Sigara paketleri değişiyor! Artık...

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanlığı, sigara paketlerinde yapılacak değişiklikle birlikte fiyatın da yer alacağını duyurdu. Yönetmelikteki değişikliklerle tütün mamullerinin paketlerinde yeni düzenlemelere gidilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı, sigara paketlerinde yapılacak değişiklikle birlikte fiyatın da paketlerin üzerinde yer alacağını duyurdu. Yönetmelikte yapılacak değişikliklerle, tütün mamullerinin ambalajlarına yeni düzenlemeler getiriliyor.

Türkiye'de tütün mamullerinin üretim ve ticaretini düzenleyen yönetmelikte değişikliğe gidiliyor. Buna göre, sigara gibi tütün ürünlerinin paketlerinde, üretim tarihi ve yerini belirten kodlama bilgisi yer alacak. Ancak bu değişiklikle birlikte en dikkat çekici yenilik, sigara paketlerinin üzerinde fiyatın da yer alacak olması.

Yapılacak düzenlemeyle birlikte, tütün mamulünün perakende satış fiyatı, paketlerin üzerinde siyah zemin üzerine beyaz renkte belirtilecek. Bu adımın, tütün mamullerinin satın alınmasında ve tüketici haklarının korunmasında daha şeffaf bir ortam sağlaması hedefleniyor.

Ayrıca, tütün mamulü üretimi için gerekli prosedürlerin yanı sıra bakanlıktan Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi alınması zorunlu hale getirilecek. Ürünlerin piyasaya arz edilmesi için belirlenen fiziksel ve kimyasal özelliklerin yanı sıra emisyon seviyelerine (havaya salınan maddelerin miktarı) ilişkin analizler de kontrol edilecek.

Bu değişikliklerin, kayıtdışı üretimin önlenmesi ve tüketici sağlığının korunması adına önemli bir adım olduğu vurgulanıyor. Kayıtdışı üretimle mücadele kapsamında, sigara paketleme makineleri için verilen izinlerin izleme sistemi üzerinden takip edileceği belirtiliyor. Aynı marka tütün mamullerinin, aynı kategoride sadece bir üretici veya ithalatçı tarafından piyasaya arz edilebileceği de yeni düzenlemeler arasında yer alıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Sigara fiyat tütün mamülleri değişiklik samsun samsunhaber gündem haber ekonomi