SAMÜ ve OMÜ'de dev buluşma

TAKİP ET

Samsun'un iki üniversitesi SAMÜ ve OMÜ, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Türkiye'nin ilk Astronotu Alper Gezeravcı'yı öğrencilerle buluşturdu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Ülkemizin Milli Uzay Programı kapsamında 'İnsanlı İlk Uzay Misyonu'nun parçası ve ilk astronotu Alper Gezeravcı, Samsun Üniversitesi(SAMÜ) ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ)öğrencileriyle 'Gençlik Buluşması'nda bir araya geldi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır,  Türkiye’nin genç ve dinamik nüfusunun ülkenin en büyük gücü olduğunu vurgulayarak, gençlerin yenilikçi projelerle geleceği şekillendireceğine olan inancını ifade etti. Bakan Kacır, yerli ve milli teknoloji üretiminin, Türkiye’nin kritik teknolojilerde bağımsızlığı için elzem olduğunu kaydetti. Bakan Kacır, Türkiye’nin havacılık tarihinde önemli bir mirasa sahip olduğunu vurgulayarak, Nuri Demirağ, Vecihi Hürkuş gibi tarihi figür ve kurumların hikâyelerini öğrencilere aktardı. 

HAYALLERİNİZDEN 
ASLA VAZGEMEYİN 

Türkiye’nin uzay alanındaki hedeflerden birini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını dile getiren ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, “Gençler, Sizin özgüveninizi kırmaya teşebbüs edebilecek kimseye imkan vermeyin. Hayatta bir işi sadece bir insan başarabilmişse, emin olun sizler de başarırsınız. Çıktığınız bu yol hepinize hayırlı, uğurlu olsun. 2018’in Aralık ayında Türkiye Cumhuriyeti çatısı altında Türkiye Uzay Ajansımız kuruldu. Bölgemizde uzay alanında faaliyet gösteren farklı ülke ve çatı organizasyonları arasında uzay ajansı en yeni en genç kurulan, en genç yapıya sahip ülkeydik.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, SAMÜ ve OMÜ'deki programlarda uzay görevindeki tecrübelerini paylaştı. 

Sadece 2 yıllık hazırlık sürecinin ardından Şubat 2021 yılında Cumhurbaşkanımız tarafından kurulmuş olan bu çatı organizasyonun bünyesi altında oluşturulmuş uzay alanındaki 10 hedefimiz halkımızla paylaşıldı. Şu anda mutluluğunu ve gururunu yaşadığımız bu güzel tablonun vesilesi bu 10 hedeften sadece bir tanesi. Kalan 9 hedefle de ilgili kendi takvimleri ve kendi planlamaları dahilinde çalışmalar çok ciddi düzeyde devam ediyor. Dolayısıyla şuanda yaşadığımız tablonun benzerlerini önümüzdeki yıllarda da yaşamaya hazır olun. Türk halkı, Türkiye Cumhuriyetinin teminatı genç kardeşlerimizin daha bu devletin topraklarında, bu bayrağın gölgesi altında yaşamayı hak ettiği daha birçok mutluluk var” diye konuştu.

AYDIN: BÜYÜK GURUR 

SAMÜ Rektörü Prof.Dr. Mahmut Aydın, "Ülkemizin bilim ve teknoloji alanında, dünya çapında ses getirecek olan çalışmalarda katkılarının artmasını gururla takip ettiğimiz böylesi bir zamanda, geleceğe katkılarının ne kadar önemli olduğunu bildiğimiz ve var gücümüz ile nitelikli bir şekilde yetiştirmeye çalıştığımız üniversitemiz öğrencilerimizin de bu gururu bir nebze dahi olsa yakından hissedebileceği bir etkinliğe daha ev sahipliği yapıyor olmak bizleri son derece mutlu etmektedir "dedi. 

OMÜ Rektörü Prof.Dr. Yavuz Ünal ve SAMÜ Rektörü Prof.Dr. Mahmut Aydın tarafından Gezeravcı'ya plaket takdim edildi. 

ÜNAL:TEKNOLOJİYE 
BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ 

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ise üniversite olarak bilime ve teknolojiye önem verdiklerine değinerek şunları söyledi: “Kuruluşunun 49. yılını kutlayan OMÜ, girişimci ve yenilikçi bir ruhla, bilim, teknik ve metedolojideki değişimleri dikkate alarak, politika üretmekte; kendini yenileyerek uluslararası üniversite olma yolunda emin adımlarla yürümektedir. OMÜ, Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteler arasındaki yerini de 11 basamak yükselterek 35. sırada yer almış, URAP sıralamasında 26, Webometric te 21, etkili üniversiteler sıralamasında 18; patentleme ve patentlerini ticarileştirmede üniversiteler arasında ilk 10 içerisinde yer almıştır. AR-GE kültürü oluşturmayı hedefleyen OMÜ, lisans düzeyindeki araştırmaları desteklemeyi önemsemiş, sonuç olarak TÜBİKAT lisans desteklerinde 2022 yılında 114 proje ile iki kez 5., 2023/2 dönemde 176 projeyle üniversiteler arasında 9. sırada yerini almıştır. Uluslararası bir üniversite olma iddiasına sahip olan OMÜ, 116 ülkeden yaklaşık 6 bin öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır.

OMÜ, Green metricte 2021 yılında 519. sırada yer alırken; 2023 yılında 364. sıraya yükselmiş; Times higer Educatin’da da etki sıralamasında en iyiler arasında yer almıştır. 2023 yılını dijital dönüşüm yılı olarak tanımlayan OMÜ, hizmetlerini dijital ortama taşımıştır. Jop Social ismiyle marketlerde yerini alan bir mobil uygulama geliştirmiş, tamamen yerli olan bu uygulama ile uzmanlıklara erişimi kolaylaştırmış, staj ve iş bulma imkanlarını ilgililere sunma gayreti içerisine girmiştir.”ifadelerini kullandı. 

PROGRAMLARA 
YOĞUN KATILIM 

Düzenlenen etkinliklere,  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Alper Gezeravcı’nın yanısıra Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Milletvekilleri Çiğdem Karaaslan, Av. Orhan Kırcalı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, 19 Mayıs Kaymakamı İbrahim Civelek, Çarşamba Belediye Başkanı / Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Halit Doğan, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, AK Parti İl Başkanı Mehmet Köse, MHP İl Başkanı Burhan Mucur,  Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Bilgin, Prof. Dr. Salih Kesgin, Prof. Dr. Selahattin Kaynak, Genel Sekreter Doç. Dr. Adem Soruç akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.