Sfenks Özellikleri ve Bakımı

TAKİP ET

Sfenks ırkı sevimli dostlarımız diğer kedi türlerine kıyasla son derece farklı bir yapıya sahiptir. Bu farklılığın en temel sebebi tüysüz bir dış görünüme sahip olmalarıdır. Bu dış görünüş pek çok kişi için korkutucu gelse de sevimli dostumuzun karakteristik özellikleri son derece samimidir. Özellikle sahibine karşı sonsuz bir sadakat duygusuna sahip olan sevimli dostumuzun eğitim kolaylığı da üst düzey denebilecek derecede kolaydır. Son derece zeki bir yapıya sahip olan sevimli dostumuz eğitimler sırasında ise oldukça uyumlu bir görüntü çizmektedir.

Sevimli dostumuz karakter özelliklerinin neredeyse tamamında olumlu bir kedi ırkıdır. Diğer hayvanlarla ve çocuklarla iletişimi aşırı derecede iyi olan Sfenks kedisi tüm canlılarla iyi geçindiği söylenebilmektedir. Oyun kabiliyeti de önemli derecede iyi olan sevimli dostumuz aile bireylerinden yaşı ufak olanlar için tam bir oyun arkadaşı niteliğinde olabilmektedir.

Sevimli dostlarımız her canlı gibi ailesinden ilgi beklemektedir. Yeterli ilgiyi görmediği takdirde ev içerisinde ilgi çekmek için hızlı hareket etmek ve tırmanmak gibi davranışlarda bulunabilmektedir. Bu davranışları sergilememesi adına sevimli dostumuzla ilgilenilmesi tavsiye edilmektedir. Oldukça enerjik bir yapıya sahip olan bu ırkın oynamaktan hoşlandığı oyunlar da bu tip aktif oyunlardır. Aynı zamanda sevimli dostumuzun atletik bir yapıya sahip olduğu da bilinmektedir.

Sfenks & Karakter Özellikleri

Sfenks ırkı sevimli dostlarımızın olumlu yönlerinden en iyisi her canlıya karşı pozitif davranışlar sergilemesidir. Genellikle diğer ırklarda görülen eve gelen diğer hayvanlardan hoşlanmama, kıskanma gibi tavırlar kesinlikle sevimli dostumuzda bulunmamaktadır. Bu sebeple sevimli dostumuz evinde birden çok hayvan besleyen sahipler için son derece uygun bir seçim olacaktır. Bu özelliğini eve gelen misafirlere karşı da kullanan sevimli dostumuz cana yakınlığı ile bilinmektedir.

Sevimli dostumuzun bu sonsuz sadakat özelliğine ek olarak aşırı derecede ilgi bekleyen bir ırk olduğu da söylenebilmektedir. Sahibi ile oynadığı oyunlardan son derece keyif alan sevimli dostumuzun bu aktivitelerin yapılmadığı zaman evin içinde yüksek enerji ile hareket ettiği gözlemlenmektedir. Önemli ölçüde atletik bir yapıya sahip olan sevimli dostumuzun sahibinden ilgi göremediği zaman yaptığı zıplama hareketleri onu son derece tatlı bir ırk yapmaktadır.

Denge konusunda da her kedi ırkı gibi olağanüstü başarılı olan sevimli dostumuz bu sayede yaptığı atletik hareketler sonucu bir zarar görmemektedir. Fakat yine de kemik sağlığı için bu tip hareketlerin zararlı olabileceği söylenmektedir.

İnsanlarla iyi anlaşma konusunda üstün bir başarı elde ettiği bilinen sevimli dostumuz bir araştırmaya tabi tutulduğunda psikolojik rahatsızlığı bulunan kişilere karşı sfenks ırkının iyi geldiği gözlemlenmiştir. Bu sonuç bile sevimli dostumuzun ne kadar zeki ve etkili bir kedi ırkı olduğunu ortaya koymaktadır.

Sfenks Tarih

Sevimli dostlarımız sfenks ırkları Kanada Toronto eyaletinde ilk olarak ortaya çıkmasından sonra pek çok kedi severin ilgisini çekmiştir. Özellikle son derece farklı bir görünüme sahip olmasını sağlayan tüysüz yapısı döneminde büyük bir ilgi toplayarak sevimli dostumuzun insanların fikriyle çoğaltılma uygulamasına yol açmıştır. Bu istek doğrultusunda çoğaltılan sevimli dostumuz ABD gibi büyük ülkelere yayılarak popülerlik kazanmıştır.

Dış görünüşü sebebiyle pek çok kişi tarafından korkutucu bulunan sevimli dostumuz Afrika kıtasında Firavun kedisi adıyla da bilinmektedir. Pek çok kişinin sevimli dostumuza korkar gözlerle bakmasına karşın bu ırk son derece cana yakın bir ırktır. Bu sebeple sahibinden olduk ama ilgi beklemektedir. Sahibinden ilgi alamadığı zaman enerjik hareketlerde bulunan sevimli dostumuz ile ilgilenebilecek kişilerin sahiplenmesi tavsiye edilmektedir.

