Sızdırmazlık Elemanları Nedir?

TAKİP ET

Sızdırmazlık elemanları, halk arasında yaygın olarak conta adıyla da bilinen ürünlerdir. Görevleri ise maddeler arasında bulunan boşluklardan istenmeyen geçişlerin önlenmesidir. Bu nedenle özellikle santrifüj pompalarında kullanılmaları oldukça önemlidir. Çünkü bu sayede sızıntıların minimum seviyeye indirgenmesi ya da tamamen kesilmesi mümkün hale gelmektedir.

Sızdırmazlık elemanları, özelliklerine bağlı olarak farklı şekillerde sınıflandırılmaktadır. Sızdırmazlık alanlarına kaynak yapılması ve mutlak sızdırmazlığın sağlanması durumları, kesinlikle sızdırmaz sızdırmazlık elemanları olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca belirli bir oranda sızıntı yapılmasına izin veren boşluk aralığı konstrüksiyonları da bulunmaktadır. Fakat en sık kullanılan ürünler; contalar, O-ringler ve zemin sızdırmazlık elemanlarından meydana gelen kaynaksız sızdırmazlık elemanlarıdır.

Pompaların tamamen sızdırmaz olmaları için, birçok farklı parçada sızdırmazlık elemanları kullanılmaktadır. Kullanılan ürünler, uygulamanın yapılacağı asit pompası parçasına ve işlevlerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. TPM Mühendislik, diğer tüm ürünlerinde olduğu gibi sızdırmazlık elemanları grubunda da müşterilerine en güvenli ve etkili çözümleri sunmaktadır.

Sızdırmazlık Elemanlarının Çeşitleri Nelerdir?

Sızdırmazlık elemanları, kullanım alanı ve amacına bağlı olarak çok sayıda farklı çeşide sahiptir. Bu çeşitleri ise kısaca şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır:

●    Spiral sarımlı contalar,

●    Saf grafit contalar,

●    Sertifikalı asbestsiz contalar,

●    Genleştirilmiş saf PTFE arkası yapışkanlı şerit contalar,

●    Saf PTFE plaka ve contalar,

●    Genleştirilmiş saf granit arkası yapışkanlı şerit contalar,

●    Yumuşak salmastralar,

●    Özel PTFE bant - goldtape ürünleridir.

Sızdırmazlık elemanları çeşitleri, markalar ve modellere bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Ancak temelde uygulanacakları yüzeylere bağlı olarak gruplandırılmaktadır. Sızdırmazlık elemanlarını uygulama yüzeylerine göre şu şekilde sınıflandırmak mümkündür:

●    Birbirlerine karşı dönme hareketi sergileyen sızdırmazlık yüzeyleri,

●    Sabit çiftleşme özelliği gösteren sızdırmazlık yüzeyleri,

●    Belirlenen sınırlar içerisinde kendilerini ayarlama özelliği bulunan sızdırmazlık yüzeyleri,

●    Birbirleri karşısında kayma hareketi sergileyen sızdırmazlık yüzeyleridir.

Yüzeylerde tamamen sızdırmazlığın sağlanabilmesi için, sızdırmazlık elemanları ve yüzeyler birbirlerini tamamlayacak şekilde olmalıdır. Aksi halde kalan boşluklardan sızdırma sorununun yaşanması riski bulunmaktadır. Bu durum, özellikle tehlikeli kimyasal ürünlerin tahliyelerini sağlayan pompa türlerinde ciddi sağlık sorunları ve çevresel problemlere neden olacaktır. Bu nedenle sızdırmazlık elemanlarının mutlaka güvenilirliğini kanıtlamış firmalardan temin edilmesi gerekmektedir.

Sızdırmazlık Elemanlarının Özellikleri Nelerdir?

Sızdırmazlık elemanları, çeşitlerine bağlı olarak farklı özelliklere sahiptir. Fakat ürünlerin genel özelliklerini şu şekilde açıklamak mümkündür:

●    Sızıntıların Önlenmesi: Sızdırmazlık elemanlarının temel görevi, maddeler arasında istenmeyen sıvı geçişlerinin yaşanmasını önlemektir. Bu nedenle yüzeyler üzerinde en uygun olan ürün çeşidinin uygulanması ve iki yüzey arasında bütünleşmenin sağlanması gerekmektedir. Doğru ürün seçimi ile bu işlemin gerçekleştirilmesi ve sızıntıların tamamen kesilmesi mümkün olmaktadır.

