SİMDER ve SATEM'in 'fırsatçılık' polemiği

TAKİP ET

SİMDER ve SATEM arasında 'stokçuluk ve fırsatçılık' polemiği yaşanıyor. SİMDER Başkanı Yunus Güney, "Konut fiyatlarını yukarı çeken kesinlikle müteahhitler değil, stokçuluk ve fırsatçılık yapan aracılar ve komisyonculardır" dedi. SATEM Başkanı Mevlüt Oral ise, "Hiç bir emlakçı, gayrimenkul sahibinin bilgisi olmadan kendi iradesiyle fiyatlara zam yapamaz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ev almayı düşünen vatandaşlara 3 farklı kredi paketini açıklamış, 0,89 ile 0,99 faizle finansman sağlayacaklarını belirtmişti. Erdoğan'ın açıklamalarından dakikalar sonra bazı gayrimenkul satış sitelerindeki konut fiyatlarında ciddi artışlar yaşanmıştı.

FİYATLARI YUKARI ÇEKEN MÜTEAHHİTLER DEĞİLDİR
Piyasada fiyat dengesinin oluşturulmadığı sürece konut fiyat artışının devam edeceğini ifade eden Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği (SİMDER) Başkanı Yunus Güney, "Hükümetin açıkladığı düzenleme kalıcı değil, geçici bir tedbirdir. Yapı sektöründeki malzeme fiyatlarının aşağı çekilmesi gerekir. Malzeme ihracatına kota getirilmesi gerekir. Düzenlemeyi destekliyoruz ancak geçici olan faiz indirimiyle bunun önünü almak mümkün değildir. Stokçuluk ve fırsatçılık olayı tamamen ahlaksızlıktır. Şu anda fiyatları yukarı çeken kesinlikle müteahhitler değillerdir. Stokçuluk yapanların büyük çoğunluğu aracılar ve komisyonculardır. Fırsatçılığa karşıyız" dedi.

EMLAKÇI ZAM YAPAMAZ
Samsun Tüm Emlakçılar Meslek Odası (SATEM) Başkanı Mevlüt Oral ise, SİMDER'in bu açıklamasına tepki gösterdi. SATEM Başkanı Oral, "Emlakçı, gayrimenkul komisyoncusu ve gayrimenkul danışmanlık hizmetleri veren, taşınmaz ticareti yetki belgesini almış her üyemiz; mesleki ahlak kurallarına uygun aracılık hizmetleri vermektedir, ücretini almaktadır. İnşaatçılar, müteahitler, gayrimenkul sahipleri ile ortaklaşa alınan kararlar ile gayrimenkul fiyatları belirlenir. Hiç bir emlakçı, gayrimenkul sahibinin bilgisi olmadan kendi iradesiyle fiyatlara zam yapamaz" diye konuştu.

 

'GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLMEK ÜZÜYOR'
Mevlüt Oral, şöyle konuştu; "Piyasaya can vermek için Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu konut kredisi müjdesi tüm üyelerimizi sevindirdi ancak fırsatçılık yapan kişi ve kurumların ortaya çıkması bizleri derinden üzdü. 'Fırsatçılık ahlaksızlıktır' evet fakat bu ahlaksızlığı emlakçı-komisyoncu-aracı üyelerimiz yapmamış ve yapmayacaktır. Gayrimenkulde yaşanan fiyat artışlarında emlakçı üyelerimizi günah keçisi ilan etmek bizleri derinden üzmüştür." N. Alper CABBAR