SESOB Başkanı Güler: 'Mesleki eğitime destek genç işsizliği bitirir '

TAKİP ET

SESOB Başkanı Hacı Eyüp Güler, devlet tarafından mesleki eğitime yönelik verilen desteğin önemli olduğunu belirterek, "Genç işsizliğin böylelikle biteceğini düşünüyoruz "dedi.

Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği(SESOB) tarafından, mesleki eğitimde getirilen yeni düzenlemeyle ilgili yönetim kuruluna yönelik bilgilendirme  toplantısı düzenledi.

SESOB Konferans Salonu'nda yapılan toplantıya, SESOB Başkanı Hacı Eyüp Güler, İlkadım Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Şahin ve Meslek Odalarının başkanları katıldı. 'Mesleki Eğitimde Yeni Bir Dönem Başlıyor' sloganıyla yapılan düzenlemeler ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Güler, mesleki eğitime yönelik verilen devlet desteklerinin genç işsizliği bitirmede önemli adım olduğunun altını çizdi.  

DESTEKLER ÇOK ÖNEMLİ 

Güler, "Mesleki eğitim, bir ülkenin gelişmişlik ve üretim yapısını doğrudan etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. Mesleki eğitime verilen önemin artması ve mesleki eğitimin işveren taleplerine göre şekillendirilmesi bu nedenle çok önemlidir. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun bazı maddelerinde değişiklik yapılmış ve 25 Aralık 2021 tarih ve 31700 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konuyla ilgili yapmış olduğu düzenlemeleri memnuniyetle karşılıyoruz.

Getirilen düzenlemeyle mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrencilerin her ay aldıkları asgari ücretin 3’te 1’i kadar ücretin tamamı, artık devlet tarafından ödenecek. 3. Sınıf sonunda kalfa olan öğrencilerin aldıkları ücret, asgari ücretin 3’te 1’inden asgari ücretin yarısına yükseltildi. Bu ücretin tamamı da devlet tarafından ödenecek. Bu, mesleki eğitim merkezlerine öğrencilerin yönelimi açısından çok önemli bir teşvik oluşturacaktır.

Ustalık yeterliliği kazanmış olanlar, mesleklerinde en az 10 yıl çalıştıklarını belgelemeleri durumunda bakanlık tarafından açılan iş pedagojisi kursu sınavına doğrudan katılarak başarılı olmaları durumunda kendilerine usta öğreticilik belgesi verilecektir "dedi. 

YENİ DÜZENLEME UMUT OLACAK 
  
Başkan Güler yeni düzenlemenin genç işsizliğe yönelik umut olduğunu belirterek, "Bu adımlar, mesleki eğitim merkezlerini güçlendirerek ihtiyaç duyulan insan kaynağının yetiştirilmesini ve işveren üzerindeki maddi yükün kaldırılmasını sağlayarak eğitim merkezlerinin cazibesini artıracaktır. Yapılan yeni düzenleme, genç işsizliğin azaltılması ile ilgili çok önemli bir adımdır.

Getirilen yeni düzenlemeyle, hem işveren, hem de mesleki eğitim gören öğrenciler avantajlar kazanacaktır. Devlet, işveren üzerindeki maddi yükü alırken, işgücü piyasasında yetişmiş elemanı bulamayan  işveren de mesleki eğitim sayesinde aradığı elemanı kendisi yetiştirebilecek. Mesleki eğitimde artık yeni bir döneme giriyoruz. Bu yeni düzenlemeyle mesleki eğitime olan ilginin daha da artacağına ve bu eğitim modelinin daha da güçleneceğine inanıyoruz "ifadelerini kullandı. 

GÜLER GETİRİLEN 
YENİLİKLERİ SIRALADI

SESOB Başkanı Güler verilen destekleri sıralayarak şunları kaydetti; "İşletmelere nitelikli iş gücü yetiştirmek için bütün meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezleri artık kapılarını ilköğretim, ortaöğretim imam hatip ortaokul, açık lise, açık meslek lisesi, sınıfta kalarak sınıf tekrarı yapan, ben de okumak istiyorum diyen yaşı ne olursa olsun herkese açıyor. Bu vesileyle meslek liselerine ve mesleki eğitim merkezlerine yönelik; Yıl boyunca en az ilköğretim mezunu herkes için kayıt imkanı sağlanacak.

