGU?

(HÜSEYİN EROĞLU) Abimle çalışmak çok keyifli. Birlikte 9-10 yıl çalışmanın bize getirisi çok oldu. Halit hocam benim ne düşündüğümü, ne hissettiğimi, ne planladığımı benden önce bilir, bana bunun yorumunu, araştırmasını yapar. Özellikle yurt dışındaki oyuncu takipleri, sistem gelişiminin takiplerini çok iyi yapar. Güveneceğim, donanımlı, araştırmacı birisi. İnsan daha ne ister ki? 

*** KARDEŞİNİZLE ÇALIŞMAK NASIL BİR DUYGU?

(HALİT EROĞLU) İş ahlakı bizim için çok önemli. Dışarıdan bakanlar aramızda bir ahbap çavuş ilişkisi olduğunu düşünebilir. Ama bizi tanıyanlar öyle bir durum olmadığını çok iyi biliyor. İş saygısı, iş disiplini bambaşka bir şey. Hüseyin hocam sadece benim değil, tüm ekibin fikirlerine saygı duyar. 

*** BAŞARILI BİR KARİYERE SAHİPSİNİZ. BU GÜNLERE GELMEK KOLAY OLDU MU?

(HÜSEYİN EROĞLU) Biz bu günlere tırnaklarımızla kazıya kazıya, çalışa çalışa geldik. 15-16 yaşlarındandık. O zaman İzmir’de çim sahalar yoktu. Hedefimizde profesyonel olmak vardı. Hiçbir yerde tanıdığımız da yoktu. Atatürk Stadı’nın yanında çim idman sahası vardı. Sabahın erken saatlerinde oraya giderdik. Gün ağrımaya başlayana kadar çalışırdık, antrenman yapardık. Gün ağrıdığında oradan uzaklaşmak zorundaydık, çünkü tesis bekçileri bizi görürse sıkıntı olurdu. İkimiz de bir yerlere gelme adına çok çalıştık, çabaladık. O günlerden bu günlere gelmek bize deneyim, iş ahlakı sağladı. Tırnaklarınla kazıyarak geldiğin yerde kalmak daha kolay oluyor. 

*** KEÇİÖRENGÜCÜ MAÇI İÇİN NELER SÖYLERSİNİZ?

(HÜSEYİN EROĞLU) Her maç olduğu gibi bu hafta sonu oynayacağımız Keçiörengücü maçı da zor. Rakibimiz baktığınızda bu ligde hep puanları yüksekte olan bir takım. Bu tarz maçlara iyi odaklanan bir takım. Bizim rakibi düşünecek çok durumumuz yok. Nasıl diğer takımlara hazırlandıysak, Keçiörengücü maçına da öyle hazırlanacağız. Kazanmak için Ankara’ya gideceğiz. Futbolda elbette ki her türlü sonuç var. Ama tüm planlarımızı kazanma adına yapıyoruz. Samsunspor gibi oynamalıyız. Şampiyonluğu hedefliyorsak bunu sahada hem mental olarak, hem taktiksel,  olarak, hem de fiziksel olarak uygulamalıyız. Ben bu sistemin bizi başarıya getireceğini düşünüyorum. 

*** ALINAN SERİ GALİBİYETLER ŞEHİRDE ÇOK OLUMLU BİR HAVA YARATTI. OLUŞAN BU TABLO ŞAMPİYONLUĞUN HABERCİSİ DİYEBİLİR MİYİZ?

(HÜSEYİN EROĞLU)  Hedefe giden yolda seri galibiyetler çok önemli. Sakatlıklar yaşadığımız, penaltı kaçırdığımız, skor alamadığımız maçlar da oldu. Ama geldiğimiz noktada taraftarlarımız sahada çok desteklediği bir takım görüyor. Takım da bu desteğe çok koşan, maçın ilk dakikasından son dakikasına kadar savaşan, mücadele eden, pes etmeyen bir tutumla karşılık veriyor. Bu bizi çok mutlu ediyor. Önemli olan hedefe ulaşabilmek için bu 3 maçlık seriyi 5 maça, 10 maça çıkarmak. Kolay değil, ama bunu başarabilecek bir takıma sahibiz. Yavaş yavaş oyuncu anlamında elimiz güçleniyor. Sakatlıktan dönen oyuncular oluyor. Devre sonuna kadar Yusuf Abdioğlu ve Fofana’nın aramıza katılma durumları var. Bu da bize güç katacak. Rekabetin olduğu yerde başarı vardır. Sistem bizim için çok önemlidir. Bir oyuncu size maç kazandırır ama sistem şampiyonluğu kazandırır. 

