SASBAŞ'tan 112 milyon dolarlık ihracat

TAKİP ET

Samsun Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş (SASBAŞ), geçtiğimiz yılın ilk 10 ayında 112 milyon 643 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 

Borsan Grup, Cey Grup ve Ulusoy Un Grubu’nun oluşturduğu Samsun Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş (SASBAŞ), ihracatçı firmalara dünya pazarında rekabet güçlerini arttırmak, Türk sanayine ileri teknoloji ve ucuz hammadde girişini hızlandırmak üzere kuruldu. 

SASBAŞ, avantajlı konumu, kullanıma hazır işyerleri, ofisleri ve depolama alanları ile yatırımcılara 23 yıldır hizmet veriyor. Ayrıca kara, hava, deniz ve demiryolu ulaşımlarının dördüne birden sahip lojistik bir merkez olan Samsun’da, hem üretim hem de ticaret yapan firmalara rekabet şansını arttıracak kurumlar vergisi muafiyeti, KDV ve gümrük vergisi muafiyeti, stopaj muafiyeti gibi cazip serbest bölge avantajları sunuyor. 

DEPOLAMA HACMİ 110 BİN TONA ULAŞTI 

73 dönümden oluşan SASBAŞ'ta, 6 tane üretim ruhsatlı, 12 tane de alım-satım ruhsatlı firma olmak üzere 18 firma faaliyette bulunurken, 250 kişi doğrudan istihdam ediliyor. Bölge ticaretinin sektörel dağılımı ise yüzde 94’ü tarım ürünleri, yüzde 6’sı sanayi mamulleri şeklinde. Bölgedeki depo ve siloların depolama kapasitesi, 2020 yılı içerisinde yapılan yeni yatay depo yatırımları ile birlikte 110 bin ton depolama hacmine ulaştı.

FARKLI SEKTÖRLERİN BULUŞMA NOKTASI OLDU 

SASBAŞ'ta bölgede kuzey ülkeleri ile yapılan ticaret dışında, tıbbi ampul üretimi ve steril fason ilaç dolumu, sağlık sektöründe kullanılan tel ve demirden örgü sepet üretimi, organik mobilya ve kapı üretimi ile banyo yapı ürünleri gibi farklı sektörlerde üretim yapılıyor. 
Samsun ilinin Karadeniz havzasının kuzey ülkelerine ve Orta Anadolu’ya açılan bir kapı olduğunu söyleyen SASBAŞ Genel Müdürü Ercüment Karaca, “Samsun Serbest Bölgesi’de bu avantajlı konumu ile Kuzey ülkeleriyle yapılan ticaretin bir üssü olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca, bölgemizde kuzey ülkeleri ile yapılan ticaret dışında; tıbbi ampul üretimi ve steril fason ilaç dolumu, sağlık sektöründe kullanılan tel ve demirden örgü sepet üretimi, organik mobilya ve kapı üretimi ile banyo yapı ürünleri gibi farklı sektörlerde üretimler yapılmaktadır "dedi. 

TİCARET HACMİ BÜYÜYOR 

Karaca açıklamasında şunları kaydetti; "Samsun Serbest Bölgesi'nde kuruluşundan 31 Ekim 2021 tarihine kadar 2.092.197.323.-USD ticaret hacmi gerçekleştirmiştir. 2021 yılının ilk 10 ayında ise 112 milyon 643 bin 531 dolar ihracat yaptı. Toplam ticaretin yüzde 23‘ü bölgeden yurtdışına, yüzde 32’i bölgeden Türkiye’ye, yüzde 19’u Türkiye’den bölgeye, yüzde 27’si yurtdışından bölgeye şeklinde gerçekleşmiştir.” HHALK