●    Güvenliğin Sağlanması: Sızdırmazlık elemanları, özellikle kimyasal maddelerin yoğun şekilde kullanıldığı sektörlerde hayati önem taşımaktadır. Bu maddelerin insanlarla, hayvanlarla, bitkilerle, doğal kaynaklarla ya da yüzeylerle temas etmesi ciddi risklere yol açmaktadır. Bu nedenle sızıntı yaşanması, birçok açıdan problemlere neden olmaktadır. Sızdırmazlık elemanlarının doğru şekilde uygulanması, birçok riskin önüne geçmek ve güvenliği sağlamak için büyük bir önem taşımaktadır.

●    Ürünlerin Korunması: Sızdırmazlık elemanları, yalnızca içeriden dışarıya değil; dışarıdan içeriye olan istenmeyen geçişleri de önlemektedir. Bu sayede çevrede bulunan ve makinelerde çeşitli arızalara neden olan tozların girişi de engellenebilmektedir. Bu durum, makinelerin korunması ve uzun ömürlü bir şekilde fonksiyonlarını sürdürebilmeleri açısından hayli önemli bir unsurdur.

Sızdırmazlık elemanları; asbestsiz, arkası yapışkanlı ya da genleştirilmiş olmak gibi farklı özelliklere de sahip olabilmektedir. Bu nedenle sızdırmazlık elemanı almadan öncesinde mutlaka alanında uzman olan TPM Mühendislik ailesinden bilgi alınması tavsiye edilmektedir.

Sızdırmazlık Elemanlarının Kullanım Alanları Nelerdir?

Sızdırmazlık elemanları, sıvılar ile temas halinde olan makinelerin bulunduğu tüm sektörlerde kullanılmaktadır. En yaygın kullanım alanlarının başında ise santrifüj pompaları gelmektedir. Günümüzde üretim ya da hammadde işleme hizmetleri sunan birçok firma, sektörlerine bağlı olarak çeşitli pompalar kullanmaktadır. Bu pompalarda sızdırma sorununun yaşanmaması içinse uygun sızdırmazlık elemanlarından yardım alınmaktadır.

Sızdırmazlık elemanları, herhangi bir sıvı sızıntısının engellenmek istediği her durumda kullanılabilmektedir. Günlük hayatta en yaygın şekilde kullanılan sızdırmazlık elemanı ise contalardır. Sektörde lider ve öncü olan TPM Mühendislik firması, her duruma ve alana uygun sızdırmazlık elemanı seçenekleri ile müşterilerine ihtiyaç duydukları tüm çözümleri sunmaktadır.

TPM Mühendislik Güvencesi ile Sızdırmazlık Elemanları

1994 senesinden günümüze kadar sektörünün liderleri arasında yer alan TPM Mühendislik ailesi, her zaman için müşterilerine en kaliteli ve verimli hizmeti sunma anlayışını ilke edinmiştir. Aynı zamanda çevreyi ve insan sağlığını korumak adına öncü çalışmalar yapan firma, sızdırmazlık elemanları modellerinde de bu misyonundan vazgeçmemiştir. Asbest içermeyen conta modelleri, sertifikalı ve insan sağlığı üzerinde tamamen zararsızdır. Bu nedenle özellikle ilaç ve gıda sektörlerinde kullanımı, firmalara büyük bir avantaj sağlamaktadır.

TPM Mühendislik ailesi, müşterilerine sunduğu tüm ürünlerinde olduğu gibi sızdırmazlık elemanları kategorisinde de ön plana çıkmaktadır. Kaliteli, dayanıklı, fonksiyonel, güvenilir ve etkili çözüm önerilerinden yararlanmak için mutlaka TPM Mühendislik ailesi uzmanlarından bilgi alınması tavsiye edilmektedir.