*** SAMSUNSPOR’DA NASIL BİR ÇALIŞMA ORTAMI BULDUNUZ?

(HALİT EROĞLU) Başkanımız Yüksel Yıldırım bizim için büyük bir şans. Buraya böyle bir tesis ve analiz ekibini kurması bizim için avantaj oldu. Daha önce çalıştığımız, kullandığımız, alışık olduğumuz bir sistemle burada karşılaşmak, daha çabuk sonuç almamızı sağladı. Bugün yaptığımız bir çalışmayı drone çekimleriyle oyunculara gösterebiliyor, onlara eksiklerini gösterme imkanı bulabiliyoruz. Bu durum bizim için bir şans oldu. Bu yolun sonu şampiyonluk olacak. buna yürekten inanıyoruz. Doğru bir kulüple doğru bir ekip buluştu diyebiliriz.

*** TARAFTARLAR İÇİN NELER SÖYLERSİNİZ?

Ben yıllarca çalışırken rakibin taraftarı hep karşımdaydı. Hep hayal kuruyordum. Benim oynatacağım futbolla bu taraftarların bize daha fazla desteği olur diyordum. Buraya geldiğim ilk gün taraftarın bize sıkıntı olmayacağını, aksine itici güç olacağını söyledim. Çünkü ben ekibime ve kendime güveniyordum. Tempolu futboldan, oyuncuların saha içerisindeki mücadeleci tavrından çok hoşlanan bir taraftar topluluğuna sahibiz. Taraftarlar da bunu destekliyor. Göztepe maçında Maraton tribününde taraftarların birleşmeleri bizim için çok iyi oldu. Taraftarların desteği zaferleri getirir. 

*** İLERİDE TEKNİK ADAM OLARAK ÇALIŞMAYI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

(HALİT EROĞLU) Hüseyin hocamla birlikte hedeflerimiz var. Saygı görmek ve futbola hizmet etmek istiyoruz. Öncelikli düşüncemiz Yılport Samsunspor’u Süper Lig’e çıkarmak. Benim şu anda tek başıma teknik adamlık yapma gibi bir düşüncem yok. Biz takımımızı şampiyon yapmak ve Samsunspor ile Süper Lig’de çalışmak istiyoruz. Kişisel hedefimiz bu şekilde. 

*** ALTYAPI İÇİN NELERSÖYLERSİNİZ?

(HALİT EROĞLU) Biz x bir takımla anlaşmış olsaydık onu da şampiyon yapmak için çabalayacaktık. Ama altı dolu olmayacaktı. Samsunspor’un altı da dolu. Genç bir oyuncunun gelişimine katkı sağlamak, onu yukarıya taşımak ve onu Avrupa futboluna hediye etmek başka bir haz, başka bir mutluluk. Samsunspor’da böyle bir imkan var. Mükemmel bir tesis yapılmış. Akademi Direktörü Yücel Uyar idaresindeki hocalarımız da çok iyi çalışıyor. Bulunduğun şehirden, ya da komşu illerden senin takımında oyuncu yoksa o kulüp kendisini sorgulamalı. Samsunspor a takımında Samsunlu bir oyuncu olmasa bu durum irdelenmeli. 


*** SAMSUNSPOR’UN GENÇLERİNİ NASIL BULUYORSUNUZ?

(HÜSEYİN EROĞLU) Dünyada kulüpler en büyük geliri altyapısından çıkartıp a takımında oynattığı oyuncuların satışından kazanıyor. Altyapıdan yurt dışına futbolcu gönderirsen geriden gelecek oyuncuların vizyonunu da geliştirmiş olursun. A takım ile akademinin birlikte hareket etmesi gerekiyor. Yapılan bu yatırımlar karşılığını bulmalı. Ben Altınordu’da 15-16 yaşında oyuncuları oynatan bir hocayım. Muhammet performansıyla formayı hak etti ve aldı. Biz Muhammet’i 1-1’ken oyuna attık ve onun golüyle kazandık. Başka takımlar 2-0, 3-0 olduktan sonra gençlere şans veriyor. Samsunspor’da çok yetenekli genç isimler var. Uzun bir maratondayız. Bu süreçte hepsinden faydalanmaya çalışacağız.

Özer Röportaj: Davut AKTAŞ