Tartışmalı otel yargıya gidiyor

TAKİP ET

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Kurupelit'te itfaiye alanına planladığı otel projesi, CHP meclis üyeleri tarafından yargıya taşınıyor. CHP'li Tekcan, "Otelle aynı proje içinde yer alan cami için mahkeme durdurma kararı verdi. Bizde otel projesine dava açıyoruz "dedi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Kurupelit Yat Limanı'nın içinde yer alan itfaiye alanını mecliste aldığı kararla otel alanına çevirmişti. Hemen yanına planlanan cami projesininde otel alanı ile birlikte planlandığı öne sürülmüştü. Cami projesi ile ilgili imar planına açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verirken, CHP'li meclis üyeleri, otel ile ilgili imar planının askı sürecinin bitmesi ile dava hazırlığına başladı. 

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Atilla Tekcan, "Atakum Kurupelit Yat Limanı'na denize sıfır olarak yapılacak ibadethane yapılmasına ilişkin imar değişikliği itirazlarımıza rağmen 2021 yılı Temmuz ayında Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçmişti. Vatandaşlar tarafından planın iptali ile ilgili açılan iptal davasında verilen yürütmeyi durdurma kararı çok önemli bir karardır. İdare Mahkemesi uygulama imar planının İlçe Belediyesi tarafından yapılacağını, İlçe Belediyesi dahil kurumlardan görüş alınacağını, neden ilçe Belediyesinde görüş alınmadığının ve 1/1000 uygulamanın hangi gerekçelerle Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığının somut bir şekilde ortaya konulmadığından yürütmeyi durdurmuştur. Konu incelendiğinde Büyükşehir Belediyesi'nin ilk derece muhatabı Atakum Belediyesi'ni sürece hiç dahil etmediği,  görüşünü dahi almadığı iyice anlaşılmış oldu. Yani 'Ben yaptım oldu' anlayışının hakim olduğu bu projenin de iptal edileceğine ilişkin kuvvetli veriler gelmeye başlamıştır "dedi. 

PROJE BİRLEŞTİRİLDİ 

Tekcan açıklamasında şunları kaydetti; "Öte yandan bu proje Büyükşehir Belediyesi'nde değişikliğe uğramış, ibadethane  yeri birkaç metre değiştirilerek yanına 3 katlı bir otel inşası ile birlikte yeni proje Haziran 2022 döneminde Büyükşehir Belediye Meclisi'nde şiddetli muhalefetimize rağmen oy çokluğu ile onaylanmış, askı süresi Temmuz ayı sonunda ermiş, Ağustos ayı başından sonra 60 günlük dava açma sürecimiz başlamıştır. Dava hazırlıklarımız bitmiş durumdadır ve en geç bir hafta içinde yürütmeyi durdurma istemli iptal davamızı açacağız. Şu anda eski proje için verilen yürütmeyi durdurma kararı açacağımız davaya da örnek teşkil edecektir. Her ne olursa olsun ortak akılla yapılmayan projeler bertaraf olacaktır. Başta Samsunspor sevdalılarının etkinliklerinin yaptığı, başta Samsun halkı olmak üzere tüm Karadeniz’in buluşma yeri olan Atakum sahili yurttaşlarımızın özgürce denize girebilen, kumsalda etkinlik yapan, yeme-içme konusunda gerekli sunumları alabilen, gülüp eğlenen insanların yaşadığı kent yerleşkesi formunu korumalıdır ve koruyacaktır. Yat limanı projesi ile denize sıfır otel ve ibadethane projesi eş zamanlı projelerdir. Kıyıdaki yeşil alana yapılan itfaiye binası yıkılacak ve yerine sahile ibadethane ve 3 katlı otel yapılacaktır. Marinanın dolmasıyla birlikte otel ve ibadethaneye fazladan alan kazandırılacaktır. Bir nevi yat liman doldurularak otel ve ibadethaneye fazladan bahçe yapılacaktır. Otel ve ibadethanenin yapılacağı yer zaten Kıyı Kanunu'na, imar hukukuna aykırıdır. Kamuoyunda bu proje hiç karşılık bulmamıştır. Bu alan bölgenin yeşil alanıdır. Vatandaşlar tarafından piknik alanı olarak kullanılmaktadır. Yapılmak istenilen proje ile Atakum ilçesinin yaşam formu silinmek istenmektedir. Projeyi önümüze getirenler kendi düşüncelerine göre bir form yapma gayretine düşmüşlerdir. Atakum’lular sahiline, özgür yaşam hakkına mutlaka sahip çıkacaktır. Allah canımızı sağ ettiği sürece bu konuda hiç yılmadan mücadelemizi sürdüreceğimizi, bu projeye tüm yasal haklarımızı kullanarak engel olacağımızı tüm yurttaşlarımızın bilmesini isteriz" dedi.   Zekeriya FIRAT 

Samsunspor taraftarı ayakta - Habere gitmek için tıkla