TBMM Adalet Komisyonu'nda 8. Yargı Paketi'nin İlk 14 Maddesi Kabul Edildi

TAKİP ET

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu, 8. Yargı Paketi'nin ilk 14 maddesini onayladı. Değişiklikler arasında örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemenin ayrı bir suç olarak kabulü ve bazı kanunlarda yapılan düzenlemeler yer alıyor.

TBMM Adalet Komisyonu, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 14 maddesini kabul etti. Kamuoyunda 8. Yargı Paketi olarak bilinen bu değişiklikler, çeşitli kanunlarda ve ceza muhakemesi süreçlerinde düzenlemeler içeriyor.

Teklifin kabul edilen maddeleri arasında, İcra ve İflas Kanunu'nda kanun yoluna başvuru sürelerinin Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na uyumlu hale getirilmesi, hak arama hürriyetinin daha etkin kullanılması amacıyla İcra ve İflas Kanunu'nun kanun yollarına başvuru bakımından Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na uyumunun sağlanması ve İcra ve İflas Kanunu'na göre verilen kararlara karşı temyiz sürelerine düzenleme yapılması bulunuyor. Bu düzenlemelerin 1 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Ayrıca, özgürlüğü bağlayıcı ceza sebebiyle kısıtlı bulunan kişilere yönelik düzenlemeler de teklif kapsamında yer alıyor. Bu kişilerin kısıtlılıklarının, hapis cezasının hukuka uygun bir şekilde sona ermesiyle otomatik olarak ortadan kalkması, vesayetin sona erdirilmesi için belirlenen kriterler arasında bulunuyor.

Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme eylemi, ayrı bir suç olarak tanımlanıyor. Bu çerçevede, örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca cezalandırılacak ve suçun niteliğine göre verilecek ceza yarısına kadar indirilebilecek. Ancak, bu hüküm sadece silahlı örgütler için geçerli olacak.

Yargı paketindeki bir diğer düzenleme ise suçla mücadelede daha etkin bir yol izlenmesini amaçlayan, bir günlük adli para cezasının alt ve üst sınırlarının artırılması. Buna göre, günlük adli para cezasının alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı ise 100 liradan 500 liraya çıkarılıyor.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılan değişiklikle koruma tedbirleri nedeniyle tazminat istemlerinin kapsamının genişletilmesi de teklifin içeriğinde yer alıyor. Kovuşturmaya yer olmadığına veya beraatine karar verilen kişiler, koruma tedbirleri nedeniyle oluşan zararları tazminat istemek için başvurabilecek.

Yapılan düzenlemelerin, 1 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Adalet Komisyonu'nun kabul ettiği 14 madde sonrasında teklifin diğer maddelerinin görüşmelerine devam edilecek.

adalet komisyonu yargı karar