Sütte Kriz Kapıda 

TAKİP ET

ZMO Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, süt üreticisinin girdi fiyatlarına yenik düştüğünü belirterek, 'süt krizi kapıda' uyarısı yaptı. 

Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO) Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat,  süt sektörünün birçok alt sektörün ilk hammadde ihtiyacını karşılaması nedeniyle tarım ve hayvancılık sektörünün gelişimi ve sürdürülebilirliği ile aynı öneme sahip olduğunu belirterek uyarılarda bulundu. 

Süt üreticisinin girdi fiyatlarına yenik düştüğünü belirten Bayzat, "Ulusal Süt Konseyi’nin (USK), 15 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını litrede brüt 8,5 TL olarak belirlenmiş olup; bugün itibarıyla üreticilerimizin eline kesintiler çıktıktan sonra ortalama 8 lira geçmektedir. Bazı yerlerde ise bu fiyatın da altında çiğ süt satılmaktadır. Süt üreticilerinin refahı için süt ve yem paritesinin 1,5 seviyesinde olması gerekmekte olup üreticiye sürdürülebilir gelir sağlanması amacıyla gerekli adımların atılması gerekmektedir. Süt üretimindeki maliyetlerin her geçen gün artmasından dolayı  parite, beklentimiz olan 1,5 seviyelerinden çok uzakta, 1 civarındadır.

Üreticimiz bir kilogram süt satarak ancak bir kilogram yem alabilmektedir. Bu durum sürdürülebilir değildir. Artan maliyet nedeniyle çiftçilerin önünü görememektedir. Sektörde yaşanan sorunlar önümüzdeki günlerde süt krizinin yaşanmasına sebep olacaktır. Sanayiciler çiğ süt bulmakta, marketler ise süt ve süt ürünlerini satmakta sıkıntı yaşayacak hem üretim hem de talep ayağındaki daralma, sektördeki ciddi sorunu gözler önüne serecek, asıl sorun talep ayağındaki daralma ortadan kalkınca yaşanacaktır "dedi. 

BU UYARILARA DİKKAT 

Çözüm önerilerini paylaşan Bayzat, şunları kaydetti; "Önceliğimiz yem başta olmak üzere girdilerdeki fiyat artışlarına yönelik etkili tedbirlerin hayata geçirilmesi, damızlık hayvan kesimlerinin durdurulması,  üreticilere sürdürülebilir gelir sağlanması, tüketiciye ise ulaşılabilir fiyattan gıda sağlayacak politikaları hayata geçirmek olmalıdır. Üretimin devam etmesi için ya çiğ süt fiyatları artırılmalı ya da yem fiyatlarını düşürmeye ve kontrol etmeye yönelik tedbirler alınmalıdır. Çiğ süt desteği artırılmalı, ödemeler erkene çekilmelidir.”