181 farklı dalda mesleki eğitim fırsatı sunulacak. Haftada 1 gün okulda teorik eğitim verilecek. Haftada 4 gün işletmelerde beceri eğitimi verilecek. Devlet katkısı ile 9. 10. ve 11. Sınıf öğrencilerine asgari ücretin en az yüzde 30’u kadar maaş verilecek. Devlet katkısı ile 12. Sınıftaki kalfalara asgari ücretin en az yarısı kadar maaş verilecek. Devlet tarafından, iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta imkanı sağlanacak.  

11. Sınıfın sonunda Kalfalık Belgesi alma imkanı verilecek. Fark dersleri verilerek Meslek Diploması alınması sağlanacak. Kendi işyerini açma fırsatı sunulacak. Bu büyük fırsattan yararlanmak için eğitimini yarıda bırakmış, örgün öğretime devam edemeyen gençlerimizi de mesleki eğitim merkezlerine müracaat ederek eğitimlerini tamamlamaları ve meslek sahibi olmaları konusunda uyarıyoruz. Gençlerimizi ara eleman değil, aranan eleman olmaları için sunulan bu fırsattan yararlanmaya davet ediyoruz” dedi.

ODA BAŞKANLARINA UYARI 

Getirilen yeni düzenlemeyle ilgili kısa bir açıklama yapan İlkadım Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Şahin'de şunları kaydetti; "Ortaokul mezunu olan her yaş grubunda öğrencilerimizin kayıt süreci devam etmektedir. Eskiden zorunlu eğitim kapsamında olmayan çıraklık eğitimindeki öğrencilerin diploma alma mecburiyeti bulunmuyordu. Artık 4 senesini dolduran örencilerimiz mesleki diplomalarını alabilecekler. Yeni düzenlemeyle haftada iki sefer fark dersi alacaklar. Hem öğrencilerimiz hem de aileleri bu düzenlemeden memnun kalacaklar.  

Geçen yıl kayıtlarımız 800 civarındayken bu sene aktif öğrenci sayımız 1300’e yükselmiştir. Pasif öğrencilerle birlikte toplamda 2000’in üzerinde öğrenci potansiyeline ulaştık. Devletimiz Aralık ayı itibariyle tüm meslek liselerine mesleki eğitim merkezi programı açma yetkisi verdi. İlkadım’daki eğitim merkezimizde sadece çıraklık kaydı yapılmıyor. Artık tüm meslek liselerimiz bu kapsama alındı. Hepsinde sınıflar açıldı ve öğretmenler görevlendirildi. Bütün meslek liselerimizde faal olarak bu uygulama yapılıyor. Öğrencilerimiz bu yeni düzenlemeyle güzel bir fırsat yakalamış oluyorlar.

Gerek maaşlarının artması, gerekse eğitim olanaklarının genişletilmesi kendilerine büyük bir avantaj sağlayacaktır. Maaşlarda devlet teşvikinin sağlanması işverenlere de rahatlama sağlamıştır. Stajyer ve çırak yetiştiren işletmelerimizin ayın sonu geldiğinde çırağın banka hesabına asgari ücret tutarının yüzde 30’unu yatırmalarını istiyoruz. Çıraklara yatırılan paranın tamamı da devlet tarafından kendilerine geri ödeme olarak yansıtılacaktır. Çocuğumuz 12. Sınıfta ustalık kariyerine ulaştığında asgari ücretin yarısı kadar maaş alacaklar.

Takip eden ay içinde de yine ücretin tamamını işverenlerimizin hesaplarına aktaracağız. Oda Başkanlarımdan ricam; odalara kayıtlı işveren üyelerinin özellikle maaşların düzenli ödenmesi noktasında hassasiyet göstermeleri yönünde kendilerine telkinde bulunmanızdır. 

Yeni yasal düzenlemeyle çırak alımında da büyük bir kolaylık getirilmiştir. 10 yıllık hizmet süresi olan herkes, hiç kurs almadan sadece sınavla usta öğreticilik belgesi alabilecektir. Bu uygulama 31 Temmuz’da bitecek. Ağustos ve Eylül aylarında daha fazla çocuğumuzun ve gencimizin kayıtlarını almayı hedefliyoruz. O yüzden 31 Temmuz’a kadar öğrencilerimiz mutlaka usta öğreticilik belgelerini alsınlar.” dedi.   Nazım AKPINAR