Genetik olarak tüysüz yapısı sebebiyle soğuğa karşı dayanımı düşük olan bu ırkın bakımı konusunda hassasiyet gerekmektedir. Bu sebeple Sfenks ırkı sevimli dostlarımız özen isteyen bir kedi türüdür.

Sfenks Fiziksel Nitelikler

Sevimli dostlarımızın fiziksel nitelikleri denilince akla gelen ilk unsur tüysüz dış görünüşleridir. Normalde diğer ırklar ile eşit boyutlarda olan sevimli dostumuz tüysüz yapısı sebebiyle diğer ırklardan daha ufak görünmektedir. Bu özelliği sayesinde de sevimli dostumuzun tüy dökme gibi bir problemi bulunmamaktadır.

Sevimli dostlarımızın fiziksel nitelik olarak en çok öne çıkan yönü enerjisi yüksek bir ırk olmasıdır. Bu özelliğin yanına iletişiminin de önemli ölçüde yüksek olması eklendiği zaman çocuklar tarafından tam bir oyun arkadaşı olabileceği sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple sfenks ırkı sevimli dostlarımızın çocuklu aileler tarafından tercih edilebileceğini söylemekte fayda vardır.

Sfenks ırkı sevimli dostlarımız tüysüz yapıları sebebiyle vücutlarındaki tüm uzuvları açık bir şekilde gözükmektedir. Bu sebeple insanlar tarafından son derece ilgi çekici bulunmaktadırlar. Aynı zamanda tüysüz yapıları sebebiyle renksiz bir ırk olacağı düşünülen sevimli dostumuzun rengi deri rengine göre değişmektedir.

Sfenks Bakımı

Sevimli dostlarımızın tüysüz bir yapıya sahip olması birçok insan tarafından onların büyük bir bakım ihtiyacına gereksinim duymadığının düşünülmesine sebep olmaktadır. Fakat tüysüz bir yapı aslında kediler için istenilen bir durum değildir. Türünün nadir örneklerinden birisi olan sevimli dostumuzun farklı bakım ihtiyaçları mevcuttur. Bu ihtiyaçların diğer kedi ırklarının bakım ihtiyaçlarından daha fazla olduğunu söylemekte fayda vardır.

Bu ırkın tüysüz yapısı dolayısıyla çeşitli deri bakımları mevcuttur. Bu bakımlar deri kremleri ve deri losyonlarının sürülmesi şeklinde sıralanabilir. Bu losyonlarının uygulanmadığı takdirde sevimli dostumuzun kuru ve kötü görüntüye sahip bir cilt ile yaşamına devam etmesine sebep olabilmektedir. Bu durum dış görünüş açısından olumsuz bir sonuç teşkil etmektedir.

Tüm bu bakımlara ek olarak sevimli dostumuzun kulak ve ağız bakımları da mevcuttur. Kulaklarının düzenli olarak nemli bir bezle temizlenmesi gereken bu ırkın ağız bakımları da son derece önemlidir. Ağız bakımlarının düzenli olarak yapılmadığı takdirde ciddi yaraların oluşabileceği gözlemlenmiştir.

Sfenks Eğitimi

Sfenks ırkı sevimli dostlarımızın diğer kedi ırklarına kıyasla eğitim konusunda son derece başarılı bir ırk olduğunu söylemekte fayda vardır. Bu ırkların eğitim konusundaki başarılarının temel nedeni zeki bir yapıya sahip olmalarından gelmektedir. Aynı zamanda son derece uyumlu bir yapıya da sahip olan bu ırk sahibini mutlu etmek adına her türlü eğitimi kolaylıkla anlayarak uygulamaktadır.

Bu ırkın eğitimlerinde her ne kadar uyumlu oldukları bilinse de diğer ırklarda olduğu gibi kontrol elden bırakılmamalıdır. Her canlıda olduğu gibi sevimli dostumuzda da bir bağımsızlık iç güdüsü bulunmaktadır. Bu sebeple eğitimlerde başarısız olunduğu zaman sevimli dostlarımız da yanlış bir karakteristik özellik kombinasyonu ile donanabilmektedir.

Sevimli dostlarımızın eğitimi esnasında onlara ters hareketlerde bulunulmasından ziyade onlara ödül maması ve övgü gibi uygulamalarda bulunularak eğitime teşvik edilmesi sağlanmalıdır.

Sfenks Beslenme

Sfenks ırkı sevimli dostlarımız için beslenme konusu son derece önemlidir. Hatalı besin programları sonucu sindirim problemleri yaşayabilen bu ırk için uygun besin programlarının tercih edilmesi gerekmektedir. Uygun besin programları seçiminin en önemli kısmı bu seçimlerin bir uzman kontrolünde yapılmasıdır. Uzman kontrolünde seçilmiş gıdalar sevimli dostlarımızın sindirim sistemi için oldukça fayda sağlayacaktır.

