SAMÜ'de dış politika zirvesi

TAKİP ET

Samsun Üniversitesi'nde "Dış Politikada Değişen Dinamikler: Türkiye ve Dünya" konulu panel düzenledi. SAMÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, "Amacımız öğrencilerimize görüş kazandırmak. Üretilen bilgilerin topluma yansıtılması gerekiyor" dedi

Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Canik Kampüsü'nde gerçekleşen panelde moderatörlüğü SAMÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ayhan Nuri Yılmaz üstlenirken, Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve 25.-26. Dönem Adana Milletvekili Prof. Dr. Talip Küçükcan, İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarık Oğuzlu ve Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Washington Koordinatörü Dr. Kadir Üstün konuşmacı olarak yer aldı.

Prof. Dr. Tarık Oğuzlu, 1990'lı yıllardan günümüze uluslararası siyasetin değişen dinamiklerine değindiği konuşmasına istatistiklerle ABD tarihi hakkında bilgi vererek başladı. 

ABD-ÇİN SOĞUK SAVAŞI
ABD ve Çin gibi iki baş aktörün olduğu çoklu dünya düzeninde bu iki ülkeden birisinin arkasında olan ülkeler olduğu gibi tarafsız olmak isteyen orta ölçekli güç kapasitesine sahip ülkelerin de olduğunu belirten Oğuzlu, "ABD ve Çin arasındaki gerginlikler ikinci soğuk savaş olarak adlandırılıyor. Bu savaş birinci soğuk savaşta olduğu gibi ideolojik bir savaş değil. Çin öncelikli olarak kendi bölgesinde bir hegemonya peşinde koşuyor. ABD ise kendini küresel bir güç olarak tanımlıyor. ABD, Çin'in yükselmemesi için bir politika yürütüyor. ABD şuan Çin'in karşısında alternatif güç olarak bloklar oluşturmaya çalışıyor" dedi.

Prof. Dr. Tarık Oğuzlu, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın ABD'ye arayıp da bulamadığı bir fırsat sunduğunu sözlerine ekledi.

TÜRK-ABD İLİŞKİLERİ
SETA Washington Koordinatörü Dr. Kadir Üstün, soğuk savaş yıllarında başlayan ve günümüze kadar devam eden Türk-Amerikan ilişkilerini bütün yönleriyle değerlendirdi. Uluslararası finans sisteminin dolar üzerinden bir şekilde yeniden Amerikan ekonomisine döndüğünü vurgulayan Üstün, dünyanın Amerika'nın öne çıkardığı liberal kapitalist değerler üzerinden organize edilmiş bir ekonomik sistem içinde yaşadığını belirtti. Soğuk savaş dönemi ile birlikte Amerika'nın ilk kez Türkiye ile ilişki kurduğuna dikkat çeken Dr. Kadir Üstün, Türk-Amerikan ilişkilerindeki çatışmanın son yıllarda Türkiye'nin savunma sanayinde gerçekleştirdiği önemli atılımlar olduğuna dikkat çekti. 

Prof. Dr. Talip Küçükcan ise konuşmasına Times of Türkiye hakkında bilgiler vererek başladı. Gerek doğu gerekse de Batı ülkelerinde Türkiye'nin "denge değiştiren ülke" olarak adlandırıldığını ifade eden Küçükcan, son yıllarda tekrar iyileşme çabaları içerisine giren ancak geçmişte 10 yıllık bir kesinti yaşayarak gerilemiş olan Türkiye ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika ilişkileri sürecinden bahsetti.

REKTÖRT AYDIN SORU SORDU
Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın ise, "Ben konuşma yapmak yerine hocalarıma bir soru sormak istiyorum. ‘Amerika kurulurken Avrupa’daki aşırı reformcular Amerika’ya göç ettiler. Aşırı reformcuların kurduğu sistemde Amerika kendini biraz yeni İsrail gibi konumlandırmıştı. Eski Ahit’teki Mısır’dan çıkıp Sina çölünü aşıp Filistin topraklarında İsrail’in kurulmasıyla özdeşleştirmişlerdi. Bunun için Amerika’daki birçok yerin adı eski Ahit’ten gelir.  Amerika'nın küresel güç olma isteğini dini kaynaklardan besleniyor olabilir mi?’” dedi. Zekeriya FIRAT