SBB Mecilisi CHP Grup Başkanvekili Atilla Tekcan: 'SASKİ borç sarmalında'

TAKİP ET

SBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Atilla Tekcan, SASKİ'nin borç sarmalında olduğunu belirterek, "Biyolojik Arıtma Tesisi'nin 40 milyon Avro'luk borcu halen duruyor. Yatırımların yüzde 83'ü vatandaştan finanse ediliyor "dedi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi(SBB) Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü'nün 10 maddeden oluşan Kasım Ayı İkinci Olağan Genel Kurul Toplantısı, Meclis Toplantı Salonu’nda SBB Başkanı Mustafa Demir başkanlığında yapıldı. 

Toplantıda kurumun 2023 yılı gider bütçesi 2 milyar 100 milyon TL, gelir bütçesi de 1 milyar 800 milyon TL olarak kabul edildi. Toplantıda söz alan CHP Grup Başkanvekili Atilla Tekcan, SASKİ'nin borç sarmalında olduğunu, yatırımların vatandaşlardan alınan paralarla finanse edildiğini söyledi. 

TEKCAN HURDA 
TESİSLER DEVRALDIK 

Tekcan, "2014'te SASKİ'yi devraldık. Tesisler hurda. Kayıp kaçak oranımız yüzde 70 oranında. O günden bugüne kadar iyileştrime yapılmadı. Eski Başkan Yusuf Ziya Yılmaz döneminde 55 milyon Avro'ya yapılan Biyolojik Arıtma Tesisi'nden SASKİ'ye 40 milyon Avro borç kaldı. Taksitlerini ödeyemedik. Hazine taksitlerini 1 milyon 250 bin avro şeklinde ödüyor. Bizde Hazine'ye borçlandık. SASKİ borç sarmalında. Bu yürürlükteki yasaya göre; merkezi bütçeden aldığımız pay SASKİ'nin yüzde 17'dir. Yüzde 83'ü vatandaşlar finans ediyor. Kanunun değişmesi gerekiyor "ifadelerini kullandı. 


 
'PAHALI SUYU CHP'Lİ BELEDİYELER VERİYOR'

CHP grubundan içme suyunun pahalı olmasından dolayı yapılan açıklamalara cevaben konuşan Başkan Mustafa Demir, Samsun’da şu anda içme suyunun maliyetinin çok aşağısında vatandaşa verildiğini ifade ederek, “Borcumuz azalıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak hem belediye kanadında hem de SASKİ kanadında çok daha fazla paramız olsa çok daha güzel işler tabi ki yaparız. Biz şu anda kendi gelirlerimizde ve doğrudan gelirlerimizde çok ciddi artışlar sağladık. Çok verimli şekilde paramızı kullanıyoruz. Türkiye’de 16’ncı sıradayız. İlk 15 sırada da yüzde 90’ı CHP’li belediyelerin içme suyu bizlerden pahalı. Belediye bütçemiz SASKİ ve diğer şirketler dahil 8 milyar küsur oldu. Bu bütçenin de yatırıma giden oranı yüzde 61. SASKİ’de de belediyeye de durum aynı. Bu büyük bir verimlilik” dedi. 

'YAĞMUR SUYUNU 
ÖNLEMELİYİZ'

Yağmur sularının kanalizasyon arıtmasına gitmesini engellemek için çalışma yürüteceklerini belirten Mustafa Demir, “Binalarımızda yağmur suları çoğunlukla kanalizasyonlara bağlı. Bununla ilgili bir çalışma yapalım. Gerekirse bilgilendirelim. Gerekirse de olağanüstü meclis toplantıları yapalım. Bu yağmur suların kanalizasyona gitmesini engellemeliyiz. Çatıdan akan yağmur suları da arıtmadan geçiyor. Ayırmak mümkün olmuyor. Bu konuyla alakalı çalışma yapıp, yağmur suları ile kanalizasyon sularını ayırmamız gerekiyor” diye konuştu. 
  
Zekeriya FIRAT