Sevimli dostumuzun besin programı için seçilmesi gereken gıda türleri genellikle üst düzey kaliteli gıdalardır. Aksi takdirde bu ırk için pek çok farklı sindirim problemi ortaya çıkabilmektedir. Gıda seçiminde sfenks ırkı için genellikle yaş mamalardan çok kuru mamalar tercih edilmektedir. Bunun sebebi ağız sağlığı konusunda hassas olan sevimli dostumuz için yaş mamaların sorun teşkil etmesidir.

Gıda tüketimi konusunda da sevimli dostumuz için genellikle belirli gıdaların değiştirilmeden verilmesi gerekmektedir. Sürekli değişen gıdalar da sevimli dostumuzun midesi için sorunlar yaratabilmektedir.

Sfenks Sağlığı

Sfenks ırkı sevimli dostlarımızın hassas bir yapıya sahip olduklarını söylemekte fayda vardır. Bu nedenle sevimli dostlarımızın sağlığına sahipler tarafından önem verilmesi gerekmektedir. Sevimli dostlarımızın en önemli sağlık problemi tüysüz yapıları sebebiyle üşüme sorunudur. Bu sebeple her zaman oda sıcaklığında yaşamaları gerekmektedir.

Aynı zamanda kendilerini yalama özelliği gelişmemiş olan sevimli dostlarımızın küçük yaşlardan itibaren bu alanda eğitilmesi gerekmektedir. Tüysüz yapısı sebebiyle yağları direkt vücudunun dışına çıkan bu ırkın kendini yalaması gerekmektedir. Bu sebeple deri sağlığı için sevimli dostumuza bu eğitimin doğru şekilde verilmesi son derece önem teşkil etmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Sfenks Kedi Hangi Ülkenin?

Sevimli dostumuzun kökeni Kanadadır. Fakat günümüzde pek çok farklı ülkede bulunduğu bilinmektedir. Bu sebeple dünyanın her tarafından görülebilen bir ırk olduğu söylenebilmektedir.

Sfenks Kedi Ne Kadar?

Sfenks fiyatları genel olarak ortalama 4500 TL ile 8500 TL aralığında değişmektedir. Bu fiyat değişiminin en temel sebebi sevimli dostumuzun boyutlarına kilosuna ve orijinalliğine dayanmaktadır.

Sfenks Kedisi Neden Tüysüz?

Sevimli dostumuzun tüysüz bir görüntüye sahip olmasının sebebi genetik kalıtıma dayanmaktadır. Atalarının da tüysüz ırklar olması sebebiyle günümüzdeki Sfenks ırkının ortaya çıkması onları farklı bir görünüme sahip kılmıştır. Pek çok insan bu ırkın görünümünü korkutucu bulsa da aslında karakteristik olarak son derece iyi huylu ve son derece cana yakın bir kedi ırkıdır. Özellikle sahibine sadakati ile bilinen bu ırkın her kedi sever tarafından beğenildiğini belirtmekte fayda vardır.

Sfenks Kedisinin Tüyleri Var Mı?

Tüysüzlük genetiği ile ün yapmış olan sevimli dostumuzun Afrika kıtasında Firavun Kedisi olarak tanındığı bilinmektedir. Sevimli dostlarımız tüy yapısına sahip değildir. Dolayısıyla tüy dökme gibi bir problemi bulunmamaktadır. Özellikle astım gibi solunum hastalığına sahip kedi severlerin sevimli dostumuzu tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.

Sfenks Kedisi Evde Beslenir mi?

Sfenks ırkı sevimli dostlarımız sahiplerine son derece bağlı olan bir ırktır. Bu sebeple evde beslenmesi konusunda hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Tam aksine tüysüz yapısı sebebiyle sıcaklık hassasiyeti son derece yüksek olan bu ırkın oda sıcaklığında beslenmesi çok önemli olan bir detaydır.

Sfenks Kedisi Kaç Yıl Yaşar?

Sfenks Yavru son derece sevilen bir ırk olup ortalama yaşam süresi 10 ile 15 yıl aralığındadır. Bu aralığın bu kadar geniş olmasının sebebi son derece duygusal bir ırk olan sevimli dostlarımızın duygusal durumlarının yaşam sürelerini oldukça etkilediğinin bilinmesinden kaynaklıdır.

Sonuç

Bu ırkı tercih etmek isteyen kişiler için olumlu ve olumsuz olarak Sfenks Özellikleri şunlardır;

Artıları

Son derece zeki bir ırk olması.

Sahiplerine karşı önemli ölçüde şefkatli bir yapıya sahip olması.

Çocuklarla iletişiminin yüksek olması.

Diğer hayvanlarla da iyi geçinebilmesi.

Eğitilebilirlik düzeyinin yüksek olması.

Psikolojik rahatsızlıklara tedavi olarak kullanılması.

Son derece uysal bir ırk olması.

Oyun kabiliyetinin yüksek olması.

Eksileri

Sfenks bakımının son derece detaylı olması.

Sıcaklık hassasiyetinin yüksek olması.

Sahibinden aşırı derecede ilgi beklemesi.

Beslenme programının hassas olması.