Tarım danışmanları 'kadro' istiyor

TAKİP ET

Gıda krizinin kapıda olduğu dönemde geleneksel tarımla üretimin yeterli olmayacağını savunan ziraatçılar, yenilikçi tarımla kendisini geliştiren danışmanlara kadro verilmesi gerektiğini dile getirdi

Samsun'da Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, Türkiye Ziraatçılar Derneği İl Temsilcisi Muharrem Yüksel, TAR-DER İl Temsilcisi Fatih Güngör'ün katıldığı toplantıda 'tarım danışmanlarının' sorunları ele alındı.

Samsun'da Ziraat Odaları, Birlikler ve serbest olarak çalışan 55 tarım danışmanının bulunduğu belirtilirken, Türkiye genelinde ise bu rakamın bin 200'e yakın olduğu ifade edildi.

Tarım danışmanlarının kadroya geçmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Tarım danışmanları, tarımsal yeniliklerin, gelişmelerin; tarımsal bilgi ve teknik uygulamaların, çiftçilerimize aktarılmasında; ülkemiz tarımının kalkınmasında rol üstlenmeyi kendine bir görev olarak kabul etmişlerdir. Tarım ve hayvancılıkta teknik ile tecrübeyi buluşturamazsanız ülke tarımının geleceğini yok edersiniz.

GIDA KRİZİ KAPIDA
Gıdaya olan talebin artması ve buna bağlı olarak ileriki yıllarda gıda sıkıntısının yaşanması beklenilen bir durumdur. Geleneksel tarımla gıda açığının kapatılması mümkün değildir. Yenilikçi tarım tekniklerini uygulanması gerekmektedir. Tarım danışmanlarını tarımsal uygulamalar içerisindeki önemi görmezden gelinemez. "1000 köye 1000 tarım gönüllüsü", "Köymer" ve "Tar-Gel" gibi Tarım ve Orman Bakanlığı'nın geçmişte uygulamış olduğu projelerde görev yapan teknik elemanların hepsi kadroya geçmiştir. Sahada çalışarak deneyim kazanan, 'Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerini Desteklenmesi' adı altında görev yapan tüm tarım danışmanlarının da kadroya alınması gerekmektedir."

İsmail AKDUMAN