SEO Çalışmalarınızın Etkinlik Ölçümü

TAKİP ET

İnternet üzerinden her geçen gün daha geniş bir potansiyel müşteri kesimine ulaşma hedefiyle yürütmeye başladığınız SEO çalışmaları için ister bireysel çaba harcıyor olsun ister bu işi profesyonellere bırakın, yapılan çalışmaların etkinliğini ölçemediğiniz sürece ne kadar yol aldığınızı ve hedeflerinize kaç adım uzakta olduğunuzu ancak tahmin edebilirsiniz. Web sitenizin, firmanıza daha yüksek kârlılık şeklinde geri dönüş yapacak ilgili anahtar kelimelerde hangi sırada yer aldığını hem ülke bazında hem kent ve hatta ilçe bazında net olarak bilmemeniz durumunda çalışmalarınızın ne kadar işe yaradığı soru işareti olmayı sürdürecektir. SEO çalışmalarınızın etkinliğinin düşük kaldığı alanları kesin olarak tespit edebilmeniz durumunda bu alandaki çalışmaları yoğunlaştırabilir, rakiplerinizin neyi doğru yaptığını veya bir başka değişle nerede hata yaptığınızı düşünerek efektifliği arttıracak yeni optimizasyon stratejileri geliştirebilirsiniz.

Geri Bildirim Verileri

Arama motoru kullanıcılarını organik yolla web sitenize çekmek üzere kurulu planlar her zaman için temel öncelik olmasına karşın bu organik trafiği ne şekilde yöneteceğiniz, müşterilerinizin sonraki alışveriş tercihlerinde de sizi seçmesini sağlamanız, bir marka yaratarak bu değeri arttırmanız pazarlamayla entegre şekilde yürütmeniz gereken çalışmalar. Web sitenizin trafiğini aydan aya, beklentileriniz doğrultusunda artış göstermesine karşın bu artışın satışlara etkisini ölçmeniz ve yaptığınız optimizasyon çalışmalarının hangisiyle trafik artışını sağladığınız, hangi çalışmalarınsa zaman ve para kaybından başka bir şey olmadığını tespit etmeniz önemli.

Henüz güvenilir ve tanınmış markalar gibi arama motoru üzerinden yapılan aramalarda marka isminizle birlikte sorgular yapılmadığından, rekabetin yoğun olduğu ve daha geniş bir ürün çeşitliliğini kapsayan kelimelere odaklanırken uzun kuyruklu kelimeleri de göz artı etmeyin. Düşük arama hacmiyle hem web sitenizin trafiğini hem marka değerinizi arttırmaya önemli bir katkısı yokmuş gibi görünen, bunun için rekabetin daha düşük olduğu bu uzun kuyruklu anahtar kelimeler yolun başındayken çok önemli. Ancak yine, bu uzun kuyruklu kelimelerin hedeflerinize ulaşmadaki etkisini tespit edebilmeniz ve hangi kelimelere daha fazla odaklanmanız gerektiğini bilmeniz SEO çalışmalarınızın etkinliği açısından aynı öneme sahip. Geri bildirim verilerini incelemeye ve çalışmalarınızın satışlar, kârlılık ve müşteri portföyünüzün genişliği üzerindeki etkisini tespit etmeye zaman harcamanız durumunda elinizde bir plan olur. Bu plan doğrultusunda arama motoru optimizasyonu ve sosyal medya faaliyetlerinizde neye ağırlık vermeniz, hangi hatalardan uzak durmanız gerektiğini belirleyebilirsiniz.

Çalışmalarınızla birlikte bazı anahtar kelimelerde, doğrudan ürün satışına yönelik popüler sayfanız üst sıralarda çıkıyor olabilir. Bu sayfanın popülerliğine sahip, birkaç ürün veya hizmet satış sayfası eklemek ve bu sayede daha fazla sayfanın ilgili aramalarda üst sıralarda yer alması için SEO çalışmalarınız etkinliğini belirlemeye zaman ayırmalısınız. Ayrıca müşterilerinizin gerek web sitenize yorum olarak gerek sosyal mecralarda gerekse doğrudan iletişim sayfanız üzerinden size ilettiği olumlu ve olumsuz geri bildirimlere de mutlaka kulak asmalı; kulak asmakla kalmayarak, bu parayla satın alamayacağınız müşteri geri bildirimlerini SEO çalışmalarınızı daha efektif hale getirmek üzere kullanmalısınız.

Kaynak: https://tamseo.com