Seçim Takvimine Göre Adaylık Düğümü Yarın Çözülüyor

TAKİP ET

Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği seçim takvimine göre, siyasi partilerin aday listelerini sunmaları için son gün yarın. Partiler, aday listelerini il seçim kurullarına yarın saat 17.00'ye kadar iletecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen seçim takvimine göre, 31 Mart'ta gerçekleştirilecek Mahalli İdareler Genel Seçimleri için adaylık başvuruları yarın sona eriyor. Siyasi partiler, ilçe seçim kurullarına belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine ait aday listelerini yarın saat 17.00'ye kadar iletecekler. Bağımsız adaylar da başvurularını aynı tarih ve saatte tamamlayabilecekler.

Siyasi partiler, aday listelerindeki eksiklikleri 22 Şubat'a kadar tamamlama hakkına sahiptir. Bağımsız adaylar dahil geçici aday listeleri 23 Şubat'ta ilan edilecek ve aynı gün itiraz süreci başlayacak. Kesin aday listeleri ise 3 Mart'ta açıklanacak.

Birleşik oy pusulalarının basımı ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına dağıtımı 3 Mart'ta başlayacak. Propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları, 21 Mart 2024 Perşembe sabahı itibariyle başlayacak.

28 Mart'ta tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlü olanların listeleri kesinleştirilecek. Propaganda serbestliği ise 30 Mart Cumartesi saat 18.00'de sona erecek ve seçmenler 31 Mart'ta sandık başına gidecekler.

YSK'nin belirlediği seçim takvimine göre, oy verme saatleri de mevsim şartları ve güneşin batış saati dikkate alınarak belirlendi. Doğudaki 32 ilde oy verme saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak. Diğer illerde ise oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak belirlendi.

27 Ocak'ta çekilen kura sonucunda seçime katılacak 35 siyasi partinin birleşik oy pusulasındaki yerleri de belirlendi. Partilerin oy pusulasındaki sıralamasına göre, AKP birinci sırada yer alırken, Vatan Partisi 35. sırada bulunuyor.

yerel seçim adaylık takvim songün haber gündem