Site Cami için harekete geçildi 

TAKİP ET

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılacağı belirtilen Site Cami'nin tescil edilmesi için yapılan başvuruların ret edilmesi kararı yargıya taşındı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan Cumhuriyet Meydanı dönüşüm projesi kapsamında eski Vergi Dairesi Başkanlığı'nın binası ve Site Cami'nin çevresindeki dükkanların yarattığı işgallerin yıkılması düşünülürken, Site Cami'nin yıkım kapsamına alındığı öne sürüldü. 

Mimarlar Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi İshak Memişoğlu, Büyükşehir Belediyesi'nce yıkılacağı belirtilen Site Cami'nin tescil edilmesi ile ilgili yapılan başvuruların ret edilmesi kararını yargıya taşıdıklarını belirterek, "Bu caminin Türkiye'de örneği yok. Tüm işlemeleri sanatçılar tarafından yapılmış. Site Cami'nin tescil edilmesi için  Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvurduk. Başvurumuz ret edildikten sonra, yüksek kurula başvurduk. Oradan da ret kararı verildi. Bu kararı yargıya taşıdık. Site Cami'nin tescil edilmesi ve korunması için hukuk mücadelesi başlattık "dedi. 

BU KENTİ YIKMAYA MI GELDİNİZ ?

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in sürekli bir yıkım peşinde koştuğunu söyleyen Memişoğlu, "Bu kentin geçmişini yıkıyorsunuz. Siz bu şehri yıkmaya mı geldiniz? Bu eserler Samsun ile özdeşleşmiş tarihi simge yapılar. Bu hırsın öfkenin sebebini anlayamadık. Önüne gelen herşeyi yıkıyorsun. Belediye binası yıkıyorsun. Dinimiz tasarrufu emrediyor. Var olanla yetinmeyi emrediyor. Siz bunları değerlendirmek dururken, belediyeye ait kaynakları pervasızca yıkım sevdası ile harcıyorsunuz.  Bu kabul edilemez "ifadelerini kullandı. 

Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılacağı belirtilen Site Cami'nin tescil edilmesi için yapılan başvuruların ret edilmesi kararı yargıya taşındı. Mimarlar Odası dava açtı.  Zekeriya FIRAT