Tarımsal Girdi Enflasyonu Aralık Ayında Yüzde 41,43 Arttı

TAKİP ET

TÜİK verilerine göre, tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE), Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 2,62, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 41,43 artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 Ekim ayına ait Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) açıkladı. Buna göre, Tarım-GFE (2015=100) endeksi Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 2,62, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 41,43 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 43,69 artış kaydetti.

Ana gruplarda yapılan incelemelere göre, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,82, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi ise yüzde 1,47 arttı. Aynı zamanda bir önceki yılın aynı ayına göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 37,64, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde ise yüzde 68,87 artış gerçekleşti.

Yıllık Tarım-GFE'ye göre alt gruplarda görülen değişimlere bakıldığında, gübre ve toprak geliştiriciler ile tarımsal ilaçlar alt gruplarının düşük artış gösterdiği, veteriner harcamaları ile diğer mal ve hizmetler alt gruplarının ise yüksek artış gösterdiği belirlendi. Yıllık artışın en yüksek olduğu alt gruplar sırasıyla yüzde 151,60 ile veteriner harcamaları ve yüzde 89,31 ile diğer mal ve hizmetler oldu.

Aylık Tarım-GFE'ye göre ise enerji ve yağlar ile gübre ve toprak geliştiriciler alt gruplarının azalış gösterdiği, diğer mal ve hizmetler ile hayvan yemi alt gruplarının ise yüksek artış gösterdiği görüldü. Aylık artışın en yüksek olduğu alt gruplar sırasıyla yüzde 6,37 ile diğer mal ve hizmetler ve yüzde 5,21 ile hayvan yemi olarak belirlendi.

Ekonomi tarım artış