Sandık göründü ortada aday yok

TAKİP ET

Seçim tarihi 14 Mayıs. Seçime 110 gün kaldı ancak ne iktidarda, ne de muhalefette milletvekili olacak aday adayları sahaya çıkmadı. Partiler kısa sürede nasıl aday belirleyecek '3 senaryo' gündemde'.

Türkiye seçime gidiyor. Siyasi parti liderleri sahaları dolaşmaya başladı ancak, illerde milletvekili aday adayları ortada henüz yok. 110 gün gibi kısa sürede nasıl sağlıklı tercihler yapılacak, listeler nasıl hazırlanacak  belirsizliğini koruyor. Partilerin aday belirlemesinde  süre azlığı da dikkate alınarak, 3 senaryo konuşuluyor

Siyasi kulislerde konuşulan '3 ayrı senaryodan' ilki, vekil sayısına göre net seçilebilecek sıraların dışındaki adaylar anketle belirlenecek. Seçilebilecek sıralar genel merkez yoklamasıyla belirlendikten sonra, sıralama anketlerde en çok öne çıkan isimlere yer verilecek. AK Parti 3 dönem kuralarını da dikkate alacak ancak bazı mevcut vekiller, seçimin zorluğu nedeniyle 3 dönem kuralından muaf tutulabilecek. Bu nedenle AK Parti 50 ili kapsayan Şubat ayında geniş katılımlı bir anket planlıyor. Buna göre 'olmazsa olmaz vekiller' belirlenecek.

ANKETLER BAŞLIYOR

CHP'nin anket yaptırmayla ilgili şu an için bir programı olmadığı konuşuluyor. Ancak İYİ Parti 26 ilde geniş bir anket çalışması başlattı. İYİ Parti'nin anket çalışmasının CHP ile de paylaşılacağı, Millet İttifakı'nın bileşen partilerinden öne çıkan isimlerin CHP'nin yanı sıra diğer Gelecek, DEVA, SP ve DP'ye de raporlanması bekleniyor. Özellikle İYİ Parti'de Samsun'da en az 3 milletvekili hesapları yapılıyor. CHP Genel Merkezi'nin de 3 vekil çıkarabilmek için 'seçmende heyecan yaratacak' aday arayışında olduğu ifade ediliyor.

POPÜLER İSİMLERE TEKLİF

Kulislerde konuşulan diğer bir senaryo ise mevcut vekillerin yüzde 80'nin değiştirilmesi, siyaset ile doğrudan ilgilenmeyen popüler isimlerin listeye dahil edilmesi. AK Parti'nin Samsun'dan Türkiye çapında popüler bir genç işadamını da vekil listesine katabileceği konuşuluyor. CHP ve  İYİ Parti'nin de popüler aday arayışı yine kulislerde konuşuluyor. Bürokrat ve akademisyen bazı isimlerin, üst yetkililerle görüşmeler yaptığı konuşuluyor. MHP'nin merkez yoklamasıyla sınırlı bir liste yapacağı öngörülüyor. 

KÜÇÜK PARTİLER KRİZİ

Aday belirlemede bir diğer senaryo ise teşkilatlarda temayül yoklaması. AK Parti'nin her dönem yaptığı temayül yoklaması bu seçimde de anketlerin yanı sıra en çok tercih edilecek yöntem olarak öne çıkıyor. CHP'nin de yine anketlerden gelen sonuçlara göre 'örgüt yoklaması' yapabileceği belirtiliyor. İYİ Parti de anketlerle sahayı yoklayıp, teşkilatına da 'adayları  soracak'.  CHP'nin listesinden seçime girmesi beklenen DEVA ve Gelecek Partisi'nin adayları da şimdiden parti içinde krize yol açtı. SP ve DP'nin İYİ Parti mi, CHP listesinden mi seçime girecek, halen belirsizliğini koruyor. Öte yandan listelerin önemli sıralarında iktidar ve muhalefet partilerinde kadın adayların görüleceği bir seçim olacağı öne sürülüyor.   Zekeriya FIRAT