SES Samsun Şube Başkanı Aysel Ocak: Ebeler Haklarını İstiyor 

TAKİP ET

SES Samsun Şube Başkanı Aysel Ocak, ebelerin haklarını gündeme taşıdı. Ocak, "Ebeler haklarını istiyor "dedi. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Sağlık Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES) Samsun Şube Başkanı Aysel Ocak, ebelerin talep ettiği hakları gündeme taşıdı. 

OCAK TALEPLERİ 
GÜNDEME TAŞIDI 

Ebelerin çözüm istediği talepleri açıklayan SES Samsun Şube Başkanı Aysel Ocak, "Çalışırken ve emeklilikte insanca yaşamaya yetecek temel ücret, toplumun sağlık ihtiyaçlarını karşılayacak yeterli sayıda istihdamının sağlanması, her iş yerine 7 /24 saat açık, nitelikli, ücretsiz ve anadilinde kreş hizmeti olmalı. Yıpranma payı sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin geçmiş yıllarını kapsayacak  şekilde yeniden düzenlenmeli.

Doğum izinleri 24 ay ücretli olarak yeniden düzenlenmeli. Haksız ve hukuksuz şekilde ihraç edilen ebeler işlerine iade edilmeli. Atama bekleyen binlerce ebenin kadrolu güvenceli ataması yapılmalı.  Ebelik mesleğinin görev tanımları yasal mevzuatta belirgin bir şekilde çizilmeli, belirsizlikler ortadan kaldırılmalıdır. Mesleki tanımları düzenlenmeli, sağlıkta şiddete, baskıya ve mobbinge karşı önleyici, etkin şiddet yasası çıkarılmalı, aile sağlığı çalışanı değil, ebelik bağımsız meslek grubu olarak tanımlanmalı. Performansa dayalı esnek ve kuralsız çalışmaya karşı güvenceli iş ve güvenli çalışma koşulları sağlanmalı.

Ebelikte yüksek lisans ve üstü eğitim alanlara, eğitim düzeylerinin karşılığı olan ek gösterge verilmemekte. Uzman ebe ve Dr. Ebe kadroları tanınmalı ve özlük hakları buna göre düzenlenmeli "ifadelerini kullandı. 

Tuğçe GEVŞEK