TBMM, 8. Yargı Paketi'nin İlk Bölümünde 14 Maddesi Daha Onayladı

TAKİP ET

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda görüşülen 8. Yargı Paketi'nin birinci bölümünde yer alan 14 madde daha kabul edildi. İçerikte, İcra ve İflas Kanunu'ndan Terörle Mücadele Kanunu'na, Anayasa Mahkemesi kararlarından ceza infazına kadar çeşitli düzenlemeler bulunuyor.

TBMM Genel Kurulu, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 8. Yargı Paketi'nin birinci bölümünü oluşturan 14 maddesini daha onayladı.

Kabul edilen maddeler arasında, İcra ve İflas Kanunu'na göre bölge adliye mahkemelerince verilen nihai kararlara karşı temyiz süresinde düzenleme yapılması, Terörle Mücadele Kanunu'ndaki "terör örgütleri"ne ilişkin düzenlemelerin Türk Ceza Kanunu'na uyumlu hale getirilmesi gibi önemli düzenlemeler bulunuyor.

Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda Türk Medeni Kanunu'nda yapılan değişiklik ile özgürlüğü bağlayıcı ceza sebebiyle kısıtlanan kişinin durumunda önemli değişikliklere gidilirken, hapis cezasının infazı sürecinde vesayet konusunda da düzenlemeler yer alıyor.

İcra ve İflas Kanunu'nda Temyiz Süresi Düzenlemesi: Kabul edilen maddeler arasında, İcra ve İflas Kanunu'na göre bölge adliye mahkemelerince verilen nihai kararlara karşı temyiz yoluna başvurma süresinde düzenleme yapılması bulunuyor. Buna göre, tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilecek, bu süreçte inceleme ve başvurular Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümlerine göre gerçekleştirilecek.

Terörle Mücadele Kanunu Uyum Düzenlemesi: Terörle Mücadele Kanunu'ndaki "terör örgütleri"ne ilişkin düzenlemeler, Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişikliğe uyumlu hale getirilecek. Bu düzenleme ile suç işlemeden örgüte üye olan kişilere ilişkin ceza miktarında artış öngörülüyor.

Türk Medeni Kanunu Değişiklikleri: Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda Türk Medeni Kanunu'nda yapılan değişiklikler, özgürlüğü bağlayıcı ceza sebebiyle kısıtlanan kişinin durumunda önemli değişikliklere işaret ediyor. İradeleri ön plana çıkarılarak kesinleşmiş hapis cezasının infazı amacıyla ceza infaz kurumunda bulunan hükümlünün kısıtlanması esas olarak kendi isteğine bırakılırken, 5 yıl veya daha fazla kesinleşmiş hapis cezasının infazında vesayet makamına takdir hakkı veriliyor.

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması: Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılan değişiklikle, hükmün açıklanması ve geri bırakılması konularında önemli düzenlemeler getiriliyor. Sanığa yüklenen suçtan dolayı verilen ceza 2 yıl veya daha az ise mahkemece, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilecek. Ancak, bu kararın alınabilmesi için sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olmamış olması, kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması gerekiyor.

Bu düzenleme ile birlikte, hükmün açıklanmasının geri bırakılması durumunda sanık, 5 yıl süreyle denetim süresine tabi tutulacak ve bu süre içinde kasıtlı bir suç işlememesi şartı aranacak.

Sonuç ve Değerlendirme: 8. Yargı Paketi'nin onaylanan maddeleri, Türkiye'nin hukuk sisteminde önemli değişikliklere işaret ediyor. Ceza ve infaz süreçlerinde yapılan düzenlemeler, mahkemelerin yetki ve sorumluluklarına getirilen yeni düzenlemeler, hükümlülerin haklarına ilişkin getirilen değişiklikler, paketin içeriğini oluşturan unsurlardan sadece birkaçıdır. Bu bağlamda, yargı reformlarına yönelik adımların atıldığı ve hukuk sisteminin sürekli iyileştirildiği bir dönemi temsil ettiği söylenebilir.**

8. yargı paketi tbmm ondört madde onay