Suudi Arabistan: İsrail ile Normalleşme Şartını Açıkladı

TAKİP ET

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, 60. Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı açıklamada, İsrail ile diplomatik ilişkilerin kurulması için öncelikli şartın bağımsız Filistin devletinin kurulması olduğunu belirtti. Bin Ferhan, bölgedeki sorunun çözümünün, ABD ve İsrail'in iki devletli çözüme olan bağlılığından geçtiğini ifade etti.

Bakan, İsrail'in eylemlerinin Araplar ve Müslümanların duygularını tahrik ettiğini vurgulayarak, Gazze'deki olayların İsrail'e etkilerine dikkat çekti. Suudi Arabistan'ın İsrail'le diplomatik ilişkilerinin olmadığını ve önceliklerinin Gazze'deki insani durumu çözme olduğunu belirten Bin Ferhan, normalleşmenin önce bağımsız Filistin devletinin kurulmasına bağlı olduğunu ifade etti.

Arap Barış Planı'na bağlılığın İsrail'le normalleşmenin temel şartı olduğunu vurgulayan Bin Ferhan, bu sürecin Gazze'deki insani krizin çözülmesiyle başlayacağını belirtti.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ise konferans kapsamında yaptığı açıklamada, Hamas'ın 7 Ekim saldırılarının, İsrail ve Suudi Arabistan arasındaki normalleşme görüşmelerini bozmaya yönelik olduğunu ifade etti. Herzog, Suudi Arabistan'la devam etmenin, Hamas'ın amacına karşı açık bir kazanç olacağını belirtti.

suudi arabistan israil normalleşme filistin savaş