Site Cami için koruma başvurusu

TAKİP ET

Mimarlar Odası Samsun Şubesi, Cumhuriyet Meydanı dönüşüm projesi kapsamında çevresinde yıkım düşünülen Site Cami için Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne 'koruma ve tescil' başvurusunda bulundu. 

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet Meydanı dönüşüm projesi kapsamında meydandaki işhanları ve Site Cami'nin çevresindeki binaların yıkımı planlanıyor. Dönüşüm çalışması ile ilgili alınan imar planları kararı yargıya taşınırken, Mimarlar Odası Samsun Şubesi'nce Site Cami ile ilgili girişimde bulunuldu. 

BAŞVURUDA BULUNULDU 

Mimarlar Odası Samsun Şubesi, Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne Site Cami'nin 'korunması ve tescil' edilmesi ile ilgili yazılı başvuruda bulundu. Müdürlük başvuruyu işleme aldı. 

1985 YILINDA İBADETE AÇILMIŞTI 

Hatırlanacağı üzere Site Cami, kapatılan genelevin olduğu araziye inşa edilmiş,  1985 yılında ibadete açılmıştı. İslam Diyanet Sitesi ve Merkez Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği'nin  düzenlediği yarışmasında birinci seçilen  İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Öğretim Görevlisi Vedat İşbilir ile Zafer Mühendislik ve Mimarlık Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Sevinç Şahin'in ortak projesi, Site Cami olarak inşa edilmişti. Daha sonra Samsun İslam Vakfı ismini alan yapı koordinesinde, Site Cami'inde 2002 yılında 110 bin lira maliyetli kubbe tamiratı yapılmış, halılar, iç teçhizat, abdesthane ve tuvaletlerin onarımı içinde yaklaşık 90 bin lira harcanmıştı. Zekeriya FIRAT